Human Rights Watch: Συνθήκες σοκ για τους πρόσφυγες στη Μόρια -Απούσα η ελληνική κυβέρνηση - iefimerida.gr

Human Rights Watch: Συνθήκες σοκ για τους πρόσφυγες στη Μόρια -Απούσα η ελληνική κυβέρνηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού «Human Rights Watch», τις συνθήκες που επικρατούν στην Μόρια για τους μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, η Εύα Κοσσέ, ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό και η Εμίνα Σεμίροβιτς, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μίλησαν για απίστευτη «απουσία» της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών αρχών από την υποχρέωση να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, ενώ στον αντίποδα εξήραν τη στάση των Ελλήνων εθελοντών, κυρίως στα νησιά.

Η κατάσταση στη Μόρια, όπως την είδαν επί τόπου οι δύο εκπρόσωποι του διεθνούς Μη Κυβερνητικού Οργανισμού, αποτυπώνεται ως εξής:

  • Ο εγκλωβισμένος εκεί πληθυσμός είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος της δυνατότητας του συγκεκριμένου κέντρου «φιλοξενίας».
  • Γονείς είπαν ότι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τροφή ακόμα και για γάλα για τα παιδιά.
  • Διαβητικός δεν τύγχανε κατάλληλης διατροφής, εκτός από τις ημέρες παραμονής των δύο απεσταλμένων της Human Rights Watch εκεί.
  • Οι εγκλωβισμένοι είναι αναγκασμένοι να «ζουν» σε αντίσκηνα με ελάχιστες κουβέρτες για να στρώσουν κάτω, ώστε να καλύπτεται το πετρώδες έδαφος, με μια κουβέρτα για μαξιλάρι, και μόνο μια για το κρύο, που φυσικά δεν τους προστατεύει και δεν θα τους προστατέψει από τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.
  • Γυναίκες βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση.
  • Δεν υπάρχει πρόσβαση στα ντους για τα άτομα με αναπηρία.

Αλλά και ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, η περιγραφείσα κατάσταση είναι τραγική: Αναφέρθηκε περιστατικό 47χρονης μόνης γυναίκας από τη Συρία που πήγε σε γιατρό για βοήθεια, αλλά δεν δέχθηκαν να την εξετάσουν. Της έδωσαν αναλγητικά. Κατέληξε σε νοσοκομείο. Καταγράφηκαν, επίσης, περιπτώσεις ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα, στους οποίους όπως σημειώθηκε, οι γιατροί τους είπαν ότι μόνο παυσίπονα μπορούν να συνταγογραφήσουν.

Οι δύο ερευνήτριες στην τοποθέτησή τους μίλησε επικριτικά για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. «Ζητήσαμε πληροφόρηση από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε απαντήσεις για τα σχέδιά της όσον αφορά την Μόρια» είπε μεταξύ άλλων η κυρία Σεμίροβιτς και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής, ως μέλη του Κοινοβουλίου, να ασκήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τον ελεγκτικό τους ρόλο προς την εκτελεστική εξουσία.

Η κυρία Κοσσέ, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην προσπάθειά τους να έχουν συνάντηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πλην όμως τους έστειλαν για τη συνάντηση έναν αναρμόδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ