Ευρωπαίοι ηγέτες: Δεν θα ανακατευτούμε στη διένεξη Καταλονίας -Ισπανίας

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο να εμπλακεί στη διαμάχη Ισπανίας και Καταλονίας η Ευρωπαϊκής Ενωση παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι, όπως ανέφερε, ανησυχητική.

«Δεν υπάρχει χώρος, δεν υπάρχει περιθώριο για καμία διαμεσολάβηση ή διεθνή πρωτοβουλία ή δράση» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους την 1η Οκτωβρίου, ένα δημοψήφισμα που η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει δηλώσει πολλάκις ότι είναι παράνομο.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έρχονται μερικές μόλις ώρες αφότου η Μαδρίτη δήλωσε ότι ξεκινά τη διαδικασία αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας. «Είμαι, φυσικά, για πολλούς λόγους σε μόνιμη επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι» είπε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι ανησυχητική αλλά η θέση μας είναι σαφής».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε δηλώσει και πριν τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες ότι το ζήτημα της Καταλονίας «δεν είναι στην ατζέντα». Στο πλευρό του Μαριάνο Ραχόι στάθηκαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στήριξη στην Ιταλία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν την Ιταλία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών της Κεντρικής Μεσογείου.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις αρχές της Λιβύης», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η Οδός της Κεντρικής Μεσογείου».

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν επαρκή χρηματοδότηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία, μέσω του Ταμείου για την Αφρική και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ηγέτες αποφάσισαν να επανέλθουν στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Δουβλίνου, με την προοπτική να υπάρξει συναίνεση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Eξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ιβηρική χερσόνησο και κατά πόσο αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, ενημερώνοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση σε ένα μήνα από τώρα.

Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία

Oσον αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τρία είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η οικονομική χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία, η ενταξιακή πορεία της χώρας και το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την αντιτρομοκρατική συνεργασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μία σημαντική κουβέντα, η οποία δεν αναμένεται να καταλήξει σήμερα σε αποφάσεις, ωστόσο θα δώσει μια βασική κατεύθυνση για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στις σχέσεις της ΕΕ με την Αγκυρα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θα επιδιώξει το «πάγωμα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε ότι η νομοθεσία της Αγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και παρέπεμψε στις μαζικές εκκαθαρίσεις από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ένταξη της Τουρκίας αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε, όμως, ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να «παγώσει» τα κονδύλια που δίνονται στην Αγκυρα για το προσφυγικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σύνοδος Κορυφής ηγέτες προσφυγικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ