Το τέλος της παντοκρατορίας του «Σημαδεμένου» -Οταν ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή - iefimerida.gr

Το τέλος της παντοκρατορίας του «Σημαδεμένου» -Οταν ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έμεινε στην Ιστορία ως ο Νο 1 γκάνγκστερ της Αμερικής. Σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου 1931, έμπαινε τέλος στην παντοκρατορία του.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Αλ Καπόνε, τον άνθρωπο που έγινε κράτος εν κράτει στο Σικάγο από το 1925 έως το 1931, βγάζοντας εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο του αλκοόλ, την πορνεία και τα τυχερά παιχνίδια.

Στο απόγειο της γκανγκστερικής πορείας του ο Καπόνε είχε πάνω από 1.000 ένοπλους άντρες στην υπηρεσία του, ενώ η μισή αστυνομική δύναμη της πόλης του Σικάγο εισέπραττε έναν «εξτρά» μισθό από εκείνον.

Ο Αλφόνσο Γκάμπριελ «Αλ» Καπόνε γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 17 Ιανουαρίου 1899, από Ιταλούς μετανάστες. Ήταν το τέταρτο από τα συνολικά εννέα παιδιά του Γκαμπριέλε Καπόνε και της Τερεζίνα Ραϊόλα, που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από τη Νάπολη της Ιταλίας.

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε σε συμμορίες της μεγαλούπολης των ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στη διαβόητη συμμορία «Five Points Gang». Πιάνοντας δουλειά σε ένα νυχτερινό κέντρο, όντας άνθρωπος με θράσος, ο Καπόνε ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν πελάτη, εξαιτίας ενός τολμηρού σχολίου που έκανε ο γκάνγκστερ για την αδελφή του. Τότε ήταν που απέκτησε και το παρατσούκλι «Σημαδεμένος» («Scarface»), καθώς ο θαμώνας δεν δίστασε να του χαράξει το μάγουλο και να του προκαλέσει τρεις ουλές, που έμελλε να τις έχει για όλη του τη ζωή.

Το 1920, έπειτα από μια δολοφονία που θεωρείται ότι διέπραξε ένα πρωτοπαλίκαρό του, ο Καπόνε μετακόμισε στο Σικάγο με τη σύζυγό του, την Ιρλανδή Μαίρη Κάφλιν (την οποία είχε παντρευτεί στις 30 Δεκεμβρίου του 1918) και τον γιο τους Άλμπερτ Σόνι Φράνσις Καπόνε, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 1918.

Πέντε χρόνια μετά, ο Καπόνε έγινε αρχηγός της πιο επικίνδυνης συμμορίας της πόλης, μετά την απόπειρα δολοφονίας που δέχθηκε ο προηγούμενος αρχηγός και η οποία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το Σικάγο. Ο Καπόνε, εκμεταλλευόμενος την ποτοαπαγόρευση, κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του και να αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους γκάνγκστερ των ΗΠΑ. Το 1927 η περιουσία του υπολογιζόταν σε 100 εκατ. δολάρια, με τον ίδιο να ελέγχει στοιχήματα, κλαμπ, οίκους ανοχής κ.λπ.

Το τέλος της παντοκρατορίας του «Σημαδεμένου» -Οταν ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή | iefimerida.gr 0

Η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»

Στις 14 Φεβρουαρίου 1929 έμελλε να διαπραχθεί το έγκλημα που έμεινε στην Ιστορία ως η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου». Κάποιοι άντρες του Καπόνε, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά σε ένα γκαράζ της οδού Κλαρκ 2222, για να σκοτώσουν ή έστω να προειδοποιήσουν τον Τζορτζ Μόραν, αρχηγό της συμμορίας του βορείου Σικάγο.

Ο Μόραν κατάφερε να διαφύγει, όμως έξι άτομα από τη συμμορία του γαζώθηκαν από τουλάχιστον 150 σφαίρες από τους άντρες του Καπόνε, βρίσκοντας ακαριαίαο θάνατο. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Καπόνε, με την αστυνομία πλέον να αρχίζει να τον καταδιώκει.

Έτσι, τρεις μήνες μετά, τον Μάιο του 1929, συνελήφθη για παράνομη οπλοφορία και καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη. Ωστόσο, εννέα μήνες αργότερα αποφυλακίστηκε λόγω καλής διαγωγής. Το ίδια διάστημα, είχαν αρχίσει και οι διαδικασίες για την προσαγωγή του σε δίκη με αφορμή τη «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου». Οι κατηγορίες όμως κατέπεσαν και ο Καπόνε απλώς κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 5.000 δολαρίων για ασέβεια προς το δικαστήριο. Το 1930 ήταν ο πιο επικίνδυνος εγκληματίας στο Σικάγο.

Έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, το 1931, ήρθε η αρχή του τέλους για τον διαβόητο γκάνγκστερ. Ύστερα από πολύχρονες έρευνες ενός διαμόνιου επιθεωρητή, ο Καπόνε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 χρόνων για φοροδιαφυγή, σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου. Η κατηγορία στηρίχθηκε στη μαρτυρία του δικηγόρου του Λόρενς Μάτινγκλι, σε διάφορα στοιχεία με έσοδα του γκάνγκστερ και σε διάφορες άλλες μαρτυρίες.

Το τέλος της παντοκρατορίας του «Σημαδεμένου» -Οταν ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή | iefimerida.gr 1

Ο Καπόνε αρχικά αποδέχθηκε τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι έτσι θα είχε πιο ευνοϊκή μεταχείριση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ο Καπόνε αναίρεσε την αρχική του κατάθεση. Προσπάθειες όπως αυτή της δωροδοκίας των ενόρκων δεν πέτυχαν και έτσι το 1932 μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ατλάντα και στη συνέχεια σε αυτές του Αλκατράζ.

Λίγο μετά το 1935 άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα συφιλιδικής παράνοιας και ξεκίνησε να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Τον τελευταίο χρόνο της ποινής του βρισκόταν στο Τέρμιναλ Άιλαντ της Καλιφόρνια. Αποφυλακίστηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1939, αφού πλήρωσε 37.617,51 δολάρια, και αποσύρθηκε στο κτήμα του στη Φλόριντα. Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς στις 25 Ιανουαρίου του 1947, στο σπίτι του.

O γιος του, Άλμπερτ Φράνσις Καπόνε, έζησε μια ήσυχη ζωή, με τρεις γάμους και τέσσερις κόρες, μακριά από τις «δραστηριότητες» του πατέρα του, εργαζόμενος ως ιδιωτικός υπάλληλος. Μάλιστα, το 1966, θέλοντας να απαλλαγεί από το όνομα «Καπόνε», άλλαξε το όνομά του σε Άλμπερτ Φράνσις Μπράουν. Πέθανε το 2004, σε ηλικία 85 ετών, στη Φλόριντα.

Το τέλος της παντοκρατορίας του «Σημαδεμένου» -Οταν ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή | iefimerida.gr 2

O γιος τού Αλ Καπόνε την ημέρα του γάμου του

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν 24 Oκτωβρίου

1648.... Υπογράφεται στο Μίνστερ η Συνθήκη της Βεστφαλίας, μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με την οποία τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος, επιφέροντας αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα της Ελβετίας.

1857.... Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ.

1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό «Αβέρωφ», έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.

1922.... Άγγλοι και Τούρκοι συμπλέκονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι Σύμμαχοι αποδεικνύονται ανίσχυροι να επιβληθούν. Παραβιάζεται εντελώς η συμφωνία των Μουδανιών. Οι Τούρκοι σφαγιάζουν έλληνες αξιωματικούς αιχμαλώτους.

1929.... «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή του οικονομικού κραχ στις ΗΠΑ, που θα συγκλονίσει τον κόσμο. Κατατρομαγμένοι επενδυτές δίνουν εντολές στους χρηματιστές τους να πωλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δισ. δολαρίων. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.

1960.... Πανηγυρικά εορτάζεται η εγγραφή του χιλιοστού πλοίου στα ελληνικά νηολόγια.

1961.... Η Μεγάλη Βρετανία εγγυάται την αυτονομία της Μάλτας, στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1969.... Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον θαμπώνει τη γυναίκα του Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά και τις λεγεώνες των θαυμαστών τους, προσφέροντάς της ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι 69 καρατίων αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων.

1970.... Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος επί κοντώ με 5,49 μ. στο στάδιο Καραϊσκάκη. Το ρεκόρ θα αντέξει για 22 χρόνια ως πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ο Χρήστος Παλάκης με 5,52 μ. Για πρώτη φορά ένας Έλληνας αθλητής γίνεται κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ.

1980.... Στην Πολωνία, για πρώτη φορά σε χώρα του Ανατολικού Μπλοκ, ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο, η «Αλληλεγγύη», καταφέρνει να πάρει νόμιμη μορφή.

1982.... Ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

1987.... Στην Ελλάδα, συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Ζητείται η παραίτηση Τόμπρα.

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε ο Ιταλός συνθέτης Λουτσιάνο Μπέριο και το 1966 ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Την ίδια μέρα το 1725 πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Αλεσάντρο Σκαρλάτι, γνωστός για τις όπερες και τις θρησκευτικές του συνθέσεις, το 1862 ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Γρίβας, το 1922 ο πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας, το 1957 ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ και το 2010 η τραγουδίστρια Καίτη Χωματά, εκπρόσωπος του Νέου Κύματος της ελληνικής μουσικής.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ