«Mαθήματα» οικονομίας από Χουλιαράκη στους βουλευτές: Σφιχτός και… φιλόδοξος ο προϋπολογισμός του 2018 - iefimerida.gr

«Mαθήματα» οικονομίας από Χουλιαράκη στους βουλευτές: Σφιχτός και… φιλόδοξος ο προϋπολογισμός του 2018

INTIMENEWS: αρχείο

Το μήνυμα ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι «σφιχτός και σκληρός», πλην όμως αναγκαίος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την έξοδο από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, έλαβαν οι βουλευτές της κυβέρνησης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Κατά τη χθεσινή «κλειστή» συνεδρίαση που κράτησε πάνω από ένα δίωρο, οι βουλευτές θέλησαν να ενημερωθούν σχετικώς ούτως ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και δη εφοδιασμένοι απο επιχειρήματα όταν θα παραστούν στα καφενεία και στις περιφέρειές τους.! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι ήταν ήπιοι. Αφού οι βουλευτές είχαν απορίες στις οποίες έσπευσε να απαντήσει ο κ.Χουλιαράκης προσγειώνοντάς του μάλλον στη σκληρή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με… αυτόπτες μάρτυρες, ο κ. Χουλιαράκης μίλησε για το επίτευγμα της κυβέρνησης να πετύχει δηλαδή δημοσιονομική ισορροπία και κοινωνική πολιτική. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το στόχο του Πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ καθώς και για το ότι το 2018 η ανάπτυξη μπορεί να προσεγγίσει και το 2,4%. Ενώ για τα έσοδα, φέρεται να καθησύχασε πως ό,τι χάνεται από το φόρο εισόδήματος κερδίζεται από την αύξηση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή του ΕΦΚΑ.

«Καμπανάκι» για επιβάρυνση της μεσαίας τάξης
Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός, παρά τις μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν,παραδέχτηκε- σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- πως η μεσαία τάξη πιέστηκε υπέρμετρα και πως ήταν μια «βαριά πολιτική απόφαση», προκειμένου να ενισχύσουν τα στρώματα που κινούνται στα όρια της φτώχειας.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών: Μέρισμα, επιδόματα και φορολογία
Όσο για τους βουλευτές, αρκετοί ήταν αυτοί που επέμειναν στο να μπορέσει το κοινωνικό μέρισμα που πέρυσι ήρθε ως 13η σύνταξη, φέτος να μοιραστεί πιο στοχευμένα. Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζονται όλοι οι πιθανοί τρόποι διανομής του, τους απάντησε ο κ. Χουλιαράκης. Είτε δηλαδή να δοθεί σε ανέργους είτε σε οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο.
Στο μεταξύ, το θέμα της παιδικής φτώχειας φαίνεται πως αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος έσπευσε να εξασφαλίσει και το ποσό των 320 εκατ. ευρώ σε μια συγκυρία όπως λένε στελέχη που επιδεινώνεται και το δημογραφικό.

Κατά τα λοιπά, οι βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα τώρα που πλησιάζει Χειμώνας ρώτησαν να μάθουν τι γίνεται με το επίδομα θέρμανσης, με τον υπουργό να επιφυλλάσεται από που θα γίνει η εξοικονόμηση. Όσο για τα υπόλοιπα επιδόματα (αναπηρίας, οικογενειακά κλπ) επίκειται εξορθολογισμός τους ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τέλος στους φόρους, ένας εκ των βουλευτών που εκλέγεται στη Β’ Αθήνας και μάλιστα έχει διατελέσει και υπουργός, ρώτησε για τον ειδικό φόρο στο κρασί για να λάβει θετική απάντηση περί κατάργησής του.!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ