Ο Εμινεμ θα πάρει 600.000 δολάρια από κόμμα της Ν. Ζηλανδίας -Δείτε γιατί [βίντεο]

Αποζημίωση 600.000 δολαρίων θα λάβει ο ράπερ Έμινεμ από το Εθνικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας μετά την απόφαση δικαστηρίου πως παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιστή.

Ο Έμινεμ κατέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του κυβερνητικού κόμματος της Νέας Ζηλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2014 επειδή χρησιμοποίησε μια έκδοση του τραγουδιού του «Lose Yourself» σε διαφήμιση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το δικαστήριο απεφάνθη την Τετάρτη πως το Εθνικό Κόμμα χρησιμοποίησε ένα «αρκετά παρόμοιο» κομμάτι με αυτό του αρχικού τραγουδιού του Έμινεμ, θίγοντας έτσι τα πνευματικά του δικαιώματα.

«Το Eminem Esque έχει αντιγράψει ουσιαστικά το Lose Yourself» ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. «Οι διαφορές μεταξύ των δύο έργων είναι ελάχιστες, οι ομοιότητες πολλές, οι εναλλαγές στον ήχο των ντραμς και οι ήχοι του πιάνου καθιστούν το Eminem Esque εντυπασιακά παρόμοιο με το Lose Yourself. Το Eminem Esque αναπαράγει ουσιαστικά το Lose Yourself».


Το πρωτότυπο τραγούδι του Έμινεμ

Το πρωτότυπο τραγούδι του Έμινεμ, από την ταινία «8 Mile», κέρδισε βραβείο Όσκαρ για το καλύτερο τραγούδι του 2003 και ένα Γκράμι για το καλύτερο τραγούδι ραπ το 2004.

Η διαφήμιση του Εθνικού Κόμματος με το Eminem Esque παίχτηκε 186 φορές στην τηλεόραση κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2014, για ένα διάστημα 11 ημερών.

Ο Γκάρι Γουίλιαςμ, εκπρόσωπος του ενάγοντα, δήλωσε πως «η μοναδική μουσική σύνθεση» του Eminem δεν είχε άδεια και τα δικαιώματα γι’ αυτό ήταν «εξαιρετικά πολύτιμα», λέγοντας στο δικαστήριο: «Το Lose Yourself είναι ένα στολίδι στο στέμμα των τραγουδιών του Έμινεμ».


Το τραγούδι που χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία το Εθνικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας
Ο Άνταμ Σίμπσον, εκπρόσωπος της δισκογραφικής εταιρείας του Έμινεμ δήλωσε πως η απόφαση ήταν εξαιρετικά σημαντική για τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. «Η απόφαση διευκρινίζει και επιβεβαιώνει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών».

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έμινεμ καταφέυγει στα δικαστήρια για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Το 2004 είχε κάνει μήνυση στην Apple για τη χρήση ενός τραγουδιού του σε μία από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις της χωρίς την άδειά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ