ΚΕΠΕ: Στο 1% «προσγειώνει» την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017

Στο 1% προσγειώνει το ΚΕΠΕ, την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017.

Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος για τις οικονομικές εξελίξεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το β' εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη σύμφωνα με το ΚΕΠΕ αντανακλά μια ήπια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλούν τις βασικές διαστάσεις των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συμβαδίζουν με την πορεία που υποδεικνύουν τα ενσωματωμένα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Ειδικότερα, διαφαίνεται ότι εδραιώνονται σταδιακά συνθήκες ήπιας μεν αλλά σταθερής οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα με την εμφανή τάση, η αναπτυξιακή πορεία να ενισχύεται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η εν λόγω εξέλιξη, εκτιμά το ΚΕΠΕ είναι άμεσα συναρτόμενη από την ενεργοποίηση των αναμενόμενων θετικών επιδράσεων από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, της εξισορρόπησης σε βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη και από την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας.

Ωστόσο, όπως τονίζει η έλλειψη σημαντικής δυναμικής σε αναπτυξιακούς όρους στην τρέχουσα συγκυρία είναι συνάρτηση τόσο των γενικότερων καθυστερήσεων, αναφορικά με τη λήψη και εφαρμογή αναγκαίων μέτρων, όσο και της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ με βάση τις προβλέψεις, που προκύπτουν από την εφαρμογή ενός δομικού υποδείγματος παραγόντων (structural factor model), ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το β΄ εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%.

Οι επιμέρους εκτιμήσεις για το γ' και δ΄ τρίμηνο, ανέρχονται στο 0,4% και 2,2% ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016. Ενσωματώνοντας στις ως άνω προβλέψεις τα δημοσιευμένα στοιχεία για τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2017, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2017 εκτιμάται στο 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΠΕ ανάπτυξη ΑΕΠ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ