Οι Βρετανοί καταστρώνουν σχέδια για πιθανό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν - iefimerida.gr

Οι Βρετανοί καταστρώνουν σχέδια για πιθανό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

To βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχέδια για μια πιθανή πολεμική σύρραξη με τη Βόρεια Κορέα καταστρώνουν οι επιτελείς των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Δύσης και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μια από τις επιλογές που εξετάζονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, είναι η αποστολή στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου του νέου αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth -που δεν έχει ακόμη ενταχθεί επισήμως στη δύναμη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού- μαζί με 12 μαχητικά F-35B ώστε να ενισχύσουν τις εκεί αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις. Μαζί με το βρετανικό αεροπλανοφόρο με εκτόπισμα 65.000 τόνων και 700μελές πλήρωμα μπορεί να σταλούν καταδρομικά και φρεγάτες ως σκάφη συνοδείας.

Οι Βρετανοί καταστρώνουν σχέδια για πιθανό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν  | iefimerida.gr 0

To νέο βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth (Φωτογραφία: Wikipedia)

Μολονότι ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας εκτοξεύει τις απειλές του κυρίως προς τις ΗΠΑ, Βρετανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η χώρα τους μπορεί να συρθεί σε τυχόν πόλεμο με το κομμουνιστικό καθεστώς.

Οι Βρετανοί καταστρώνουν σχέδια για πιθανό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν  | iefimerida.gr 1

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας, σερ Μάικλ Φάλον τόνισε από το βήμα του συνεδρίου των Συντηρητικών: «Οι παράνομες [πυραυλικές και πυρηνικές] δοκιμές της Βόρειας Κοιρεάς υπογραμμίζουν πόσο ανεύθυνο θα ήταν να καταργήσουμε την αποτρεπτική δύναμη που μας προστατεύει. Και μπορεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν να λέει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ πυρηνικά όπλα, αλλά το Μάντσεστερ και το Λονδίνο είναι πιο κοντά στην Πιονγιάνγκ από το Λος Άντζελες.»

Ο Φάλον κάλεσε τη βρετανική κοινή γνώμη να μη γκρινιάζει για ενδεχόμενη νέα αποστολή στρατιωτών σε ξένες χώρες, παρά τις απώλειες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν επισημαίνοντας ότι αυτό θα σημάνει αποστολή πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών ΚΑΙ χερσαίων δυνάμεων αν ζητήσουν βοήθεια οι σύμμαχοι της χώρας.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα εντείνουν τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών

Στην Ουάσιγκτον και τη Σεούλ έχει σημάνει συναγερμός μετά τους ισχυρισμούς ενός Ρώσου βουλευτή ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυραύλου ικανού να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, αλλά και τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της CIA ότι ο Κιμ μπορεί να διατάξει πυρηνική δοκιμή την Τρίτη, ανήμερα της επετείου της ίδρυσης του Εργατικού Κόμματος της Κορέας.

Οι Βρετανοί καταστρώνουν σχέδια για πιθανό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν  | iefimerida.gr 2

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 εν πτήσει (Φωτογραφία: Wikipedia)

Στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι δύο χώρες ενέτειναν τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών, όπως τα αμερικανικά U-2S και τα νοτικορεατικά RC-800 και RF-16 ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις του καθεστώτος.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος βουλευτής Άντον Μορόζοφ επιστρέφοντας από πενθήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να δοκιμάσει έναν νέο πύραυλο κι ότι οι επιτελείς του Κιμ έδειξαν στον ίδιο και άλλους συναδέλφους του μαθηματικούς υπολογισμούς που δείχνουν ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος του Κιμ μπορεί να πλήξει στόχους στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Οι Βρετανοί καταστρώνουν σχέδια για πιθανό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν  | iefimerida.gr 3

Η Σεούλ λέει ότι μπορεί να βυθίσει τη Βόρεια Κορέα στο σκοτάδι με βόμβες γραφίτη

Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα λέει ότι έχει αναπτύξει τεχνολογία κατασκευής βομβών γραφίτη, ικανών να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα και να παραλύσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο βόρειο γείτονα.

Οι Βρετανοί καταστρώνουν σχέδια για πιθανό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν  | iefimerida.gr 4

Βόμβα γραφίτη τύπου BLU - 114 (Φωτογραφία: Wikipedia)

«Όλες οι τεχνολογίες για την ανάπτυξη βόμβας γραφίτη είναι διασφαλισμένες. Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου μπορούμε να κατασκευάσουμε ανά πάσα στιγμή τις βόμβες αυτές», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Η λεγόμενη «βόμβα μπλακάουτ» είναι μη θανατηφόρα. Περιέχει λεπτές ίνες άνθρακα, που σχηματίζουν ένα πυκνό νέφος κατά την έκρηξη. Οι ίνες αυτές κολλάνε πάνω σε καλώδια ηλεκτροδότησης προκαλώντας βραχυκύκλωμα και κατάρρευση του δικτύου. Η βόμβα αυτή, ωστόσο, λέγεται ότι είναι αναποτελεσματική όταν τα καλώδια ηλεκτροδότησης είναι μονωμένα. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τέτοιες βόμβες στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1990 στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δίκτυο κατά 85%,. αλλά και το 1999 στις νατοϊκές επιθέσεις κατά της Σερβίας.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ