Η Αγκυρα ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία σε Τούρκους ακαδημαϊκούς στη Γερμανία - iefimerida.gr

Η Αγκυρα ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία σε Τούρκους ακαδημαϊκούς στη Γερμανία

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποινική δίωξη για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» ετοιμάζονται να ασκήσουν Τούρκοι εισαγγελείς εις βάρος περίπου εκατό Τούρκων ακαδημαϊκών, που ζουν αυτοεξόριστοι στη Γερμανία.

Στις αρχές του 2016 1.128 Τούρκοι και διεθνείς ακαδημαϊκή υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή με τον τίτλο «Δεν θα μετάσχουμε σ’ αυτό το έγκλημα» ασκώντας δριμεία κριτική στις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά της νεολαίας του PKK σε δεκάδες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Η ομάδα, που είναι γνωστή ως «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη», ζητούσε να τερματιστεί το «σκόπιμο και σχεδιασμένο μακελειό», να σταματήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας στις πολύμηνες επιχειρήσεις τους και να επαναληφθεί ο ειρηνευτικός διάλογος με το PKK.

Εκατοντάδες άμαχοι, μαχητές του PKK και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ καταστράφηκαν αρκετές πόλεις.

Η Αγκυρα ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία σε Τούρκους ακαδημαϊκούς στη Γερμανία  | iefimerida.gr 0
Η Αγκυρα ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία σε Τούρκους ακαδημαϊκούς στη Γερμανία  | iefimerida.gr 1

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εκτοπίστηκαν, ενώ ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και κάποιες πόλεις οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας.


Τούρκοι του εξωτερικού στο στόχαστρο του Ερντογάν

Αρκετοί ακαδημαϊκοί δικάζονται ήδη στην Τουρκία και αρκετές εκατοντάδες ακόμη έχασαν τις δουλειές τους επειδή υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή. Περίπου εκατό από αυτούς που είχαν υπογράψει διέφυγαν στη Γερμανία, όπου κάποιοι ανέλαβαν ακαδημαϊκές θέσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε έναν χείμαρρο κατηγοριών εκείνη την περίοδο κατά των ακαδημαϊκών, αποκαλώντας τους τρομοκράτες και αξιώνοντας την τιμωρία τους. Πάνω από εκατό ακαδημαϊκοί στην Τουρκία και αρκετοί από τους αυτοεξόριστους στη Γερμανία έχουν ειδοποιηθεί για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους για «αδικήματα» που σχετίζονται με τη δημοσίευση της ανοικτής επιστολής.

Η Αγκυρα ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία σε Τούρκους ακαδημαϊκούς στη Γερμανία  | iefimerida.gr 2

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατηγορεί όσους υπέγραψαν ότι ήθελαν με τα λόγια τους να παρουσιάσουν το τουρκικό κράτος ως «παράνομη, καταστροφική δύναμη» και να νομιμοποιήσουν τη βία του PKK. Η προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας τιμωρείται με έως και επτάμιση χρόνια κάθειρξη στην Τουρκία.

Νέα σύννεφα στις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας

Οι πιθανότητες οι αυτοεξόριστοι στη Γερμανία να εκδοθούν στις τουρκικές αρχές είναι σχεδόν μηδαμινές, αλλά θα συλληφθούν σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους αναμένεται να σωρεύσει νέα σύννεφα στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου μετά το πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε ο Ερντογάν κατά των πολιτικών του αντιπάλων στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Πάνω από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί και κάπου 150.000 έχασαν τις δουλειές τους μετά την επιβολή καθεστώτος έκτακτος ανάγκης, το οποίο χρησιμοποίησε η Άγκυρα για να αντικαταστήσει με δικά της πρόσωπα εκλεγμένους Κούρδους δημάρχους. Μεταξύ των συλληφθέντων στο πογκρόμ είναι και περίπου δέκα Γερμανοί τουρκικής καταγωγής.

Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι υπήκοοι – μεταξύ των οποίων εκατοντάδες ακαδημαϊκοί, ανώτεροι αξιωματούχοι και αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων- ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ