Παιχνίδια μέχρις εσχάτων για το «κούρεμα» του χρέους - iefimerida.gr

Παιχνίδια μέχρις εσχάτων για το «κούρεμα» του χρέους

Παιχνίδια μέχρις εσχάτων για το «κούρεμα» του χρέους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μέχρι το τελευταίο λεπτό θα συνεχίζεται το παζάρι για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, καθώς με δεδομένο ότι το Χρέος το 2020 θα διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από το 120% του ΑΕΠ, Γερμανοί, ΔΝΤ από τη μια μεριά και Κεντρικές Τράπεζες, ιδιώτες από την άλλη προσπαθούν οι μεν πρώτοι να διευρύνουν τις απώλειες των δεύτερων, την ώρα που η άλλη πλευρά επιχειρεί να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τη χασούρα.

Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που όλες οι πλευρές επισήμως έκαναν λόγο για «μη εμπλοκή» των Κεντρικών Τραπεζών, η DIE WELT και το REUTERS μετέδιδαν ότι οι Κεντρικές Τράπεζας ετοιμάζονται για ανταλλαγές (swap) ελληνικών ομολόγων εντός του Σαββατοκύριακου- δηλαδή πριν τη συνεδρίαση του EUROGROUP- μια κίνηση που θα τους αποφέρει κέρδη, καθώς στη θέση των φτηνά αγορασμένων ομολόγων που κατέχουν, θα αποκτήσουν τα νέα που θα είναι μεν «κουρεμένα» αλλά σε υψηλότερη ονομαστική αξία.

Ο στόχος προφανής και δεν είναι άλλος από το να αποφύγουν βίαιες απώλειες στη περίπτωση που η ελληνική πλευρά ενεργοποιήσει Ρήτρα Συλλογικής Δράσης. Αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι αυτή η κίνηση της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών ενισχύει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το "κενό" που θα αφήσει το PSI- γύρω στα 15 δισ ευρώ- μετά τα νεώτερα δεδομένα που ανεβάζουν το πήχη του Χρέους στα επίπεδα του 128- 129% του ΑΕΠ, θα καλυφθεί μέσω της παραίτησης των Κεντρικών Τραπεζών από αυτά τα κέρδη.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα μόνο ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, καθώς τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι εντείνεται η πίεση από ΔΝΤ και Βερολίνο για μεγαλύτερες απώλειες των ιδιωτών, με «όχημα» την εξόφληση μόνο του 10% και όχι του 15% του ποσού των ομολόγων που θα ανταλλαγούν, πίεση στην οποία αντιδρούν οι τραπεζίτες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο άρχισε να συζητείται εκ νέου η πρόταση για μεγαλύτερη συμμετοχή του επίσημου τομέα, όχι με την εκταμίευση μεγαλύτερων δανείων αλλά με τη μείωση των επιτοκίων, τα οποία ήδη έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 4% από το 5% της αρχικής δανειακής σύμβασης. Όσον αφορά, δε, στην αρχική θέση των Γερμανών ότι όποιο "κενό" αφήσει πίσω του το PSI θα πρέπει να καλυφθεί από την Ελλάδα με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, παραμένει πάντα στο τραπέζι, αλλά σύμφωνα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ως ύστατη λύση...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ