Οι... κακές τροφές που κάνουν καλό στα δόντια!

Πολλοί από εμάς συχνά σκεφτόμαστε πώς να διατηρήσουμε διάφορα μέλη του σώματός μας υγιή και λαμπερά – αβοκάντο για λαμπερό δέρμα και πρωτεΐνες για δυνατούς μύες, για παράδειγμα – ωστόσο παραλείπουμε το γεγονός πως η στοματική μας υγεία δεν είναι μόνο το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και το οδοντικό νήμα.

Η καλή οδοντιατρική διατροφή είναι απαραίτητη και σύμφωνα με έναν οδοντίατρο «η οδοντόκρεμά σας δεν είναι τόσο σημαντικά» όταν πρόκειται για τη στοματική υγεία.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε παίζουν μεγάλο ρόλο στην διατήρηση των δοντιών μας υγιή και ο Αυστραλός οδοντίατρος Στίβεν Λιν αποκαλύπτει ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε για να το επιτύχουμε αυτό. Μάλιστα, μπορεί και να εκπλαγείτε διαπιστώνοντας πως στη λίστα του περιλαμβάνονται τα αλλαντικά, το βούτυρο και τα μαλακά τυριά.

Γράφοντας στον ιστότοπό του, ο Δρ Λιν εξηγεί πως παρόλο που πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους συχνά, καταλήγουν να επισκέπτονται πιο συχνά τον οδοντίατρο σε σχέση με κάποιους άλλους που δεν τα φροντίζουν ανελλιπώς.

Πώς είναι δυνατόν αυτό; Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θέμα διατροφής.

«Τα δόντια είναι ζωντανά όργανα και απαιτούν σωστή διατροφή για να αναγεννηθούν και να διατηρηθούν υγιή τα επίπεδα σμάλτου και οδοντίνης» εξηγεί ο δρ. Λιν. «Και χωρίς σωστή διατροφή, τα δόντια σας δυσκολεύονται να παραμείνουν υγιή».

Εάν καταναλώνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, τα δόντια σας θα αναγεννηθούν φυσικά και θα παραμείνουν δυνατά και υγιή.

Αλλά αν δεν τροφοδοτείτε το σώμα σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά, τα βακτήρια και το οξέα στο στόμα σας εμποδίζουν αυτή τη φυσική διαδικασία, προκαλώντας την κατάρρευση των δοντιών προτού προλάβουν να αναγεννηθούν.

«Δεν είναι μόνο η ζάχαρη που προκαλεί προβλήματα στα δόντια, είναι η έλλειψη θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν τα δόντια» λέει ο Δρ Λιν. «Ο υποσιτισμός έχει γίνει διαδεδομένος στη σύγχρονη δυτική διατροφή».

Τι πρέπει να τρώτε;

Ουσιαστικά, όλα βασίζονται σε τέσσερις βιταμίνες: A, D, K2 και E.

Ας δούμε όμως πού περιέχονται αυτές οι βιταμίνες:

  • Βιταμίνη Α: μοσχαρίσιο συκώτι, ψάρι, γάλα και αυγά
  • Βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, μανιτάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα (η έκθεση όμως στον ήλιο παραμένει η καλύτερη πηγή)
  • Βιταμίνη K2: μαλακά τυριά, αυγά, βούτυρο και αλλαντικά
  • Βιταμίνη Ε: σπανάκι, μπρόκολο και ξηροί καρποί.

Με μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή, θα κρατήσετε υγιή τα δόντια σας και το δέρμα σας λαμπερό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ