Φώφη από Βρυξέλλες: Αν δεν κάνουμε κάτι, η Ε.Ε. θα αργοσβήνει στα χέρια ακροδεξιών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Φώφη από Βρυξέλλες: Αν δεν κάνουμε κάτι, η Ε.Ε. θα αργοσβήνει στα χέρια ακροδεξιών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αν δεν κάνουμε κάτι η Ευρώπη θα αργοσβήνει σε χέρια ακροδεξιά» είπε σε υψηλούς τόνους στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, η Φώφη Γεννηματά.

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «όλα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ευρώπη με κάνουν να σκέφτομαι τώρα, εδώ δυνατά, ότι δεν είναι δυνατόν εμείς οι σοσιαλιστές να επιτρέψουμε να σφραγίσει τη νέα σελίδα της Ευρώπης η ακροδεξιά».

Οπως επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές «μιλάμε συνεχώς για εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, της συνοχής, της αλληλεγγύης, της σύγκλισης. Έχουμε πολλές ιδέες, για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης για την ανάπτυξη της κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας. Σύμφωνοι, αλλά…αν δεν κάνουμε κάτι και γρήγορα για τις διευρυνόμενες ανισότητες, κοινωνικές, εδαφικές, διαπεριφερειακές και αν δεν προχωρήσουμε σε ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές για να μειωθούν οι ανισότητες αυτές, τότε όλα τα προηγούμενα θα είναι θεωρία και η Ευρώπη στην πράξη θα αργοσβήνει σε χέρια ακροδεξιά.

Οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν ασφάλεια, αλληλεγγύη και δουλειές. Κι αυτά μπορούν να τα δώσουν μόνον οι σοσιαλιστές».

Για να προσθέσει με έμφαση: «Γι’ αυτό συνάδελφοι να φροντίσουμε να συνέλθουμε, να κάνουμε σαφείς και ξεκάθαρες τις διαφορές μας από δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές ν´ ακούσουμε τον κόσμο και να του μιλήσουμε με κουβέντες καθαρές».

Φώφη από Βρυξέλλες: Αν δεν κάνουμε κάτι, η Ε.Ε. θα αργοσβήνει στα χέρια ακροδεξιών | iefimerida.gr 0

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τον φόβο ότι «δεν προχωράμε ικανοποιητικά» καθώς «οι ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και πάλι τελευταία σε ανησυχητικό βαθμό».

Τόνισε δε ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και η μεταναστευτική οδός της Ανατολικής Μεσογείου: να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Και όσον αφορά το Κοινό Σύστημα Ασύλου, θα είναι γράμμα κενό χωρίς δίκαιη κατανομή βαρών».

Αναφερόμενη στην Τουρκία η Φώφη Γεννηματά είπε ότι όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν. «Ακριβώς γι’ αυτό έχει σημασία ποιό μήνυμα στέλνουμε στο λαό της Τουρκίας που προσβλέπει στην Ευρώπη για την επιστροφή της δημοκρατικής ομαλότητας στη χώρα. Άρα θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτή την διαπραγματευτική ενταξιακή διαδικασία και την προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, εφ’ όσον εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις».

Φώφη από Βρυξέλλες: Αν δεν κάνουμε κάτι, η Ε.Ε. θα αργοσβήνει στα χέρια ακροδεξιών | iefimerida.gr 1

Ως προς την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα « είπε ότι είναι επιτακτική .«Η Ελλάδα, πληροί τα βασικά κριτήρια που απαιτεί η «διαρθρωμένη συνεργασία» και φιλοδοξούμε να είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη. Ωστόσο η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής να αποφασίζεται από κοινού και βέβαια οι δαπάνες για την κοινή άμυνα δεν θα πρέπει να επηρεάσουν αρνητικά τον προϋπολογισμό και άλλες κρίσιμες πολιτικές της Ένωσης» σημείωσε.

Φώφη από Βρυξέλλες: Αν δεν κάνουμε κάτι, η Ε.Ε. θα αργοσβήνει στα χέρια ακροδεξιών | iefimerida.gr 2

Η αναγέννηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Την ανάγκη να αναγεννηθούν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαν στις πρόσφατες εκλογικές μάχες σε διάφορες χώρες της ΕΕ τόνισαν οι ηγέτες, πολιτικές προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί του προοδευτικού χώρου στο διήμερο συνέδριο που οργάνωσε στις Βρυξέλλες, το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Φώφη από Βρυξέλλες: Αν δεν κάνουμε κάτι, η Ε.Ε. θα αργοσβήνει στα χέρια ακροδεξιών | iefimerida.gr 3

Στην τελική του ομιλία, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιανι Πιτέλα, επισήμανε ότι η στροφή στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών είναι μονόδρομος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στόχος των οποίων είναι η κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.

Τον τελευταίο λόγο τον είχε ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζέρμι Κόρμπιν, ο οποίος έκλεισε το συνέδριο καταχειροκροτούμενος σε μια κατάμεστη αίθουσα. Ο Τζ. Κόρμπιν προειδοποίησε τα Κεντροαριστερά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη να εγκαταλείψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του «κεντρώου χώρου» εάν θέλουν να ξεκινήσουν και πάλι να κερδίζουν τις εκλογές.

«Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο έχει καταρρεύσει. Δεν λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Η ανισότητα και οι χαμηλοί φόροι για τους πλουσιότερους πλήττουν το λαό μας και βλάπτουν την οικονομία, όπως το αναγνωρίζει πλέον και το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρωθυπουργοί και οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης είχαν σήμερα και την καθιερωμένη τους Προσύνοδο, προκειμένου να προετοιμάσουν τις θέσεις τους για τη Σύνοδο Κορυφής των «28». Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (ως παρατηρητής) και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Οι συζητήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών επικεντρώθηκαν στην επερχόμενη κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στις 17 Νοεμβρίου, και στην επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί όχι μόνο ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά ένα σχέδιο δράσης που θα εγγυάται την πραγματική εφαρμογή των στόχων του.

"Με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, φίλο και σύμμαχο στον αγώνα για προοδευτικές και ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των λαών της Ευρώπης", έγραψε ο Αλ. Τσίπρας στο twitter για τον ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας

Φωτογραφία με τον ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν, από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει αναρτήσει στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, φίλο και σύμμαχο στον αγώνα για προοδευτικές και ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των λαών της Ευρώπης", έγραψε ο κ. Τσίπρας. Πηγή ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ