Καταλανοί: Η Μαδρίτη φέρεται σαν τη Β. Κορέα μπλοκάροντας το δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Καταλανοί: Η Μαδρίτη φέρεται σαν τη Β. Κορέα μπλοκάροντας το δημοψήφισμα

Καταλανοί μαθαίνουν πού μπορούν να ψηφίσουν (Φωτογραφία: AP/ Emilio Morenatti)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η καταλανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ισπανικές αρχές ότι φέρονται σαν τη Β. Κορέα, την Τουρκία και την Κίνα, μπλοκάροντας ιστοσελίδες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τον κόσμο να ψηφίσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία.

Την τελευταία εβδομάδα, η Μαδρίτη έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να εμποδίσει το δημοψήφισμα. Εστειλε χιλιάδες αστυνομικούς στην Καταλονία, συνελήφθησαν Καταλανοί αξιωματούχοι και κατασχέθηκαν περίπου 10 εκατ. ψηφοδέλτια, κλείνουν εκλογικά κέντρα και κατάσχονται οι κάλπες. Τώρα, τα δικαστήρια «κατεβάζουν» και τις ιστοσελίδες που σχετίζονται με τον δημοψήφισμα, το οποίο η κεντρική κυβέρνηση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό.

Ο Κάρλες Πουτζεμόντ, πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ανάρτησε στο Twitter ιστοσελίδες οι οποίες πληροφορούν τον κόσμο για το πού θα ψηφίσουν την Κυριακή. Ομως, τα tweet τους διαγράφηκαν, έπειτα από τη δικαστική απόφαση που μπλόκαρε τις ιστοσελίδες που παράσχουν αυτά τα στοιχεία.

Οι τελευταίες αυτές κινήσεις απειλούν την ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας στην Κομισιόν. «Αυτό που κάνουν, μπλοκάροντας τους server, είναι το ίδιο με αυτό που κάνει η Βόρεια Κορέα, η Τουρκία και η Κίνα», τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian. «Καμία δυτική δημοκρατία δεν κάνει κάτι τέτοιο. Το διαδίκτυο είναι το βασίλειο της ελευθερίας», συμπλήρωσε.

Στην επιστολή τους, οι Καταλανοί κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη παράνομη καταστολή των θεσμών της αυτονομίας και καλεί την Κομισιόν να ενεργήσει ως ο απόλυτος θεματοφύλακας του ανοιχτού και ελεύθερου διαδικτύου. Σε ερώτηση του Guardian, για τη νομιμότητα των ενεργειών των ισπανικών αρχών, η Κομισιόν παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπός της την Τρίτη. «Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε παρά να επαναλάβουμε τον σεβασμό μας στην έννομη και συνταγματική τάξη, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ληφθεί όλα αυτά τα μέτρα», είχε αναφέρει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καταλανοί δημοψήφισμα ανεξαρτησία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ