Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, σε λίγες ημέρες ίσως καγκελάριος της Αυστρίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, σε λίγες ημέρες ίσως καγκελάριος της Αυστρίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι υπουργός εδώ και έξι χρόνια και κατόρθωσε να επικρατήσει ως το σύμβολο της ανανέωσης. Είναι μόνο 31 ετών και θεωρείται φαβορί για να γίνει ο νεότερος Ευρωπαίος ηγέτης στις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας που θα γίνουν στις 15 Οκτωβρίου.

Στα μέσα Μαίου 2017 ανέλαβε την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος ÖVP, το οποίο κατέρρεε στις δημοσκοπήσεις, και έβαλε τέλος σε δέκα χρόνια μεγάλου συνασπισμού με την Αριστερά. Αποκαλούν τον Σεμπάστιαν Κουρτς «Wunderwuzzi» (παιδί θαύμα) και όλα δείχνουν να του πηγαίνουν κατ'ευχήν.

Μόλις ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για καγκελάριος η πρόθεση ψήφου για το ÖVP απογειώθηκε, ένα μήνα πριν τις εκλογές, και παραμένει στα ουράνια: ο Σεμπάστιαν Κουρτς έρχεται πρώτος σε πρόθεση ψήφου έναντι των αντιπάλων του, που είναι ο σοσιαλ-δημοκράτης καγκελάριος Christian Kern και ο ηγέτης της ακροδεξιάς Heinz-Christian Strache (FPÖ), οι οποίοι έχουν τα ίδια ποσοστά.

Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, σε λίγες ημέρες ίσως καγκελάριος της Αυστρίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Κουρτς είναι ψηλός, φοράει κολλητά κοστούμια, χτενίζει τα μαλλιά του προς τα πίσω, έχει το δικό του στιλ. Εγινε υπουργός Εξωτερικών σε ηλικία 27 ετών, πριν καλά καλά ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική και κατόρθωσε να αναζωογονήσει τη φλόγα των Συντηρητικών, δίνοντας μια εικόνα εκσυγχρονισμού και χρησιμοποιώντας μια σκληρή γλώσσα στο προσφυγικό.

«Ο κ. Κουρτς έγινε φαν μου, παίρνει τις προτάσεις μου», δήλωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FPÖ, στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους τρεις βασικούς υποψηφίους για την καγκελαρία.

Πολλοί προβλέπουν ότι αν το κόμμα του Κουρτς έρθει πρώτο (πρόθεση ψήφου 33%) θα συγκυβερνήσει με το ακροδεξιό FPÖ παρότι ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε αυτό το θέμα.

Σε περίπτωση νίκης «δεν θα αποκλείσουμε κανέναν», θα συζητήσουμε με όλους για να σχηματιστεί κυβέρνηση, δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, με την γνωστή ηρεμία που τον χαρακτηρίζει ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, η οποία προκαλεί ενθουσιασμό στους ακροατές του.

Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, σε λίγες ημέρες ίσως καγκελάριος της Αυστρίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Αυτός ο νεαρός βιάζεται περισσότερο από τον Εμανουέλ Μακρόν. Σε μερικές ημέρες πήρε τον έλεγχο της Δεξιάς στην Αυστρία και προκάλεσε πρόωρες εκλογές. Σε ηλικία 31 ετών ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να κλέψει από τον Μακρόν τον τίτλο του νεότερου ηγέτη στην Ευρώπη, ακόμη κι αν είναι να επιτρέψει την επιστροφή της ακροδεξιάς στην εξουσία», σημειώνει το περιοδικό Challenges.

Η Αυστρία βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από πλευράς ανάπτυξης αλλά έχει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας εξαιτίας του προσφυγικού. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επαίρεται ότι είναι από τους πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας να κλείσει ο Βαλκανικός Δρόμος στους μετανάστες, στις αρχές του 2016.

«Είχαμε δίκιο να κλείσουμε τον δρόμο των Βαλκανίων και θα δώσω μάχη ώστε ο άξονας της Μεσογείου να κλείσει επίσης», υπόσχεται ο Κουρτς στις προεκλογικές του ομιλίες.

Αντίθετα με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι εννέα χρόνια μεγαλύτερος, και ο οποίος κέρδισε την εξουσία με ένα κίνημα που δημιούργησε τελευταία στιγμή, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ετέθη επικεφαλής ενός κόμματος που υπήρχε και που ο ίδιος μεταμόρφωσε κατά βούληση.

Καταρχήν κατήργησε το μαύρο χρώμα στα σύμβολα του Συντηρητικού κόμματος και το αντικατέστησε από ένα τιρκουάζ. Ακόμη και τα αρχικά ÖVP δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, σε χρήση βρίσκεται ο όρος «λίστα Κουρτς». Και τα ιστορικά στελέχη του κόμματος επιχαίρουν για τις αποφάσεις του.

«Είναι κάποιος πολύ νέος και πολύ δυναμικός ο οποίος φέρνει ένα νέο στιλ στην πολιτική», ανέφερε ο Michael Schellnegger, ένας 22χρονος οπαδός του κόματος, στο γαλλικό πρακτορείο.

Παρότι οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι το πολιτικό του πρόγραμμα είναι θολό, το σύμπαν δείχνει να έχει συνωμοτήσει για να κερδίσει τις εκλογές. «Μόνο αν κάνει ένα τεράστιο λάθος θα χάσει την εκλογή», δηλώνει ο αναλυτής Thomas Hofer, ο οποίος πιστεύει πως ο η περίπτωση του Σεμπάστιαν Κουρτς θυμίζει την εκρηκτική άνοδο του ακροδεξιού Jörg Haider πριν από είκοσι χρόνια.

Τότε, ο Jörg Haider είχε πάρει τα ηνία ενός κόμματος σε κατάρρευση και κατόρθωσε να το κάνει δεύτερο κόμμα της Αυστρίας και να συγκυβερνήσει με τον συντηρητικό καγκελάριο Wolfgang Schlüssel το 2000.

«Το ακροδεξιό FPÖ δενήταν κακός κυβερνητικός εταίρος εκείνη την εποχή και μπορεί να ξαναγίνει εταίρος στο μέλλον», δήλωσε ο Andreas Kinsky, στέχος του κόμματος Κουρτς ÖVP.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν αναμένονται οι έξαλλες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί το 2000 αφού στην Ευρώπη τα λαϊκίστικα κόμματα έχουν κατακτήσει σημαντικό έδαφος, εκτιμούν αναλυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ