Γ.Παπανδρέου: Μετά τις διακοπές στην Ύδρα αρχίζουν τα δύσκολα - iefimerida.gr

Γ.Παπανδρέου: Μετά τις διακοπές στην Ύδρα αρχίζουν τα δύσκολα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πασχαλινή απόδραση έλαβε τέλος για τον Πρωθυπουργό. Χθες το βράδυ επέστρεψε στο Καστρί μετά την τετραήμερη ανάπαυλα στην Ύδρα και είναι (ξανά) αντιμέτωπος με τα δύσκολα.

Στο νησί του Αργοσαρωνικού ο Γιώργος Παπανδρέου απέπνεε μια... ανησυχητική ηρεμία. "Ή έκλεισε τους διακόπτες ή είναι τόσο αποφασισμένος ή απλώς έχει συμβιβαστεί με το μοιραίο" έλεγε κάποιος που τον είδε από κοντά. Φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις του για αναδιάρθρωση, ανασχηματισμό, εκλογές και μέτρα. Κοντολογίς ο Πρωθυπουργός:

1. Μελετά – και εργάζεται παρασκηνιακά – για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

2. Αφήνει τον ανασχηματισμό για αργότερα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή στα μέσα Ιουνίου.

3. Αν υπάρξει αντίδραση στο Μεσοπρόθεσμο δεν θα διστάσει να προσφύγει σε εκλογές οι οποίες πάντως δεν αποτελούν πρώτη επιλογή του. Είναι σε γνώση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρήσει να την αμβλύνει με "ψυχολογικό μασάζ" αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω εφόσον προκληθεί.

4. Θα πάρει όποια μέτρα απαιτούνται – όσο σκληρά και αν είναι – προκειμένου να είναι εντάξει η χώρα μας με τους πιστωτές μας.

Περιθώρια πάντως για εφησυχασμούς δεν υπάρχουν αφού ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση του.

- Η τρόικα έρχεται και ετοιμάζεται να δείξει κίτρινες κάρτες σε υπουργούς που δεν έχουν τηρήσει τα συμπεφωνηθέντα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τους έχουν τεθεί.

- Κορυφαίοι υπουργοί ερίζουν για το ποσοσό ή και για τις ίδιες τις αποκρατικοποιήσεις αφεαυτές σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς.

- Παράλληλα ο καθένας διεκδικεί για τον εαυτό του την ελάχιστη περικοπή στον τομέα του ρίχνοντας το "μπαλάκι" των περικοπών σε άλλα υπουργεία κατά την λογική "γιατί σε μένα και όχι σ' αυτόν".

- Ενώ ταυτόχρονα πρωτοκλασάτα στελέχη δημιουργούν προβλήματα με τις δηλώσεις τους (Πάγκαλος στην Τουρκία) ή με τη συμπεριφορά τους (π.χ Μπιρμπίλη και αυθαίρετα) στην πρόοδο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει έναντι των πιστωτών μας. Υπάρχουν επίσης και ενδοκυβερνητικές κόντρες που πρέπει να καταλαγιάσουν (Παπουτσής με Ραγκούση και Μπιρμπίλη για την Κερατέα).

- Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναζητά εναγωνίως τρόπους να κλείσει τη μαύρη τρύπα των εσόδων ύψους 3 δις για το 2011 και να εξοικονομήσει άλλα 23 (συνολικά 26 δις) ευρώ για την τριετία 2012-2015. Πρέπει επίσης να εξειδικεύσει όλα τα δυσάρεστα μέτρα περικοπών που πρέπει να ληφθούν, τις αποκρατικοποιήσεις (στις οποίες πρέπει να συμφωνήσουν όλοι), τις αναπτυξιακές δράσεις (προοπτική που ηχεί κωμικά ή καλύτερα δραματικά, σε χώρα με τέτοια ύφεση) που θα πρέπει να αναλάβει η χώρα, μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες ώστε 16 Μαίου να είναι έτοιμος να φέρει προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ή "Εθνικό οδικό χάρτη" όπως προτιμά να τον ονομάζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συσκέψεις αυτή την εβδομάδα με υπουργούς για την πορεία του οδικού χάρτη. Παρότι μέχρι χθες το βράδυ το πρόγραμμα του δεν είχε οριστικοποιηθεί, λογικά θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο μέχρι την Παρασκευή, δεδομένου ότι την προηγούμενη εβδομάδα δεν συνεδρίασε και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ