«Καζάνι που βράζει» ο καταυλισμός στη Μόρια μετά από θάνατο Ιρακινού λόγω εμφράγματος - iefimerida.gr

«Καζάνι που βράζει» ο καταυλισμός στη Μόρια μετά από θάνατο Ιρακινού λόγω εμφράγματος

Φωτογραφία Αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Καζάνι που βράζει» είναι ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης στη Μόρια, με μετανάστες να συγκρούονται βίαια μεταξύ τους με αφορμή το θάνατο 55χρονου Ιρακινού από υπάρχον καρδιολογικό πρόβλημα.

Την Παρασκευή, ένας Ιρακινός 55 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του λόγω προϋπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής).

Το γεγονός αυτός αποτέλεσε την αφορμή για μια ακόμα έκρηξη βίας μεταξύ των κοινοτήτων, που κάθε άλλο παρά ειρηνικά συνυπάρχουν στη Μόρια.

Βίαια επεισόδια είχαν αρχίσει να ξεσπούν από την Πέμπτη, με σποραδικές αλλά βίαιες ενέργειες μεταξύ νέων, κυρίως, ανδρών.

Ανήμποροι να παρέμβουν δυναμικά και να σταματήσουν τις συγκρούσεις, κυρίως ανάμεσα σε Αραβες και Αφγανούς, ήταν οι αστυνομικοί, αφού η ύπαρξη μέσα στον καταυλισμό περισσότερων των 1.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 8 ετών, δεν τους επιτρέπει να επιχειρήσουν, είτε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, είτε με χημικά.

Ετσι, την Παρασκευή αρκέστηκαν στο να δημιουργήσουν με τις ασπίδες τους φράγματα ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες εθνικές ομάδες «μέχρι την επόμενη φορά», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και σε κτίματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015. Σε μια δομή με υποδομές στέγασης για 2.000 άτομα διαμένουν 5.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι οικογένειες με πολλά παιδιά.

«Το χειρότερο όλων όμως….» όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του καταυλισμού, «είναι ότι σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης 800 ατόμων, μια και για τόσα άτομα σχεδιάστηκε η δομή, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…».

Η κατάσταση είναι δραματική. Στο ρέμα στο πλάι του καταυλισμού παροχετεύονται λύματα δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού βόθρου.

Μόνη προοπτική για τη Μόρια και τους «άθλιους» που ζουν σε αυτήν, είναι η αποσυμφόρηση του καταυλισμού. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι άμεσα και το αργότερο τις αρχές Νοεμβρίου, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα 1.500 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη Λέσβο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ζουν 7.192 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς, 5.476 ζουν στον καταυλισμό της Μόριας και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές στο νησί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ