Μικρότερες συγκεντρώσεις και περιορισμός των διαδηλωτών σε μία λωρίδα - iefimerida.gr

Μικρότερες συγκεντρώσεις και περιορισμός των διαδηλωτών σε μία λωρίδα

Μικρότερες συγκεντρώσεις και περιορισμός των διαδηλωτών σε μία λωρίδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναμόρφωση της νομοθεσίας εξετάζει η κυβέρνηση ώστε όταν διοργανώνονται μικρότερες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι συγκεντρωμένοι να περιορίζονται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας και κάτω από αυστηρή περιφρούρηση.Αυτό προέκυψε από όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τους πρόσφατους βανδαλισμούς.

Τα τρία θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν την Κυριακή, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Οι λύσεις που φαίνεται να προκρίνονται είναι να δοθούν σε πρώτη φάση, περίπου, από 10.000 ευρώ στις 170 επιχειρήσεις που επλήγησαν και να συσταθεί μία επιτροπή η οποία θα κάνει αποτίμηση των ζημιών για να δοθούν περαιτέρω αποζημιώσεις, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για τα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αναμορφωθεί η νομοθεσία και ως «μπούσουλας» ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η πρόταση που είχε συντάξει προ διετίας μαζί με τις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, η οποία ανέφερε τα εξής:

  • Oποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.
  • Oποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Αλλως, για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.
  • Ολες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται.

Σημειώνεται ότι η λήψη αυτών των μέτρων δεν αφορά τις μεγάλες πορείες που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον, αναφέρθηκε αυτό που έχει γίνει ήδη γνωστό από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ότι θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την αποκατάσταση των ζημιών του διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ