Financial Times: Η Eurobank δρομολογεί την έκδοση καλυμμένου ομολόγου - iefimerida.gr

Financial Times: Η Eurobank δρομολογεί την έκδοση καλυμμένου ομολόγου

Φωτογραφία: ΙnTime news / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Eurobank ετοιμάζεται να βγει στην αγορά ομολόγων για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times να υποστηρίζει ότι δρομολογεί έκδοση καλυμμένου ομολόγου, που πιθανώς να αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η τράπεζα έχει προσλάβει μια κοινοπραξία επενδυτικών τραπεζών για να βγάλει στην αγορά τριετές καλυμμένο ομόλογο -κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από αντίστοιχη κίνηση της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, η οποία επίσης εξέδωσε τριετές καλυμμένο ομόλογο τριετούς διάρκειας και ύψους 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

Την έκδοση καλυμμένου ομολόγου τον Οκτώβριο ύψους 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε πρόσφατα και η Τράπεζα Πειραιώς. Το ομόλογο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλυμμένων Ομολόγων της Τράπεζας, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Financial Times: Η Eurobank δρομολογεί την έκδοση καλυμμένου ομολόγου  | iefimerida.gr 0

Παρότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, η κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης μπορεί να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα -τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, (QE) έχει μετατρέψει την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα στον μεγαλύτερο αγοραστή καλυμμένων ομολόγων και τώρα «κρατά» περίπου 234 δισ. του χρέους.

«Τόσο το εκείνο το ομόλογο όσο και αυτό της Eurobank έχουν τέτοια δομή ώστε να πληρούν όλα τα κριτήρια του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών, καθώς και πρόσθετα κριτήρια που έχει βάλει η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα», δήλωσε στους Financial Times ο Andrea Montanari, επικεφαλής στη UBS για τις αγορές ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας.

«Τεχνικά είναι 100% επιλέξιμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν ότι τα καλυμμένα ομόλογα έχουν «ανοσία» στο «bail-in» που προβλέπουν οι νέοι κανόνες των Βρυξελλών για να αντιμετωπίζονται μελλοντικές τραπεζικές αποτυχίες στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομόλογο Eurobank καλυμμένο ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ