Ερευνα: Oταν πεθαίνεις γνωρίζεις ότι έχει έρθει το τέλος - iefimerida.gr

Ερευνα: Oταν πεθαίνεις γνωρίζεις ότι έχει έρθει το τέλος

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι έχουν δει φως στην άκρη του τούνελ και άλλοι ότι αιωρούνταν πάνω από το σώμα τους και παρακολουθούσαν τους γιατρούς να προσπαθούν να τους σώσουν τη ζωή.

Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για μεταθανάτιες εμπειρίες ανθρώπων, που έφτασαν κοντά στο «τέλος» αλλά σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Μέχρι σήμερα, όμως, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν τους ισχυρισμούς αυτούς, με αποτέλεσμα να μαίνεται εδώ και χρόνια ένα ιδιότυπο «ντιμπέιτ».

Ερευνητές του Langone School of Medicine της Νέας Υόρκης, όμως, αποκάλυψαν τώρα ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν επίγνωση ακόμη και όταν το σώμα τους έχει πλέον σταματήσει να δουλεύει. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι πεθαίνουν.

Ο ισχυρισμός αυτός θυμίζει το σενάριο της καλτ ταινίας τρόμου «Flatliners», το σενάριο της οποίας παρουσίαζε μια ομάδα νεαρών γιατρών που έκαναν πειράματα για να μάθουν τι συμβαίνει στη μετά θάνατον ζωή. Και, όπως φαίνεται, ορισμένα από τα «ευρήματά» τους δεν διαφέρουν πολύ από την πραγματικότητα.

Η ερευνητική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου πραγματοποίησε δύο μελέτες, σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εξέτασε και πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακά και «επέστρεψαν» με τη βοήθεια των γιατρών.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, για τη μεγαλύτερη σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Σαμ Πάρνια δήλωσε στο Live Science: «Περιέγραφαν ότι έβλεπαν γιατρούς και νοσοκόμες να προσπαθούν να τους επαναφέρουν και λένε ότι είχαν πλήρη επίγνωση των συζητήσεων. Αναφέρουν, επίσης, ότι έβλεπαν όλα όσα συνέβαιναν γύρω τους -πράγματα που δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι οι αναμνήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν από τις ιατρικές ομάδες που έφεραν τη φροντίδα των ασθενών.

Από ιατρικής άποψης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας άνθρωπος είναι νεκρός όταν η καρδιά του σταματά να χτυπά και, κατ’ επέκταση, δεν μεταφέρεται αίμα στον εγκέφαλο.

«Τεχνικά, έτσι βρίσκουμε την ώρα θανάτου. Ολα βασίζονται στην ώρα που η καρδιά σταματά» εξήγησε ο ειδικός, και συμπλήρωσε: «Μόλις συμβεί αυτό, το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον στον εγκέφαλο κάτι που σημαίνει ότι η εγκεφαλική λειτουργία σταματά σχεδόν αυτόματα. Χάνονται όλα τα αντανακλαστικά του εγκεφαλικού στελέχους, όπως το να μεγαλώνουν και να μικραίνουν οι κόρες των ματιών. Ολα αυτά χάνονται»

Ο εγκεφαλικός φλοιός – που είναι υπεύθυνος για τη σκέψη και την επεξεργασία πληροφοριών από τις πέντε αισθήσεις- επίσης σταματά άμεσα να λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 2 έως 20 δευτερόλεπτα, δεν ανιχνεύονται πια εγκεφαλικά κύματα.

Αυτή η διαδικασία προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί στο θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό, όμως, μπορεί να πάρει ώρες, όπως εξήγησε ο δρ. Πάρνια. Και αν συνεχίζεται η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση -ακόμη και αν ο ασθενής δεν έχει ανταποκριθεί- τότε λίγο αίμα, περίπου το 15% αυτού που απαιτείται για τη φυσιολογική λειτουργία, φτάνει στον εγκέφαλο.

«Ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων συνεχίζεται, απλά σε πιο αργό ρυθμό» τόνισε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Πηγές: Daily Mail, Live Science

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ