Καταθέσεις και εισόδημα, κριτήρια για τη ρύθμιση χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο - iefimerida.gr

Καταθέσεις και εισόδημα, κριτήρια για τη ρύθμιση χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυστηρά κριτήρια έρχονται στις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, καθώς οι δόσεις θα καθορίζονται και από το ύψος των καταθέσεων ακόμη και για οφειλέτες από 3.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ.

Αυτό βρίσκεται στο τραπέζι των τελικών συζητήσεων της τρόικας με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εν όψει της Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Το αίτημα των δανειστών να υπάρχει το κριτήριο της περιουσίας-προς το παρόν κινητής- για τη ρύθμιση μικροποσών ακόμη και της τάξης των 3.000 ευρώ, δεν το απορρίπτουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος η αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τις ρυθμίσεις χρεών μόνον προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι να ισχύσουν μεν περιουσιακά κριτήρια ακόμη και για τα μικρά χρέη των 3.000 ευρώ, αλλά να έχουν σαφή στόχο στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Οποιος δηλαδή χρωστά 5.000 ευρώ αλλά έχει καταθέσεις 50.000 ευρώ, θα μπαίνει σε ρύθμιση, αλλά θα βάζει και ενέχυρο τις καταθέσεις.

Πάντως το πρόβλημα όμως είναι ότι τυχόν περιουσιακά κριτήρια, που όπως φαίνεται θα έχουν οι ρυθμίσεις ακόμη και για μικροποσά των 3.000 ευρώ ή ακόμη και κάτω των 3.000 ευρώ, θα έχουν οριζόντια εφαρμογή και θα εξατομικεύονται ανάλογα με το τι διαθέτει ο καθένας μετά την υποβολή της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι δεδομένο ότι όσοι χρωστούν ως 20.000 ευρώ είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στο Δημόσιο δεν θα επιλέγουν μόνοι τους τις δόσεις, αλλά το ποσό που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα βγαίνει με βάση το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι 120 δόσεις εξόφλησης της οφειλής, εφόσον αυτή είναι από 3.000 και πάνω έως τις 20.000 ευρώ δεν είναι δεδομένες σε καμία περίπτωση, αλλά, αντίθετα, η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι σε συνάρτηση αφενός με τις δόσεις που βγαίνουν από το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη και αφετέρου από τις καταθέσεις που ενδεχομένως θα έχει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ρύθμιση χρεών περιουσιακά στοιχεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ