Καρέ καρέ η ληστεία του μουσείου στην Αρχαία Ολυμπία - iefimerida.gr

Καρέ καρέ η ληστεία του μουσείου στην Αρχαία Ολυμπία

Καρέ καρέ η ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου ένα μήνα μετά την κλοπή του αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη, ληστές χτύπησαν την Παρασκευή στο παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας αρπάζοντας αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας. Όλα ξεκίνησαν στις 7.35' όταν δύο κουκουλοφόροι έστησαν καρτέρι στη φύλακα του μουσείου. Της επιτέθηκαν και με το πιστόλι στον κρόταφο την υποχρέωσαν να ανοίξει την πόρτα και μπουν στον εσωτερικό χώρο. Στη συνέχεια με απόλυτη ψυχραιμία έβγαλαν σχοινιά από την τσάντα τους, την έδεσαν σε μία καρέκλα. Πριν τη φιμώσουν, τη ρωτούσαν επίμονα πού βρίσκονταν τα πολύτιμα χρυσά στεφάνια, αλλά και μια συλλογή γραμματοσήμων. Αν και εκείνη δεν απάντησε, οι δράστες δεν φάνηκε να πτοούνται και με το πεδίο ελεύθερο, έδρασαν.

Χωρίς να χάσουν χρόνο πήγαν αμέσως στο σημείο που ήταν τα εκθέματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και χρησιμοποιώντας σφυριά έσπασαν προσεκτικά τις προθήκες και στη συνέχεια αφαίρεσαν αρχαία αντικείμενα μικρού μεγέθους - χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι-. Αφού άρπαξαν σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες 68 αρχαία αντικείμενα στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας

Μόλις κατάφερε να λυθεί η φύλακας ειδοποίησε την αστυνομία και αμέσως σήμανε συναγερμός. Η ΕΛ.ΑΣ έχει επιστρατεύσει ελικόπτερο για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ στην περιοχή έχει φτάσει μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων της Αττικής προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες. Περιπολικά στήνουν μπλόκα και αστυνομικοί έχουν ξεκινήσει έρευνες στα γύρω χωριά καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τους δράστες να κρύβονται κοντά στην περιοχή.

Καλοσχεδιασμένη ληστεία

Οι δράστες προφανώς παρακολουθούσαν την κίνηση στο μουσείο εδώ και καιρό, καθώς ήξεραν πολλές λεπτομέρειες, ειδικά τις βάρδιες φύλαξης, γι αυτό και χτύπησαν νωρίς το πρωί, λίγο πριν ανοίξει το μουσείο και όταν χρέη φύλακα είχε αναλάβει γυναίκα, την οποία και θεώρησαν ευκολότερο αντίπαλο. Μάλιστα από τις κινήσεις τους στο χώρο φαίνεται πως ήξεραν ακριβώς που ήταν τα εκθέματα που ήθελαν και χτύπησαν στοχευμένα, ίσως και κατόπιν παραγγελίας.

Πολλές οι ευθύνες

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος υπέβαλε την παραίτηση του, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό της κλοπής. Ο ίδιος δεν έχει μεταβεί στην περιοχή, αλλά εκπροσωπείται από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Λίνα Μενδώνη. Ωστόσο παραμένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, όπως γιατί είναι τόσο ελλιπής η φύλαξη ενός τόσο σημαντικού Μουσείο που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως οι υπάλληλοι του μουσείου είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το Νοέμβριο του 2011, για τους κινδύνους που δημιουργούνταν από την έλλειψη προσωπικού. Συγκεκριμένα στις 4 Νοεμβρίου η προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ, Γεωργία Χατζή είχε στείλει επιστολή προς το υπουργείο επισημαίνοντας «λόγω των πολλών αφυπηρετήσεων υπαλλήλων μας και των παραιτήσεων που γίνονται λόγω των επικρατουσών οικονομικών συνθηκών, έχουμε αποχωρήσεις υπαλλήλων. Στις 31 Οκτωβρίου αποχώρησε και το εποχικό προσωπικό που μας είχε ενισχύσει και είχαμε δυνατότητα να έχουμε ανοιχτά όλα τα μουσεία και τον χώρο».



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ