Στον αέρα η διόρθωση φύλου στα 15 -Ανταρσίες βουλευτών σε ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΣΥ,ΑΝΕΛ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Στον αέρα η διόρθωση φύλου στα 15 -Ανταρσίες βουλευτών σε ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΣΥ,ΑΝΕΛ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χάος στη Βουλή από το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου στα 15 που προωθεί η κυβέρνηση. Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους ΑΝΕΛ αλλά και στην ΔΗΣΥ υπάρχουν έντονες αναταράξεις από βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ αλλά και το Ποτάμι και η ΔΗΣΥ.

Ωστόσο, η διάταξη του άρθρου 3 που προβλέπει την δυνατότητα διόρθωσης φύλου σε 15χρονους, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων που τέμνουν οριζόντια τα κόμματα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταψηφιστεί το σύνολο της διάταξης.

Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το ν/σ και θα φέρει δική της πρόταση νόμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές διαφωνίας από 4 βουλευτές.

Οι ΑΝΕΛ λένε «ναι» επί της αρχής αλλά καταψηφίζουν το άρθρο για τη διόρθωση φύλου στα 15

Οπως έκανε γνωστό ο εισηγητής του κόμματος σύσσωμη η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα καταψηφίσει το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αφορά στο άρθρο που επιτρέπει τη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη.

Με αυτά τα δεδομένα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κρατά στάση αναμονής. Διοχετεύει μεν ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο παραπέμπει στην αυριανή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος (09.30 το πρωί) προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τελική στάση του κόμματος ως προς το επίμαχο άρθρο 3. Και τούτο, διότι αίφνης υψώθηκαν φωνές διαφωνίας και από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Κρεμαστινός, Γρηγοράκος).

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr πάντως η Χ. Τρικούπη προσανατολίζεται στο να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 3.

Ετσι, αυτή τη στιγμή το επίμαχο άρθρο 3 συγκεντρώνει την υποστήριξη 144 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και 6 του Ποταμιού – σύνολο 150. Ωστόσο 4+1 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Νίνα Κασιμάτη (έχει ενστάσεις για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης») σύμφωνα με πληροφορίες διατηρούν ζωηρούς προβληματισμούς. Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής έσπευσε να κάνει «μασάζ» στους εν λόγω βουλευτές με τους οποίους συναντήθηκε.

Εφόσον οι 5 βουλευτές δεν μεταπειστούν και η ΔΗΣΥ τελικώς καταψηφίσει, η μόνη δεξαμενή προς την οποία μπορεί να στραφεί η κυβέρνηση είναι εκείνη των ανεξάρτητων βουλευτών για να ελπίζει ότι θα περάσει το άρθρο 3. Από τους ανεξάρτητους οι Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης, πιθανότατα θα καταψηφίσουν, άρα απομένουν οι Στάθης Παναγούλης, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρης Καρράς, Χάρης Θεοχάρης και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ονομαστική ψηφοφορία αύριο μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής

Σε ένα τέτοιο κλίμα η Χρυσή Αυγή έσπευσε να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του επίμαχου νομοσχεδίου και για την τροπολογία που αφορά στην «Τουρκική Ενωση Ξάνθης». Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο, Τρίτη, στις 13:00.

Κάνει πίσω ο Κοντονής;

Πληροφορίες από το πρωί ανέφεραν ότι μπροστά στις πιέσεις ενδέχεται η κυβέρνηση να κάνει πίσω και να αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Πολιτικές πηγές από το περιβάλλον Κοντονή διέψευδαν, πάντως, κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου θα διατηρηθεί, δεν αλλάζει η φιλοσοφία. Αλλες αλλαγές, μικρότερες, μπορεί να γίνουν. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως «αν η ΝΔ θέλει να συμβάλει στον διάλογο και υπερψηφίσει, είμαστε ανοιχτοί. Αν ψάχνει προφάσεις λόγω διαίρεσης, δυσκολεύει η συναίνεση».

Καταψηφίζει η ΝΔ

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου και θα καταθέσει την δική της πρόταση νόμου.

Οπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τα βασικά σημεία της «γαλάζιας»πρότασης είναι:

  • Η απόφαση να περνάει από δύο δικαστικά στάδια.
  • Να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση και για τους ενήλικες.
  • Μόνο μία φορά να μπορεί να αλλάξει το φύλο.
  • Και να μπορεί να γίνει από τα 17 έτη και όχι από τα 15.

Πιέσεις στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες είχαν δημιουργηθεί σύννεφα ανταρσίας στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στάυρος Κοντονής έσπευσε να συναντήσει τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο διόρθωσης φύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν εξηγήσεις και λύθηκαν οι ενστάσεις που είχαν και δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές ουσιαστικές στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής συνομίλησε με τους Μάρκο Μπόλαρη, Δημήτρη Γάκη, Γεωργία Γεννιά και Νίνα Κασιμάτη (είχε αντιρρήσεις για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»).

Υπερψηφίζει επί της αρχής η ΔΗΣΥ

Κανονικά θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής όσο και κατ' άρθρο το πολύκροτο νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό μέσα από την ομιλιά του εισηγητή από πλευράς ΔΗΣΥ Κώστα Μπαργιώτα.

Ωστόσο η Χ. Τρικούπη θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις για το άρθρο 3 το πρωί της Τρίτης, οπότε και συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο της Κ.Ο.

Διαφωνούν Κρεμαστινός-Γρηγοράκος για το άρθρο 3

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σε συνομιλία του με δημοσιογράφος ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3 εάν παραμείνει με την σημερινή του μορφή. Ο ίδιος υποστήριξε πως από επιστημονικής πλευράς ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Δ. Κρεμαστινός.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kosmos και στην τηλεόραση Αιγαίο TV, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ότι «είναι ευνόητο ότι για άτομα μέχρι την ενηλικίωσή τους, δηλαδή τα 17 έτη, θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των γονέων. Ο νόμος πρέπει να είναι ξεκάθαρος». Στην τελική ερώτηση για το τι θα πράξει προσωπικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου απάντησε: «Εάν δεν διασφαλιστούν όλα αυτά, δεν θα το ψηφίσω. Το λιγότερο, θα απόσχω της ψηφοφορίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ