Αμερικανός ερευνητής: Απόγονος διαβόητου κανίβαλου του 16ου αιώνα ο Ντόναλντ Τραμπ - iefimerida.gr

Αμερικανός ερευνητής: Απόγονος διαβόητου κανίβαλου του 16ου αιώνα ο Ντόναλντ Τραμπ

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Ντόναλντ Τραμπ μ’ έναν Γερμανό κανίβαλο, κατά συρροή δολοφόνο του 16ου αιώνα;

Εκ πρώτης όψεως καμία. Αλλά δεν αποκλείεται να είναι απόγονός του, λένε ερευνητές που μελετούν την ιστορία του Πέτερ Στουμπφ, του αποκαλούμενου «λυκανθρώπου του Μπέντμπουργκ».

Ο Στουμπφ ήταν ένας αγρότης που καταδικάστηκε για το φόνο τουλάχιστον 13 παιδιών και δύο εγκύων γυναικών, μέλη των οποίων καταβρόχθισε στη συνέχεια. Λέγεται ότι είχε ακρωτηριάσει οικόσιτα ζώα, ότι είχε αιμομικτικές σχέσεις με την κόρη και την αδελφή του κι ότι δολοφόνησε τον ίδιο του τον γιο κι έφαγε το μυαλό του.

Ξυλογραφία «επίθεσης λυκανθρώπου» που φιλοτέχνησε ο Lucas Cranach der Ältere, 1512 (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ο Πέτερ Στουμπφ εκτελέστηκε το 1589 μΧ κι η ιστορία του εξάπτει εδώ και αιώνες τη φαντασία ερευνητών ως ένα από τα πρώτα δείγματα της μυθολογίας των λυκανθρώπων.

Ο Δρ Κέβιν Πίτλ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Biola της Νότιας Καλιφόρνια, ασχολήθηκε πρόσφατα με την υπόθεση κι έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Σύμφωνα με ντοκουμέντα της εποχής ο Στουμπφ εκτελέστηκε μαζί με την ερωμένη του, Καταρίνα Τραμπ, η οποία καταδικάστηκε για συνέργεια στα αποτρόπαια εγκλήματά του. Το διάσημο επώνυμο κίνησε φυσικά την περιέργεια του Αμερικανού καθηγητή, ο οποίος αποφάσισε να ερευνήσει εξονυχιστικά την υπόθεση μαζί με συνεργάτες του. Η ομάδα του πιστεύει τώρα ότι υπάρχουν ενδείξεις, περιλαμβανομένων και γενεαλογικών αρχείων καθώς και κοινωνικο-γλωσσικών παραγόντων- ότι η Καταρίνα Τραμπ είναι πιθανόν να είναι μακρινή πρόγονος του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι γερμανικές ρίζες του Τραμπ

Ο παππούς του Τραμπ, Φρίντριχ γεννήθηκε το 1869 σ’ ένα μικρό χωριό ονόματι Κάλσταντ περίπου εκατό χιλιόμετρα νότια της Φρανφκούρτης.

Αμερικανός ερευνητής: Απόγονος διαβόητου κανίβαλου του 16ου αιώνα ο Ντόναλντ Τραμπ | iefimerida.gr 1

O παππούς του Ντόναλντ Τραμπ, Φρίντριχ το 1887

Στα εφηβικά του χρόνια μετανάστευσε στις ΗΠΑ, χωρίς να ενημερώσει τις τοπικές αρχές της πατρίδας του και χωρίς να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, λόγος για τον οποίο του απαγορεύθηκε ο επαναπατρισμός το 1905.

Άρχισε να εργάζεται ως κουρέας στις ΗΠΑ και στη συνέχεια έχτισε την περιουσία του διευθύνοντας ένα εστιατόριο, ένα μπαρ και ακόμη κι έναν οίκο ανοχής. Απέκτησε αμερικανικό διαβατήριο και το 1901 επέστρεψε πλούσιος στο χωριό του, το Κάλσταντ, όπου συνάντησε τη μέλλουσα γυναίκα του Ελίζαμπεθ Κριστ.

Αμερικανός ερευνητής: Απόγονος διαβόητου κανίβαλου του 16ου αιώνα ο Ντόναλντ Τραμπ | iefimerida.gr 2

Η Ελίζαμπεθ Κριστ κι ο Φρήντριχ Τραμπ

Παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησε δύο γιους, τον Τζον και τον Φρεντ. Ο τελευταίος ίδρυσε την επιτυχημένη κτηματομεσιτική εταιρεία, την οποία κληρονόμησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Φρεντ και ο γιος του δεν ένιωθαν άνετα με τη γερμανική τους καταγωγή και έλεγαν ότι είναι Σουηδοί. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η οικογένεια Τραμπ έχει τις ρίζες της στο Κάλσταντ, στο νεκροταφείο του οποίου βρίσκονται θαμμένα πολλά μέλη της.

Ο κρίκος που ενδέχεται να συνδέει τον Τραμπ με τον «λυκάνθρωπο του Μπέντμπουργκ»

Ένας από τους πρώτους προγόνους του νυν προέδρου των ΗΠΑ στο Κάλσταντ, ο Χανς Τρουμπφ ο Β΄γεννήθηκε το 1559 κι είναι αυτός που ενδέχεται να τον συνδέει με τον «λυκάνθρωπο του Μπέντμπουργκ».

Η ιστορία του Πέτερ Στουμπφ θεωρείται ότι εκτυλίχθηκε στο Μπέντμπουργκ, μια μικρή πόλη κοντά στην Κολωνία. Ωστόσο, ο δρ Πιτλ δεν βρήκε στα αρχεία της περιοχής νομικά έγγραφα στο όνομα Στουμπφ ή Τραμπ εκείνης της εποχής, ίσως γιατί τα περισσότερα καταστράφηκαν στον τριακονταετή πόλεμο του 1618 μΧ. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί η υπόθεση του «λυκανθρώπου» να εκτυλίχθηκε σε άλλη περιοχή της Γερμανίας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror. Ο δρ Πιτλ λέει ότι από γενεαλογικά αρχεία προκύπτει ότι κάποια Καταρίνα Τραμπ και κάποιος Πέτερ Στουμπφ έζησαν στην περιοχή του Κάλσταντ την εποχή που έδρασε ο διαβόητος κανίβαλος. Κι αναρωτιέται μήπως από την ένωσή τους προήλθε ένα παιδί, ονόματι Χανς Τρουμπ, του οποίου ο μακρινός απόγονος έμελλε να γίνει αρκετούς αιώνες αργότερα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αρχίσαμε να ψάχνουμε τα αρχεία για να βρούμε κάποιους Τραμπ και Στουμπφ να ζουν στο ίδιο μέρος. Δεν έχουμε νομικά έγγραφα ή γενεαλογικά αρχεία που να δείχνουν ότι αυτό συνέβη στην Κολωνία.... Το Κάλσταντ είναι στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπου εξαπλώθηκε ο τρόμος του λυκανθρώπου.Στην τοπική διάλεκτο της εποχής εκείνης πρόφεραν την Κολωνία, ως “Colle”, ενώ στα γερμανικά η πόλη λέγεται Stadt. Αν ήθελες λοιπόν να πεις “πόλη της Κολωνίας” θα έλεγες “Colle-stadt”, που είναι πολύ κοντά φωνητικά στο Κάλσταντ. Το Κάλσταντ είναι μια άγνωστη πόλη, αλλά όλοι γνωρίζουν την Κολωνία. Αποκλείεται να έγινε κάτι στο Κάλσταντ και να ακουγόταν ως “Colle-stadt;”», λέει ο Δρ Πιτλ.

Η ιστορία του Πέτερ Στουμπφ

Σύμφωνα με τα ελάχιστα ντοκουμέντα της εποχής η ιστορία του Πέτερ Στουμπφ άρχισε όταν χωρικοί του Μπέντμπουργκ, άρχισαν να βρίσκουν στα λιβάδια τα κουφάρια αγελάδων, που ήταν διαμελισμένα λες και είχαν δεχθεί επίθεση από κάποιο άγριο θηρίο. Μετά άρχισαν να εξαφανίζονται γυναίκες και παιδιά και βρέθηκαν κάποιες σοροί φρικτά παραμορφωμένες. Οι φόνοι και οι εξαφανίσεις συνεχίστηκαν επί δεκαετίες μέχρι που τελικά σταμάτησαν. Ο «λύκος» προσπάθησε να επιτεθεί σ’ ένα κοριτσάκι, αλλά τον εμπόδισαν κάποια ζώα που έβοσκαν εκεί κοντά και αναγκάστηκε να το βάλει στα πόδια. Οι χωρικοί βγήκαν με σκυλιά να τον κυνηγήσουν, νόμισαν ότι είδαν έναν λύκο κι άρχισαν να τρέχουν ξοπίσω του. Αλλά όταν τον στρίμωξαν, διαπίστωσαν ότι είναι ένας πλούσιος αγρότης της περιοχής, ο Πέτερ Στουμπφ, που είχε ζαρώσει από το φόβο του.

Αμερικανός ερευνητής: Απόγονος διαβόητου κανίβαλου του 16ου αιώνα ο Ντόναλντ Τραμπ | iefimerida.gr 3

Ξυλογραφία του Λούκας Μάγιερ αποτυπώνει την εκτέλεση του Πέτερ Στουμπ το 1580 στο Μπέντμπουργκ, κοντά στην Κολωνία (Φωτογραφία: Wikipedia)

Στη δίκη του ο Στουμπφ ομολόγησε όλα του εγκλήματα φοβούμενος ότι θα τον βασανίσουν. Είπε ότι γεννήθηκε με μια αφύσικη δίψα για αίμα κι ότι όταν ήταν 12 ετών έκανε συμφωνία με τον διάβολο «για να κάνει κακό σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά με τη μορφή κάποιου θηρίου». Ο διάβολος, όπως υποστήριξε, του έδωσε ένα λυκοτόμαρο, που τον μεταμόρφωσε «σ’ ένα μεγάλο άγριο λύκο με τεράστια μάτια, που έλαμπαν στο σκοτάδι, ένα πελώριο στόμα και αιχμηρά μεγάλα δόντια».

Ο Στουμπφ είπε ότι σκότωνε και έτρωγε ανθρώπινες σάρκες επί τουλάχιστον 25 χρόνια. Ομολόγησε ότι δολοφόνησε με τον πιο άγριο τρόπο 13 παιδιά και δύο εγκύους και καταβρόχθισε μέλη τους. Τελικά εκτελέστηκε με έναν εξίσου φρικτό τρόπο στις 31 Οκτωβρίου το1589 μΧ με τους δήμιους να του ξεσκίζουν τις σάρκες, να του κόβουν με τσεκούρια τα μέλη και να καίνε στη συνέχεια τη σορό του.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντο οι δικαστές ανακάλυψαν ότι στα εγκλήματα του Στουμπφ τον βοήθησαν η κόρη του Μπεέλ και η ερωμένη του Καταρίνα Τραμπ, οι οποίες οδηγήθηκαν τελικά στην πυρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ