Οι εικόνες και τα βίντεο από το αιματοβαμμένο δημοψήφισμα στην Καταλονία, που σόκαραν τον πλανήτη -Ξύλο, πλαστικές σφαίρες, βία

Σκηνές βίας που σόκαραν τον πλανήτη εκτυλίχθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής τόσο στα εξωτερικά όσα και στα εσωτερικά των εκλογικών τμημάτων της Καταλωνίας, την στιγμή που οι πολίτες ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Περισσότεροι από 460 άνθρωποι τραυματίσθηκαν την Κυριακή σε ταραχές σε όλη την Καταλονία, δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελόνης, καθώς ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία.


Συγκεκριμένα, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλωνία και προσπάθησαν να απωθήσουν τους ψηφοφόρους που ήθελαν να προστατεύσουν τις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, χρησιμοποιώντας ακόμη και πλαστικές σφαίρες.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί “αδικαιολόγητη χρήση βίας,” ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Οι εικόνες πραγματικά κόβουν την ανάσα με πολλούς Καταλανούς (νέους και ηλικιωμένους) να περιφέρονται στον δρόμο τραυματισμένοι γεμάτο αίματα. Άλλοι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους καταμεσής του δρόμου και άλλοι έβγαζαν φωτογραφίες το πρόσωπό τους που ήταν πρισμένο και μέσα στις μελανιές μετά τις συγκρούσεις που είχαν με την αστυνομία.

Ακόμη, τα βίντεο που σόκαραν τον κόσμο περισσότερο ήταν αυτά που οι αστυνομικοί έριχναν τους πολίτες κάτω από τις σκάλες, προσπαθώντας να τους βγάλουν έξω από τα εκλογικά κέντρα πιάνοντας τους από τα μαλλιά και ρίχνοντας τους ανελέητο ξύλο.

Τα ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι από πλαστική σφαίρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο των Εσωτερικών της Ισπανίας, γνωστοποίησε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του απαγορευμένου από την Μαδρίτη, δημοψηφίσματος.

La policia espanyola desallotja per la força els concentrats davant de l'escola Jaume Balmes de Barcelona #refND https://t.co/mdVu7T1Vy8 pic.twitter.com/sreSgdr8Zx

La policia espanyola aconsegueix entrar a l'institut Jaume Balmes de Barcelona https://t.co/6m8VyXxnVu #refND pic.twitter.com/epWNbdwwxE

Φωτογραφίες: AP/ Twitter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καταλονία δημοψήφισμα αίμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ