Εισβολή φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ -Το πρόβλημα με τη σίτιση [βίντεο] - iefimerida.gr

Εισβολή φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ -Το πρόβλημα με τη σίτιση [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βίντεο με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να κουνάει ειρωνικά το πορτοφόλι του σε φοιτητές που ζητούσαν δωρεάν φοίτηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ώρα.

Συγκεκριμένα, μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία Φοιτητών ΠαΜακ» πραγματοποίησαν παρέμβαση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον πρύτανη για μία σειρά σοβαρών ζητημάτων, όπως τις ελλιπείς παροχές σίτισης και στέγασης, τη κατάργηση της πτυχιακής εργασίας και την αναστολή διαμονής των δωρεάν εργασιών.

Ο διάλογος, όπως φαίνεται και στο βίντεο, δεν εξελίχθηκε ομαλά μεταξύ φοιτητών και πρύτανη, με τον κ. Ζαπράνη να απαντάει με ειρωνικό τρόπο σε μερικά από τα ερωτήματα των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, όταν μία φοιτήτρια ρώτησε τον πρύτανη τι θα γίνει με το θέμα της σίτισης, τονίζοντας πως οι φοιτητές δεν έχουν λεφτά να σπουδάσουν, εκείνος έβγαλε επιδεικτικά το πορτοφόλι του έξω και του απάντησε «έλα, έλα να φας», ενώ όταν φοιτητές του είπαν πως δεν θα έχουν δουλειά μόλις βγουν από το Πανεπιστήμιο, εκείνος απάντησε «Και τι θες, να σου βρω εγώ;».

Ο εκρηκτικός διάλογος συνεχίστηκε με τον πρύτανη να πλησιάζει προς το μέρος της φοιτήτριας που μιλούσε λέγοντας «Απαιτώ να με αφήσεις στην ησυχία μου δεν είμαι επαναστατικό σου δικαίωμα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Φοιτητών ΠαΜακ»:

«Στις 18/10, μετά από απόφαση της συνέλευσης φοιτητών Πα.Μακ., πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στην πρυτανεία, έχοντας ως κύριο αίτημα την άρση της απόφασης της κατάργησης της πτυχιακής εξεταστικής και επίσης τα δωρεάν συγγράμματα, τη δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλες/ους και το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας και της κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων που καταργούνται σε επί μέρους σχολές.

Η αυθαίρετη απόφαση της κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα μας καθώς μας αναγκάζει όχι μόνο να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας, αλλά και να πληρώνουμε επιπλέον έξοδα διαμονής στην πόλη, νοίκι, μεταφορικά κ.α.

Η πρόθεση μας να μην λειτουργήσουμε δια αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ενόχλησε ιδιαίτερα το διοικητικό προσωπικό. Ακολούθησε μια ¨συζήτηση παρωδία¨, με τις πρυτανικές αρχές να απεκδύονται οποιαδήποτε ευθύνη. Επιπλέον, ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης, αρνήθηκε όποια μορφή συζήτησης, ταπεινώνοντας μας με ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές για εισβολή των ΜΑΤ στον πανεπιστημιακό χώρο, για ακόμη μια φορά.

Για αυτό, δεν υποκύπτουμε σε κανέναν εκβιασμό. Απαιτούμε τα αυτονόητα:

Άμεση άρση της απόφασης της κατάργησης της πτυχιακής εξεταστικής
Δωρεάν συγγράμματα και σίτιση για όλες και όλους.
Ενιαία και ισχυρά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα ενσωματωμένα σε αυτά.

Πρωτοβουλία φοιτητών Πα.Μακ.»

Κυκλοφόρησαν αφίσα Χίτλερ

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές της «Πρωτοβουλίας Φοιτητών ΠΑΜΑΚ» κυκλοφόρησαν μια αφίσα στην οποία ο πρύτανης του πανεπιστημίου παρουσιάζεται ως καρικατούρα του Χίτλερ.

Η αφίσα αυτή, σε συνδυασμό με την ανάρτηση του βίντεο, προκάλεσε την αντίδραση της Πρυτανείας του πανεπιστημίου, που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον του πρύτανη δείχνουν ότι ορισμένοι αποβλέπουν στην άλωση του πανεπιστημίου και την υποταγή του σε μια παρεξουσία μειοψηφικών ομάδων που καταλύουν κάθε νομιμότητα.

Εισβολή φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ -Το πρόβλημα με τη σίτιση [βίντεο] | iefimerida.gr 0


Η αφίσα /Φωτογραφία: voria.gr

Σχολιάζοντας το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η ανακοίνωση τονίζει, μεταξύ άλλων ότι «περίπου τριάντα φοιτητές, χωρίς τη συγκατάθεσή του τον βιντεοσκόπησαν και στη συνέχεια προέβαλαν στο διαδίκτυο αποσπασματικές εικόνες προκειμένου να τον δυσφημίσουν, χωρίς να περιγράφουν τα πραγματικά γεγονότα». Παράλληλα, τονίζεται ότι «οι… προσβεβλημένοι φοιτητές δεν αναφέρουν ότι γρονθοκοπούσαν και κλωτσούσαν την πόρτα της Πρυτανείας για να αναγκάσουν τον Πρύτανη να βγει στον προθάλαμο» ούτε ότι παρέμειναν στο γραφείο για 2,5 ώρες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μετά την κυκλοφορία εκ μέρους ομάδας γνωστών φοιτητών συγκεκριμένης παράταξης και ενδεχομένως άλλων προσώπων αφίσας, η οποία με ιταμό, αξιόποινο και ανήθικο τρόπο κακοποιεί το πρόσωπο και την προσωπικότητα του Πρύτανη, παραμορφώνοντάς τον σε καρικατούρα Χίτλερ, και μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο, εκ μέρους των ίδιων, βίντεο από την επιδρομή τους στο Γραφείο του Πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη στις 18 Οκτωβρίου 2017, καθώς και την παράλληλη ανάρτηση κειμένου τους, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Προκειμένου να προστατευτεί το θεσμικό κύρος, του Ιδρύματος, της θέσης την οποία κατόπιν εκλογής κατέχει ο Πρύτανης, η βάναυσα πληττόμενη προσωπική του αξιοπρέπεια και η αναιδώς παραχαρασσόμενη πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να επισημανθούν τα παρακάτω:
1. Οι επαναλαμβανόμενες, οργανωμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του Πρύτανη και κατά της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο μέχρι προσφάτως αποτελούσε νησίδα ηρεμίας και κανονικής εκπλήρωσης των ακαδημαϊκών καθηκόντων και στόχων, δείχνουν ότι αποβλέπουν ακριβώς στην άλωσή του και την υποταγή του στην παραεξουσία μειοψηφικών ομάδων που καταλύουν κάθε νομιμότητα και καταβαραθρώνουν το επίπεδο των σπουδών.
2. Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δηλώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα καμφθεί ούτε από επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε από αθλιότητες σαν αυτές που διαπράχθηκαν σε βάρος του.
3. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν θα παραχωρηθεί στα παράκεντρα εξουσίας, που με πρόσχημα προβλήματα των φοιτητών επιδιώκουν να επιβάλλουν με τη βία τις θέσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ