Σαν σήμερα, 2002: Η αναγέννηση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας [εικόνες]

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Οκτωβρίου 2002. Η περίφημη Βιβιλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μετά από χιλιάδες χρόνια, άνοιγε ξανά τις πύλες της.

Περισσότεροι από 3.000 εκλεκτοί προσκεκλημένοι παρέστησαν στα εγκαίνια, που έλαβαν χώρα με κάθε μεγαλοπρέπεια. Για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης χρειάστηκαν 12 χρόνια και περισσότερα από 220 εκατομμύρια δολάρια.

Η βιβλιοθήκη έλαβε την ονομασία Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (ή Βibliotheca Αlexandrina), για να καταδείξει την προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας βιβλιοθήκης υπό την αιγίδα της UNESCO και της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Από το 2002 που έγινε η έναρξή της η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας προμηθεύει την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της με μοναδικές συλλογές γνώσης πάνω σε θέματα αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών, καθώς και σύγχρονων επιστημών και προσφέρει τα μέσα για κοινωνικές και οικονομικές μελέτες σε τοπικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται στην περιοχή Σελσέλα, στην ίδια περιοχή (σχεδόν) με εκείνη την οποία καταλάμβανε η αρχαία βιβλιοθήκη. Στην περιοχή του Βρουχίου αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία φιλοξενούνται πλέον στο Μουσείο της Βιβλιοθήκης. Η θέα προς τον ανατολικό λιμένα αποκαλύπτει τo παλιό φρούριο των Μαμελούκων στο Καΐτ Μπέι, το οποίο χτίστηκε το 1480, πάνω στα χαλάσματα του περίφημου Φάρου.

Η Βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού, έτσι ώστε να συμβολίζει τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα. Η επικλινής στέγη του οικοδομήματος επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα δίνει καθαρή θέα προς τη θάλασσα. Σχεδιασμένος σαν βέλος ένας αεροδιάδρομος ενώνει τη βιβλιοθήκη με το Πανεπιστήμιο, ενώ όλο το κτίριο είναι περιτειχισμένο με πέτρα από γρανίτη του Ασουάν, πάνω στον οποίο είναι σχεδιασμένα καλλιγραφικά γράμματα και αντιπροσωπευτικές επιγραφές από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Στην ουσία ο όλος σχεδιασμός αποδίδει την κληρονομιά του παρελθόντος και την αναβίωση μιας πολιτισμικής ακτινοβολίας που αγγίζει και τις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου.

Η βιβλιοθήκη έχει 13 ορόφους, μέσα στους οποίους υπάρχουν 3.500 θέσεις μελέτης, περίπου 9.000.000 τόμοι, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 30 βάσεις δεδομένων, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 200.000 δίσκοι και μαγνητοταινίες με μουσικά θέματα, 50.000 βίντεο και 600 εργαζόμενοι. Με πληροφορίες από wikipedia.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν 16 Οκτωβρίου:

1903.... Η διαμάχη για τα νοτιοανατολικά σύνορα της Αλάσκας λήγει υπέρ της Αμερικής, η οποία παίρνει στην κατοχή της όλους τους θαλάσσιους δρόμους προς την Αλάσκα εκτός της Διώρυγας Πόρτλαντ, που περνά στον Καναδά.

1912.... Α' Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει Κατερίνη και Βέροια.

1915.... Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας, ενώ η Ρουμανία παραμένει ουδέτερη.

1919.... Στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται άδεια για την εισαγωγή από τη Ρουμανία πετρελαίου και οικοδομικών υλικών κάθε είδους.

1921.... Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ανακοινώνει, ότι κατά τις συνομιλίες του στο Λονδίνο, πέτυχε οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, γρήγορη άρση του αποκλεισμού και αναγνώριση του βασιλιά.

1923.... Ιδρύεται από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρία «Disney», που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.

1931.... Η καθολική Ισπανία νομιμοποιεί το διαζύγιο.

1932.... Ο Αϊνστάιν ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με δικές του εκτιμήσεις, η ηλικία της Γης ανέρχεται σε 10 δισ. χρόνια.

1934.... Ο Μάο Τσε Τουνγκ, εγκαταλείπει την κομουνιστική βάση στο Κιανγκσί και αρχίζει τη «μεγάλη πορεία» προς το Πεκίνο, επικεφαλής 25.000 ανδρών, που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στην εξουσία.

1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί ιδρύουν το Γκέτο της Βαρσοβίας.

1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα.

1949.... Στην Ελλάδα, με ψήφισμα, επιτρέπεται η αναστολή της έκτισης της περαιτέρω ποινής για ορισμένες περιπτώσεις καταδικασθέντων δοσίλογων, υπουργών κατοχικών Κυβερνήσεων κλπ.

1954.... Επανδρώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης η πρώτη σε ελληνικό έδαφος βάση των ΗΠΑ.

1962.... Στη Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς Σαούντ ορίζει Πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Φεϊζάλ.

1964.... Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή ατομικής βόμβας.

1968.... Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.35 αλλά κατατάσσεται τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Πρώτος ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Bob Seagren με 5.41.

1973.... Μοιράζονται το Νόμπελ Ειρήνης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο βορειοβιετναμέζος Λε Ντουκ Θο, επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Θο δεν αποδέχεται το βραβείο.

1975.... Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 33 άτομα, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.

1978.... Εκλέγεται πάπας με το όνομα Παύλος Ιωάννης Β' ο Πολωνός Κάρολι Βοϊτίλα -ο πρώτος μη ιταλός Πάπας τα τελευταία 455 χρόνια- από το Κολέγιο των Καρδιναλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

1984.... Απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης στον νοτιοαφρικανό αιδεσιμότατο Ντέσμοντ Τούτου, για τους αγώνες τους κατά των φυλετικών διαχωρισμών του Απαρχάιντ.
...Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται σε ιατρικό κέντρο της Καλιφόρνιας η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο από δότη μπαμπουίνο από το δρ. Λέοναρντ Μπέιλι.

1994.... Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και ο Στέλιος Λογοθέτης εκλέγονται δήμαρχοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά αντίστοιχα.

1995.... Ανδρέας Παπανδρέου και Γλαύκος Κληρίδης αποφασίζουν στην Αθήνα τη δημιουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

1996.... Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα και η τέταρτη πιο πολύνεκρη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Υπεράριθμα εισιτήρια στο κατάμεστο από 50.000 θεατές «Εστάντιο Νασιονάλ Ματέο Φλόρες» στην Γουατεμάλα Σίτι πριν από τον αγώνα Γουατεμάλα- Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου '98 προκαλούν συνωστισμό στις κερκίδες με περισσότερους από 85 νεκρούς και 180 τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.

1998.... Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών, που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».

1999.... Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στο 34ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που γίνεται στην Κίνα.

Σαν σήμερα το 1854 γεννήθηκε ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Όσκαρ Ουάιλντ, το 1888 ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος (Γκλαντστόουν) Ο' Νιλ, ο πρώτος Αμερικανός δραματουργός που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1908 ο κομμουνιστής ηγέτης της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα και το 1956 η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Την ίδια μέρα, το 1793 αποκεφαλίσθηκε σε ηλικία 38 ετών στην γκιλοτίνα, για προδοσία, από τους Γάλλους επαναστάτες η Μαρία Αντουανέτα, το 1958 πέθανε ο τραγουδιστής και συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ, εκφραστής του «ελαφρού» και του «αρχοντορεμπέτικου», και το 2010 ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Δαλιανίδης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ