Οι γκρίνιες του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση: Ελλιπής ενημέρωση και προσφυγικό

Με τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη στο πακέτο αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F16 και αντί αυτών θα υπάρξει διεκδίκηση της χαμηλότερης τιμής, ο Αλέξης Τσίπρας εκτόνωσε την εσωκομματική διαμάχη πριν καν αρχίσει το «ματς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καλείτο στην Πολιτική Γραμματεία επί της ουσίας να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το γιατί το κόμμα του, έμαθε από τα χείλη του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία που θα άγγιζε τα 2.4 δις. Γιατί δεν συζήτησε για το ταξίδι στις ΗΠΑ από νωρίτερα, και κυρίως γιατί το κόμμα αποκλείεται από τη λήψη σοβαρών αποφάσεων.

Ωστόσο οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα στη Βουλή ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ότι δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά αλλά διαπραγμάτευση λειτούργησαν εκτονωτικά, δίνοντας ουσιαστική απάντηση στις ανησυχίες και των συντρόφων του.
Εκ των πραγμάτων, τα θέματα που βάζουν πλέον οι 53, αποσυνδέονται από τη συμφωνία και τις λεπτομέρειες, και αφορούν στη λειτουργιά του κόμματος και ειδικότερα στη συνεδρίαση των οργάνων.
Αν και η συζήτηση δεν αναμένεται να κυλήσει χωρίς αιχμές, εν τούτοις το μυαλό της κυβέρνησης αυτή την περίοδο δεν είναι στα εξοπλιστικά ή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση για την αναβάθμιση των F16, όσο στο ζήτημα του προσφυγικού και πάλι. Κι αυτό γιατί :

Οι ροές εμφανίζονται σταθερά ανεβασμένες το τελευταίο διάστημα με περίπου 200/ημέρα κατά μ.ο αφίξεις στα νησιά, την ώρα που η Τουρκία δείχνει έτοιμη να «ανοίξει» τη στρόφιγγα προκειμένου -δια της Ελλάδας- να πιέσει τους Ευρωπαίους.
Αν κάνεις συνυπολογίσει τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Τουρκία με σκοπό να περάσουν Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά και το ότι οι Ευρωπαίοι δεν αναλαμβάνουν το βάρος που τους αναλογεί στη φιλοξενία προσφύγων, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τον σοβαρό προβληματισμό της κυβέρνησης για ένα θέμα που μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα επίσης, θα πρέπει να ερμηνευτεί η προσεκτική τοποθέτηση Τσίπρα για την Τουρκία και την Κυβέρνηση της, ειδικά ως προς την ανάγκη να μείνει ανοιχτή η ευρωπαϊκή της προοπτική, όπως επίσης και την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Αυτό το ζήτημα που η εξέλιξη του μπορεί να δυσκολέψει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα, πιθανότατα θα κληθεί να εξηγήσει στο κόμμα η κυβέρνηση, μιας και οι ευαισθησίες των 53 για τους πρόσφυγες είναι υψηλές και τους έχουν μάλιστα φέρει «απέναντι» από τους υπουργούς Τόσκα και Μουζαλα...
Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα ανακοινωθεί, η κριτική προς τους δύο υπουργούς να είναι αρκετά έντονη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ