Συμπαιγνία Γερμανών και Τουρκοκυπρίων για να «κλέψουν» και το χαλούμι! - iefimerida.gr

Συμπαιγνία Γερμανών και Τουρκοκυπρίων για να «κλέψουν» και το χαλούμι!

χαλούμι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Κύπρο το γεγονός ότι τυροκομείο στη Γερμανία άρχισε να παρασκευάζει το χαλούμι με την ονομασία hellim, χρησιμοποιώντας παρόμοια ονομασία που δίνει και άλλο τυροκομείο στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου εκφράζει διαμαρτύρεται για την εξέλιξη αυτή και ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας κάνει ότι προβλέπεται προκειμένου να απαλοιφθεί η λέξη hellim, η οποία είναι η τούρκικη λέξη για το χαλούμι, το οποίο είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Συστάθηκε μάλιστα και επιτροπή με αποστολή να διευκρινίσει τη σχέση μεταξύ του προϊόντος «χαλούμι» και του προϊόντος «hellim» που παράγεται στα κατεχόμενα και σε τυροκομείο της Γερμανίας. Οι κτηνοτρόφοι της Κύπρου καταγγέλουν ότι η επιτροπή δεν διεκδίκησε ότι το προϊόν hellim έχει ρίζες στην Κύπρο και σε περίπτωση εγκρίσεως του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ως προιόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), τότε το hellim θα αποκτήσει τεράστια δυναμική.

Μ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τυροκομεία στην Τουρκία και στη Γερμανία θα μπορούσαν να παρασκευάζουν ανεξέλεγκτα το χαλούμι με όποια ονομασία θέλουν με αποτέλεσμα να εκτοπισθεί το κυπριακό χαλούμι από την ευρωπαϊκή αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ