«Λευκή πετσέτα» από το ΥΠΟΙΚ -Με επιτροπές θα υπολογίζουν τις ανύπαρκτες εμπορικές τιμές

«Mission impossible», κοινώς πρακτικά αδύνατο, χαρακτήρισε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου το εγχείρημα ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ευθυγράμμισης εμπορικών- αντικειμενικών αξιών, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του iefimerida.

«H ομάδα εργασίας διαπίστωσε, όπως άλλωστε και η συντονιστική επιτροπή, ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης. Στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες. Δεν μιλάμε για μια γενική αίσθηση της αγοράς που έχουμε όλοι. Μιλάμε για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της ανάλυσης των δεδομένων από τις διαφορετικές πηγές» παραδέχθηκε η Κ. Παπανάτσιου ενώπιον του ειδικού ακροατήριου του συνεδρίου PRODEXPO, επιβεβαιώνοντας το απόλυτο αδιέξοδο στην παρουσίαση της πιλοτικής μελέτης για το Χαλάνδρι, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι μεθοδολογικά αδύνατον να στηθεί αξιόπιστος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης.

Ποια είναι η… λύση; Το στήσιμο τοπικών επιτροπών, οι οποίες στην πραγματικότητα θα πρέπει να φέρουν εις πέρας αυτό που δεν κατάφεραν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία, δηλαδή τα δεδομένα από τις τράπεζες, τις τιμές των συμβολαίων και τα μισθώματα που δηλώνονται στην εφορία. Κι επειδή προβλέπεται απίστευτο αλαλούμ, το υπουργείο Οικονομικών θα στήσει και Δευτεροβάθμια επιτροπή για να ελέγξει τις τοπικές επιτροπές!

Ποιο είναι το κερασάκι στην τούρτα; Αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών καταφέρει το… 13ο άθλο, κοινώς ευθυγραμμίσει αντικειμενικές- εμπορικές αξίες, δεν θα αναπροσαρμόσει απλώς τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για να διασφαλιστεί το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα, αλλά θα επαναφέρει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με βασικό χαρακτηριστικό ότι όλα τα ακίνητα θα μπαίνουν σε μια κλίμακα. Τι λένε οι δανειστές; Λίαν συντόμως η απάντηση…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ