Σουδάν: Ενοπλοι απήγαγαν Ελβετή που εργάζεται σε ΜΚΟ - iefimerida.gr

Σουδάν: Ενοπλοι απήγαγαν Ελβετή που εργάζεται σε ΜΚΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια Ελβετή, η οποία εργάζεται για μια ανθρωπιστική οργάνωση, απήχθη στο Νταρφούρ, την επαρχία του δυτικού Σουδάν η οποία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο επί μια δεκαετία και πλέον, γνωστοποίησαν την Κυριακή οι ελβετικές αρχές και μια εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Πολλοί σουδανοί και ξένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν απαχθεί στο Νταρφούρ τα τελευταία χρόνια, όμως αυτή είναι η πρώτη απαγωγή αφότου ο ΟΗΕ άρχισε τον Ιούνιο να αποσύρει πολλούς κυανόκρανους από την επαρχία που έχει αιματοκυλίσει η πολυετής σύρραξη.

Η απαγωγή σημειώθηκε εξάλλου δύο ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει το εμπάργκο που επιβαλλόταν για 20 χρόνια σε βάρος του Σουδάν.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας ανέφερε την Κυριακή ότι είναι «ενήμερο για την υπόθεση μιας Ελβετής η οποία απήχθη στο Σουδάν (Νταρφούρ)», προσθέτοντας ότι αντιπρόσωποι της ελβετικής κυβέρνησης βρίσκονται «σε επαφή με τις τοπικές αρχές».

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ταυτότητα του προσώπου που απήχθη ή για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απαγωγή.

Η Μάρτα Ρουέδας, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο Σουδάν, επιβεβαίωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο την απαγωγή.

Η Ελβετή, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Σουδάν πριν από πολλά χρόνια, «απήχθη την περασμένη νύχτα (σ.σ. βράδυ Σαββάτου) από άγνωστους ένοπλους κοντά στην κατοικία της στο κέντρο αγροτικής έρευνας αλ Φάσερ», είπε η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών στο Χαρτούμ.

Η γυναίκα που απήχθη «δεν ανήκε στο προσωπικό του ΟΗΕ, αλλά είχε συνεργαστεί με τον ΟΗΕ στις δραστηριότητές του», συνέχισε η Ρουέδας και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε να υπάρξει θετική διευθέτηση αυτής της υπόθεσης».

Οι αρχές του Σουδάν δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής δημόσια την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η Ελβετή εργάζεται για μια ΜΚΟ της χώρας της η οποία βοηθά τα παιδιά.

Πολλοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, Σουδανοί και ξένοι, έπεσαν θύματα απαγωγών στο Νταρφούρ, μια επαρχία όπου αντάρτες που ανήκουν σε μειονότητες και κατήγγειλαν την περιθωριοποίησή τους πήραν τα όπλα το 2003 εναντίον της κυβέρνησης στο Χαρτούμ, όπου την εξουσία νέμεται η πλειονότητα των Αράβων. Στη σύρραξη που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους περίπου 300.000 άνθρωποι και άλλοι 2,5 εκατ. εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ δηλώνει εδώ και μήνες ότι ο πόλεμος στο Νταρφούρ έχει τερματιστεί, κάτι που αμφισβητούν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο σουδανός πρόεδρος παρέτεινε την Κυριακή για δύο μήνες τη μονομερή εκεχειρία που έχει κηρυχθεί σε τρεις επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Νταρφούρ. Η πρόθεσή του ήταν να δείξει με την απόφαση αυτή ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να αποκαταστήσει «την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Σουδάν», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε στα τέλη του Ιουνίου μια απόφαση η οποία προβλέπει τη μείωση κατά 30% των μελών της δύναμης της κοινής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (MINUAD), παρά τις έντονες επιφυλάξεις των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των κυανόκρανων που είναι ανεπτυγμένοι στο Νταρφούρ οφείλεται στην αποκλιμάκωση των μαχών στην επαρχία, είχε εξηγήσει αξιωματούχος του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ