Μύλος στην Κεντροαριστερά για την αλλαγή φύλου -Καμίνης: Φυγομάχησε η Γεννηματά -Φώφη: Ψυχραιμία - iefimerida.gr

Μύλος στην Κεντροαριστερά για την αλλαγή φύλου -Καμίνης: Φυγομάχησε η Γεννηματά -Φώφη: Ψυχραιμία

Η πρώτη αντιπαράθεση Καμίνη-Γεννηματά έγινε για την αλλαγή φύλου -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου, εκτός από την αναταραχή που έφερε στα κόμματα προκάλεσε και έναν μίνι... εμφύλιο στην Κεντροαριστερά.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα Γιώργος Καμίνης, επετέθη κατά της Φώφης Γεννηματά για την στάση της. Σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες την απουσία της συνυποψηφίας του από την ψηφοφορία ανέφερε ότι ήταν «προσχηματική» και ότι αποτελεί «φυγομαχία».

Ενώ σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, μίλησε για «ήττα», λέγοντας μάλιστα ότι τον τόνο δίνει η «λαϊκή δεξιά».

Γεννηματά: Δεν θα απαντώ σε μικρότητες

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, που βρίσκεται στην Κρήτη – σε περιοδεία που είχε προγραμματιστεί πριν την ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου – επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

«Είναι επιλογή μου και απόφασή μου, να πράξω ότι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου. Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή» είπε σχολιάζοντας την δήλωση Καμίνη. Συνέστησε δε «ψυχραιμία και μέτρο» καθώς «οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης» όπως κατέληξε η Φ. Γεννηματά.

Η επιστολή Γεννηματά στον πρόεδρο της Βουλής

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά τόνιζαν πως η περιοδεία της στην Κρήτη - ενόψει των διαδικασιών εκλογής νέου ηγέτη στην Κεντροαριστερά - ήταν προ πολλού προγραμματισμένο και πως στην Διάσκεψη των προέδρων ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για την αλλαγή της ημερομηνίας ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, από το γραφείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ έδωσαν στη δημοσιότητα την επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στην οποία αναφέρεται πως ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ στη διάσκεψη των προέδρων αντέδρασε στην «αιφνίδια» αλλαγή της ημερομηνίας για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου. Στην επιστολή της η Φ. Γεννηματά διευκρίνίζει ότι είχε προγραμματίσει εδώ και πολλές ημέρεςη περιοδεία της στην Κρήτη, ενώ διευκρινίζει πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε «ναι» επί της αρχής και «παρών» στο επίμαχο άρθρο 3.

Μύλος στην Κεντροαριστερά για την αλλαγή φύλου -Καμίνης: Φυγομάχησε η Γεννηματά -Φώφη: Ψυχραιμία | iefimerida.gr 0

Καμίνης: Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν κρυβόμαστε πίσω από προσχήματα

Ο Γ. Καμίνης επανήλθε με νέα δήλωση, με την οποία ανταπαντά στην Φώφη Γεννηματά, κλιμακώνοντας την σύγκρουση.

Σημειώνει ότι κατά την ψηφοφορία «η παράταξη εμφανίσθηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα» σημειώνοντας ότι «κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την εικόνα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει ότι «η ενότητα, εξυπηρετείται και εμβαθύνεται όταν οι διαδικασίες στηρίζονται σε κοινό πολιτικό αξιακό πλαίσιο. Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν αναδεικνύουμε και συζητάμε τα θέματα που προκύπτουν. Ίσα ίσα η τόλμη του διαλόγου είναι η δύναμη μας, δεν κρυβόμαστε όπως η Ν.Δ. ή οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από προσχήματα».

Ενώ απαντά και στην αιχμή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί μικρότητας λέγοντας πως «και φυσικά δεν συνιστά μικρότητα ούτε σε προσωπικό όφελος αποσκοπεί, η επιμονή στον διάλογο, στην κριτική και στην απαίτηση να κάνουμε πράξη τις κοινές μας αξίες».

Ανδρουλάκης: Εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων

Σκληρή κριτική άσκησε και ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τα διεμφυλικά άτομα και της αλλαγή ταυτότητας, ο Ν. Ανδρουλάκης, αφού υπενθυμίζει ότι είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή κατά του ετεροπροσδιορισμού της θέσης της προοδευτικής παράταξης από τις ακραίες απόψεις του Πάνου Καμμένου σημειώνει: «Η σημερινή εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ανασύνθεση και την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς».

Υπογραμμίζει δε ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης» και πως «δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε βεβαίως κι εξωγήινοι».

Ο Ν. Ανδρουλάκης σημειώνει ότι «θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια εκτενέστερη διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αρμόδιων επιστημόνων και νομικών ώστε να γίνει απολύτως σαφές στην κοινωνία τι ακριβώς ρυθμίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που πλέον είναι νόμος του κράτους. Ισως έτσι να είχαμε αποφύγει το όργιο παραπληροφόρησης αλλά και τις σκοταδιστικές κραυγές των τελευταίων ημερών» και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη εναρμόνισης του νομικού μας συστήματος με την ευρωπαϊκή νομολογία είναι αυτονόητη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ