Γερμανία: Στις 18 Οκτωβρίου αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για το «συνασπισμό Τζαμάικα» - iefimerida.gr

Γερμανία: Στις 18 Οκτωβρίου αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για το «συνασπισμό Τζαμάικα»

H Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε χωριστές διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού αρχής γενομένης από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου κάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, μετά τη βιώσιμη, όπως είπε, συμφωνία που έκλεισαν οι Χριστιανοδημοκράτες με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας για το προσφυγικό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης «κατέληξαν σ’ ένα κοινό αποτέλεσμα, που θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή βάση για την έναρξη διερευνητικών επαφών με το FDP και τους Πράσινους».

Το θέμα του πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα δέχεται ετησίως η Γερμανία αποτελούσε τα τελευταία χρόνια σημείο τριβής μεταξύ των δύο κεντροδεξιών κομμάτων, με την CSU να επιμένει ότι θα πρέπει μόνον 200.000 πρόσφυγες να γίνονται κάθε χρόνο δεκτοί στη χώρα, όριο που σύμφωνα με τους επικριτές της πρότασής τους παραβιάζει τις πρόνοιες του Γερμανικού Συντάγματος για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Μετά τις χθεσινές μακρές συζητήσεις Μέρκελ και Ζεεχόφερ συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εισροή προσφύγων, χωρίς να ορίσουν επίσημο πλαφόν.

Σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών λόγω διεθνών κρίσεων ο αριθμός αυτός μπορεί αυξηθεί - αλλά μόνον μετά από απόφαση της γερμανικής βουλής.

Ο Ζεεχόφερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία για τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ επεσήμανε ότι παρ΄ ότι ο συμβιβασμός προβλέπει τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων στις 200.000, το δικαίωμα ασύλου δεν θίγεται. Όπως ενδεικτικά είπε, «ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως του ασύλου, δεν έχει ανώτατο όριο.»

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια οι διαβουλεύσεις

Αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για τη συμφωνία Μέρκελ -Ζεεχόφερ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των Φιλελευθέρων, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, το σχέδιο CDU /CSU δεν πρόκειται να «αντέξει» τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Πράσινοι αντιτίθενται σε κάθε μορφή περιορισμού στους αριθμούς των προσφύγων. Ο συμπρόεδρός τους, Τζεμ Εζντεμίρ, εκτόξευσε ήδη βέλη κατά της συμφωνίας των δύο κομμάτων της Κεντροδεξιάς, λέγοντας ότι μπορεί αυτή να είναι η θέση που υιοθέτησαν η CDU και η CSU, αλλά «δεν είναι και η θέση της μελλοντικής κυβέρνησης».

Όμως παρά τη διάσταση απόψεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων ως προς το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα ζητήματα, η Μέρκελ επιμένει ότι ο «συνασπισμός Τζαμάικα» των τεσσάρων κομμάτων είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για το σχηματισμό αξιόπιστης κυβέρνησης, από τη στιγμή που οι πρώην εταίροι της, Σοσιαλδημοκράτες, αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπολίτευση μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές.

Το πρόγραμμα των διερευνητικών επαφών

Το πρόγραμμα των διερευνητικών επαφών προβλέπει μέχρι στιγμής χωριστές συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης και των Φιλελευθέρων και της CDU/CSU με τους Πράσινους στις 18 Οκτωβρίου, ενώ την επομένη θα καθίσουν στο τραπέζι Φιλελεύθεροι και Πράσινοι. Όλα τα κόμματα θα συνεδριάσουν μαζί στις 20 Οκτωβρίου.

Τα τέσσερα κόμματα έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία θα εκπροσωπείται με 90 βουλευτές στη Μπούντεσταγκ με το 13% που εξασφάλισε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ