Σχεδόν 74 εκατ. χρόνια μετά, μετεωρίτης συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα

Οι συνέπειες της πτώσης ενός μεγάλου μετεωρίτη στη Γη παραμένουν αισθητές για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την πτώση. Όμως, όπως και να το κάνουμε, 74 εκατ. χρόνια είναι πολύς καιρός!

Κι όμως, οι περίπου 1600 κάτοικοι της μικρής πόλης Μάνσον στην Αϊόβα των ΗΠΑ, η οποία είναι χτισμένη κοντά στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση, αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα πρόβλημα εξαιτίας του προϊστορικού μετεωρίτη, καθώς όταν αυτός έπεσε στην περιοχή, πετρώματα προερχόμενα από ως και 8 χιλιόμετρα βάθος βγήκαν στην επιφάνεια. Σήμερα, 74 εκατ. χρόνια μετά την πρόσκρουση, τα πετρώματα αυτά ανήκουν πλέον στο υπέδαφος, ωστόσο είναι τόσο σκληρά που δυσκολεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια των κατοίκων να βρουν νερό.

Το πρόβλημα είναι διπλό. Αφενός είναι πολύ δύσκολο να ανοίξεις γεώτρηση στην περιοχή, και αφετέρου, ακόμα κι αν βρεθεί λίγο νερό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και δεν είναι κατάλληλο για πόση.

Μέχρι σήμερα, η πόλη χρησιμοποιούσε για ύδρευση δύο γεωτρήσεις που άνοιξαν το 1905 και το 1921, οι οποίες όμως έχουν σχεδόν στερέψει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ