Η Κίνα στο πλευρό της Ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους - iefimerida.gr

Η Κίνα στο πλευρό της Ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους

Η Κίνα εκφράζει την πρόθεσή της να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι το θέμα της συνάντησης κορυφής Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πεκίνο. Η Κίνα έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης, φοβούμενη ότι αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, αργά ή γρήγορα θα επιβραδυνθεί και η κινεζική οικονομία.

Δεδομένου ότι η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Κίνας, είναι λογικό η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών προς αυτή, να προκαλεί την ανησυχία της Κίνας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις ανησυχίες που προκαλεί στην Ευρώπη μια αυξανόμενη εξάρτηση από την Κίνα, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι το «το Πεκίνο δεν έχει καμία πρόθεση να εξαγοράσει την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα στο χθεσινό κύριο άρθρο της η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, έγραφε ότι «η Κίνα όχι μόνο δεν έχει την πρόθεση ή την δυνατότητα να εξαγοράσει την Ευρώπη ή να ελέγξει την Ευρώπη, όπως ισχυρίζονται σε ορισμένες χώρες, αλλά επιπροσθέτως διάκειται θετικά απέναντι στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Α ως το Ω».

Πάντως, το Πεκίνο έχει επανειλημμένως έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην συνέχεια στο διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στη Λαϊκή Ημερησία της Κίνας, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι διαβεβαίωσε ότι «η κρίση χρέους (στην ευρωζώνη) βρίσκεται στον δρόμο της επίλυσής της από τα μέλη της», υπογραμμίζοντας επίσης, ότι η Ευρώπη συμβάλλει στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αγοράζοντας τα προϊόντα της.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα έχουν σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ