Κοινωνικό πείραμα: Μεταμόρφωσαν μια Bρετανίδα για να ζήσει ως μουσουλμάνα για μια εβδομάδα[βίντεο] - iefimerida.gr

Κοινωνικό πείραμα: Μεταμόρφωσαν μια Bρετανίδα για να ζήσει ως μουσουλμάνα για μια εβδομάδα[βίντεο]

Φωτογραφία: YouTube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «υποκίνηση φυλετικών στερεοτύπων» κατηγορείται το Channel 4, αφότου οι παραγωγοί του αποφάσισαν να μεταμορφώσουν μία λευκή κοπέλα σε κάποια με σκουρότερη επιδερμίδα για να ζήσει για μια εβδομάδα ως μουσουλμάνα.

Η Κέιτι Φρίμαν, έγινε «μυστική πράκτορας» και μεταμορφώθηκε σε Βρετανίδα μουσυολμάνα από το Πακιστάν για το τηλεοπτικό πρόγραμμα My Week, φορώντας μία χιτζάμπ και προσθετικά για να φαίνεται μεγαλύτερη η μύτη της.

Μάλιστα, στο τρέιλερ της εκπομπής ακούγεται να λέει πως υπό κανονικές συνθήκες «δε θα ήθελε να καθίσει δίπλα σε έναν μουσουλμάνο, σε περίπτωση που «ανατινάξει κάτι».

Αυτό το concept έχει προκαλέσει ένα έντονη αντίδραση, με την οργάνωση κατά των εγκλημάτων μίσους «Tell Mama» να λέει πως «ξεπέρασε τα όρια» και πως είναι «προσβλητική» για τους μουσουλμάνους.

«Το πιο ενοχλητικό κομμάτι είναι η ακατανόητη υπερβολή των χαρακτηριστικών του προσώπου, υποτιμώντας τα στερεότυπα της φυλής και της θρησκείας» δήλωσε ο Φιγιάζ Μουγκάλ, ιδρυτής της οργάνωσης. «ΔΕ θα έπρεπε να σκουρύνουν το χρώμα του προσώπου. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιον που να είναι πρόθυμος να μιλήσει με μουσουλμάνους, αλλά το να προσπαθείς να καταλάβεις τι βιώνουν οι μουσουλμάνοι, χρησιμοποιώντας μία κρυφή κάμερα, ακούγοντας τι συμβαίνει γύρω από το ρόλο των γυναικών στο Ισλάμ, αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να χρησιμοποιήσει κανείς κάποια ανόητα στερεότυπα της δεκαετίας του 1920».

Από την πλευρά της πάντως, η Φρίμαν, δήλωσε πως ήταν συγκλονισμένη από την ρατσιστική κακοποίηση που έλαβε κατά τη διάρκεια αυτού του κοινωνικού πειράματος, λέγοντας μάλιστα πως κάποια στιγμή σκέφτηκε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

«Με έκανε να ντρέπομαι που ζω εδώ, ήμουν εξοργισμένη και έβραζα από μέσα μου. Αλλά ένιωθα ευάλωτη. Τι κακό είχα κάνει;»

Ο παραγωγός Φότζια Καν δήλωσε: «Το πρόγραμμα επέτρεψε στην Κέιτι να μπει στη θέση ενός ατόμου από διαφορετικό υπόβαθρο και να βιώσει τι σημαίνει να είσαι μέλος της βρετανικής μουσουλμανικής κοινότητας του Πακιστάν, αντί να το βλέπεις απλά ως παρατηρητής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ