Σπείρα Γεωργιανών: Ο αρχηγός πήγαινε με το αναπηρικό καροτσάκι σε εκκλησίες για να «ψαρεύει» τα θύματά του - iefimerida.gr

Σπείρα Γεωργιανών: Ο αρχηγός πήγαινε με το αναπηρικό καροτσάκι σε εκκλησίες για να «ψαρεύει» τα θύματά του

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με απόλυτα μεθοδικό τρόπο δρούσε η επικίνδυνη σπείρα των Γεωργιανών που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Πρόκειται για τους επτά ληστές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε διάφορες περιοχές της Αττικής κάποιοι από τους οποίους μάλιστα κακοποίησαν με απίστευτη βιαιότητα μία 85χρονη στην Κυψέλη φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να την κάψουν με ηλεκτρικό σίδερο.

Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται να είναι ένας 34χρονος από το Καζακστάν ο οποίος είναι ανάπηρος καθώς είχε χάσει το ένα του πόδι σε δυστύχημα. Πρόκειται για το άτομο που διαδραμάτιζε πολύ βασικό ρόλο στην σπείρα καθώς χρησιμοποιούσε την αναπηρία του ώστε να εντοπίσει τα επόμενα θύματα χωρίς να κινήσει υποψίες.

Ειδικότερα, και όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα. Αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στην συνέχεια παρακολουθούσαν, ενώ προετοίμαζαν τις ενέργειες τους κάνοντας «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους κατά την διάρκεια των διαρρήξεων.

Το κομμάτι αυτό φέρεται να είχε αναλάβει ο 34χρονος ο οποίος κυκλοφορούσε με ένα αναπηρικό αυτοκίνητο ώστε να εντοπίσει τους επόμενους στόχους της σπείρας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι επισκεπτόταν ακόμα και ενορίες ώστε να αλιεύσει πληροφορίες για ηλικιωμένες γυναίκες.

Αφού ολοκληρωνόταν αυτό το κομμάτι του σχεδιασμού, οι δράστες στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δύο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία που είχαν βάλει ως στόχο, παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Τον ρόλο του συντονιστή είχε ο 34χρονος από το Καζακστάν, ο οποίος επόπτευε την ομάδα «δράσης», ενώ ως άτομο με ειδικές ανάγκες δεν κινούσε υποψίες με την παρουσία του. Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών-κλειδαριών ασφαλείας, πολλές από τις οποίες βρέθηκαν στις οικίες τους.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ήταν τέτοια η ικανότητά τους στην παραβίαση κλειδαριών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά «πασπαρτού».

Κατά τη διάρκεια της δράσης τους φορούσαν κατάλληλα ρούχα, ώστε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίησή και την αναγνώρισή τους.

Η εγκληματική οργάνωση, για τη διαμονή των μελών της ακολουθούσε την γνωστή πρακτική των οργανώσεων του γεωργιανού οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή την ενοικίαση διαμερισμάτων με στοιχεία γυναικών, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούσαν και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία άλλων αλλοδαπών προσώπων.

Τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν σε παρόμοια αδικήματα, ενώ ο 34χρονος έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση.

Αποφυλακίστηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, ο ένας από τους επτά αδίστακτους ληστές είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Πάνω από 2 εκατ. ευρώ η λεία τους

Σύμφωνα με την αστυνομία, έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 30 ληστείες και κλοπές από οικίες, ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα θύματα της σπείρας των Γεωργιανών ήταν εκτός από την 85χρονη που κακοποίησαν βίαια, ο προπονητής τους Ατρομήτου στο σπίτι του οποίου εισέβαλαν ναρκώνοντας με σπρέι τον ίδιο και την οικογένειά του, γνωστός επιχειρηματίας της Ηλιούπολης που διαθέτει αλυσίδα αρτοποιών και ζαχαροπλαστείων, και ένας γνωστός γιατρός ο οποίος διαμένει και αυτός στην Ηλιούπολη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ