Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Φέτος ανακαλύπτουμε εκ νέου τoν Λευτέρη Βογιατζή [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Φέτος ανακαλύπτουμε εκ νέου τoν Λευτέρη Βογιατζή [πρόγραμμα]

Από την «Αντιγόνη» του Βογιατζή καλοκαίρι 2007 στην Επίδαυρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παρουσία και το έργο του Λευτέρη Βογιατζή στο θέατρο και το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων μέσα από τα μάτια και την οπτική των συνεργατών του, αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το Πρόγραμμα του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων 2017-18.

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε η Διημερίδα για τον Λευτέρη Βογιατζή τον Μάιο του 2016 σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Η νέα ΣΚΗΝΗ αναπτύσσει φέτος μια σειρά πρωτοβουλιών που εστιάζουν στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή.

Ειδικότερα:
Τον Νοέμβριο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ξεκινά ένα νέο θεσμό, τα σεμινάρια με τίτλο Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή.
Πρόκειται για σεμινάρια 200 συνολικά ωρών, που φέτος θα ξεκινήσουν στις 31 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου 2018, με επικεφαλής - με αλφαβητική σειρά- τους: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Κουρή, Αμαλία Μουτούση, Γιώργο Σκεύα. Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν με Masterclass από την Χλόη Ομπολένσκι.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Φέτος ανακαλύπτουμε εκ νέου τoν Λευτέρη Βογιατζή [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 0

Στις 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η site specific παράσταση ΗΟΜΜΑGE του Σπύρου Αλιδάκη, που θα διεξάγεται σε όλο τον χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων.

Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία όπου οι θεατές θα ανακαλύπτουν τα ίχνη και την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή μέσα στον χώρο του Θεάτρου, μέσα από ένα θέαμα που θα συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο και πολυμέσα, με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών του. Με την site specific αυτή παράσταση, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ανοίγεται στις νέες τεχνολογίες επιδιώκοντας να μυήσει και τις νεότερες γενιές στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή.

Αφιέρωμα Λευτέρης Βογιατζής – Γιώργος Διαλεγμένος: Μια θυελλώδης σχέση 30 χρόνων

Η νέα ΣΚΗΝΗ οργανώνει ένα αφιέρωμα στη σχέση του Λευτέρη Βογιατζή με τον Γιώργο Διαλεγμένο, όπου εμβληματικές παραστάσεις όπως Σε φιλώ στη μούρη (1987), Η νύχτα της κουκουβάγιας (1998) και Bella Venezia (2005) θα ζωντανέψουν μέσα από:
- Έκθεση φωτογραφίας
- Προβολές
- Στρογγυλή Τράπεζα με συμμετοχή συντελεστών των παραστάσεων, κριτικών και θεατρολόγων
- Έκδοση σχετικού τομιδίου και CD

Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Φέτος ανακαλύπτουμε εκ νέου τoν Λευτέρη Βογιατζή [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 1

Η νέα ΣΚΗΝΗ θα προχωρήσει τέλος στην έκδοση των Πρακτικών της περσινής Διημερίδας για τον Λευτέρη Βογιατζή, με την ευγενική ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των παραστάσεων για το 2017-2018, έχοντας ως σταθερό στόχο τη συνάντηση παλαιών με νέους συνεργάτες, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων δίνει και φέτος το βήμα σε σκηνοθέτες της νέας γενιάς:
Ξεκινώντας με τον Γιάννη Σκουρλέτη που μαζί με την Γλυκερία Μπασδέκη, παρουσιάζουν σε αναθεωρημένη επανάληψη από το Φεστιβάλ Αθηνών, τις πολυπρισματικές Κόρες της bijoux de kant.

Στη συνέχεια τη σκηνή αναλαμβάνει ο Γιώργος Σκεύας με τον Γάμο της Μαρίας Μπράουν του Ρέινερ - Μαρία Φασμπίντερ, ένα πολύ σύγχρονο αριστούργημα που μια αόρατη, σχεδόν κόκκινη κλωστή συνδέει θεματικά με την περσινή Πλατεία Ηρώων του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Θεατρικές προβολές

To 2017-2018 είναι μία περίοδος που ενσκύπτει στο σινεμά που αγαπήσαμε και τις θεατρικές του προβολές.
Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων προγραμματίζει για φέτος και του χρόνου, ένα τριπλό αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, συμμετέχοντας έτσι στο έτος Μπέργκμαν, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μόσχος και Γιώργος Σκεύας αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία τριών έργων του που έχουν σχέση με το θέατρο.

Στο φετινό πρόγραμμα δύο ακόμα νέοι καλλιτέχνες, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης και ο Αργύρης Πανταζάρας παρουσιάζουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δικές τους προτάσεις.

Φέτος επίσης και μετά την επιτυχία της Αλτσίνα του Χέντελ το 2016, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ξεκινά ένα νέο θεσμό τον Μουσικό Ιούνιο ενώ παράλληλα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο κτήριο της οδού Κυκλάδων 6, ένα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής που θα στεγάσει τα σεμινάρια Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή και το αφιέρωμα Λευτέρης Βογιατζής – Γιώργος Διαλεγμένος: Μια θυελλώδης σχέση 30 χρόνων.

Σεμινάρια Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή

Η νέα ΣΚΗΝΗ θεσμοθετεί από φέτος ένα ετήσιο πρόγραμμα σεμιναρίων πάνω στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή με τίτλο Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

  • Η δημιουργία των σειμναρίων έρχεται να ολοκληρώσει τους στόχους της νέας ΣΚΗΝΗΣ για τη δημιουργική προώθηση του έργου του Λευτέρη Βογιατζή. Έχουν ήδη προηγηθεί:
  • Η συνέχιση της λειτουργίας του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων σε νέες βάσεις, κρατώντας ψηλά τον πήχη που έθεσε για 30 χρόνια ο Λευτέρης Βογιατζής, αναζητώντας την καινοτομία και κρατώντας ζωντανή την παράδοση.
  • Η δωρεά του Αρχείου του Λευτέρη Βογιατζή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και η ψηφιοποίησή του.
  • Η Επιστημονική Διημερίδα σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Το τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονα Θέματα» αφιερωμένο στο έργο του.

Περιγραφή των σεμιναρίων

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε τελειόφοιτους και απόφοιτους σπουδαστές δραματικών σχολών, σε φοιτητές Θεατρολογίας και Καλών Τεχνών και σε όσους ασχολούνται ευρύτερα με την Τέχνη του Θεάτρου.

Σκοπός τους είναι να μεταδώσουν όψεις του πρισματικού σκηνικού λόγου του Λευτέρη Βογιατζή όπως τον βίωσαν και τον επεξεργάστηκαν προσωπικά οι συνεργάτες του ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία τους, κατά τον εκπεφρασμένο στόχο του ίδιου: «Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες τους οποίους ανακάλυψα μέσα από την τριβή και τους λέω στους ηθοποιούς. Δεν είναι όμως κανόνες του πώς να παίζεις. Είναι κανόνες του πώς να διαθέτεις τον εαυτό σου. Έχει τεράστια διαφορά».

Στόχος είναι να εντοπιστούν οι χειρονομίες-κλειδιά και τα μοτίβα εκείνα όπου βρίσκονται αποκρυσταλλωμένες πολλές από τις σελίδες από την υποκριτική και σκηνοθετική παρακαταθήκη του Λευτέρη Βογιατζή.

Ο Λευτέρης Βογιατζής δεν πίστευε στις παγιωμένες μεθόδους που παγιώνουν, παγώνουν, νεκρώνουν το θέατρο. Η αναζήτησή του, η εγρήγορσή του ήταν ακούραστη και γενεσιουργός. «Ανιχνεύοντας τον τρόπο του», σημαίνει θέτω σε εγρήγορση τον ψυχικό και τον πνευματικό μου κόσμο, εφευρίσκω νέα μέτρα και σταθμά για να προσεγγίζω κάθε φορά το αντικείμενό μου, δημιουργώ.

Η Ομάδα Εργασίας των σεμιναρίων αποτελείται από τους ηθοποιούς, τους σκηνογράφους, τους ενδυματολόγους και τους μουσικούς που συνεργάστηκαν στενά μαζί του, οι οποίοι, στη διάρκεια των σεμιναρίων, θα διασταυρωθούν με άλλους στενούς συνεργάτες του, με θεατρολόγους κ.ά Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται τρεις μήνες κάθε χρόνο και θα επιδιώξουν ανταλλαγές με αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. Θα πραγματοποιηθεί έκδοση στα ελληνικά και στα αγγλικά των πεπραγμένων των σεμιναρίων.

Τα σεμινάρια φέτος ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου, ολοκληρώνονται στις 31 Ιανουαρίου 2018 και θα έχουν συνολική διάρκεια 200 ωρών. Η ομάδα εργασίας αποτελείται αλφαβητικά από τους: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Κουρή, Αμαλία Μουτούση, Χλόη Ομπολένσκι και Γιώργο Σκεύα. Η υποβολή βιογραφικών και αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις για την επιλογή των 20 πρώτων συμμετεχόντων.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Φέτος ανακαλύπτουμε εκ νέου τoν Λευτέρη Βογιατζή [πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 2

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής
Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11, Κυψέλη, τηλ: 210 8217877

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ