Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μόρια: «Ο,τι χειρότερο έχουμε δει» - iefimerida.gr

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μόρια: «Ο,τι χειρότερο έχουμε δει»

Εναν ακόμη δύσκολο χειμώνα αναμένεται να περάσουν οι πρόσφυγες που παραμένουν στη Λέσβο (Φωτογραφία: AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κώδωνα του κινδύνου εξέπεμψαν σήμερα ερευνητές του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch, για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, οι ερευνήτριες Εμίνα Τσερίμοβιτς και Εύα Κοσσέ υποστήριξαν με σαφήνεια ότι οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας, επάγει ψυχικές νόσους, τονίζοντας ότι έχουν ήδη καταγραφεί πολλές απόπειρες αυτοκτονίας λόγω της κατάστασης σε συνδυασμό με την αγωνία για το μέλλον λόγω των κλειστών συνόρων.

«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση», είπε η Εμίνα Τσερίμοβιτς, η οποία μόλις επέστρεψε από το κέντρο φιλοξενίας της Μυτιλήνης, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει πόλεμο»

Οι ερευνήτριες τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μεταφορά του παρατηρητηρίου από εκεί, ενώ έκαναν λόγο για καθημερινούς καυγάδες μεταξύ μεταναστών, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που περιορίζεται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα.

Μάλιστα η ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό, Εύα Κοσσέ, μίλησε και περί «σιωπής» της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Μεταστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του επικείμενου χειμώνα.

«Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβολο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα παρότι η Ύπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε η κα Κοσσέ, ενώ η κα Τσερίμοβιτς κάλεσε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να ενημερωθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ