Σε ποια γλώσσα πρέπει να γράψεις μυθιστόρημα για να γίνεις πλούσιος -Δεν είναι τα αγγλικά - iefimerida.gr

Σε ποια γλώσσα πρέπει να γράψεις μυθιστόρημα για να γίνεις πλούσιος -Δεν είναι τα αγγλικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί, σε γενικές γραμμές, η συγγραφή βιβλίων να μην αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για να βγάλεις πολλά χρήματα, ωστόσο το να δημοσιεύσεις ένα μπορεί να αποτελέσει κερδοφόρα επιχείρηση. Αρκεί βέβαια να προσέξεις σε ποια γλώσσα θα το γράψεις.

Όχι, τα ελληνικά δεν ενδείκνυνται. Ούτε όμως και τα αγγλικά. Το Bloomberg έκανε ένα ρεπορτάζ σε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα βραβεία ανά τον κόσμο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ισπανοί και οι Άραβες συγγραφείς με τις πιο ταλαντούχες πένες έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν περιουσία από τα γραπτά τους.

Στην κορυφή της λίστας και με μεγάλη απόσταση είναι τα 601.000 ευρώ που προσφέρει το Premio Planeta de Novela. Και δεν χρειάζεται καν να στοχεύσεις στην κορυφή, αφού αυτός που θα κατακτήσει το δεύτερο βραβείο κερδίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.250 ευρώ. Κι αν δεν το καταφέρουν ούτε αυτό, οι ισπανόφωνοι συγγραφείς μπορούν να στραφούν στο βραβείο Alfaguara (148.000 ευρώ) ή το βραβείο Romulo Gallegos (125.000) για να αναφέρουμε απλώς δύο.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, η διαφορά σε σχέση με τα 56.000 ευρώ του αγγλόφωνου βραβείου Booker ή με τα μόλις 15.000 ευρώ του Pulitzer είναι τεράστια. Για να μην μιλήσουμε για τα 5.000 ευρώ των δικών μας κρατικών λογοτεχνικών βραβείων ή, ακόμη χειρότερα για το φημισμένο βραβείο Goncourt, όπου εκεί το χρηματικό έπαθλο είναι μόλις... 10 ευρώ.

Παρόλα αυτά, βέβαια, τα παραπάνω βραβεία προσφέρουν κάτι που αξίζει περισσότερο από τα χρήματα: διεθνή αναγνώριση καθώς και τις πωλήσεις που ακολουθούν τη διάκριση.

Ωστόσο, αν ο στόχος σας είναι τα χρήματα, υπάρχει κι ένας άλλος, πιο «ποιητικός» τρόπος: το τηλεοπτικό talent show Abu Dhabi’s Million’s Poet στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρει 1,15 εκατ. ευρώ στον νικητή ποιητή και performer. Προλαβαίνετε να μάθετε τη γλώσσα;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ