Πούτιν κατά ΗΠΑ: Καθυστερούν πολύ την καταστροφή χημικών όπλων -Η Ρωσία την ολοκλήρωσε - iefimerida.gr

Πούτιν κατά ΗΠΑ: Καθυστερούν πολύ την καταστροφή χημικών όπλων -Η Ρωσία την ολοκλήρωσε

Επίθεση Πούτιν στις ΗΠΑ για τα χημικά όπλα (Φωτογραφία: AP/ Mikhail Klimentyev)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βολές κατά της Ουάσινγκτον εκτόξευσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν πολύ την καταστροφή των χημικών όπλων, ενώ την ίδια ώρα δήλωσε ότι η Ρωσία καταστρέφει τα τελευταία αποθέματά της την Τετάρτη, τρία χρόνια νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

«Η Ρωσία συμμορφώνεται αυστηρά με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη μη διάδοση και τον περιορισμό των όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το RT.

«Ιστορικά, η Ρωσία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους χημικών όπλων και οι ΗΠΑ παραμένουν ένας από αυτούς. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν τηρούν την προθεσμία για την καταστροφή των χημικών όπλων της. Εχουν αναβάλει την ημερομηνία τρεις φορές, επικαλούμενοι έλλειψη χρηματοδότησης. Αυτό, ειλικρινά, ακούγεται περίεργο», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το RT, κατέστρεψε τα τελευταία χημικά όπλα της την Τετάρτη, στο χωριό Κίζνερ, στα Ουράλια όρη. Η χώρα άρχισε αυτή τη διαδικασία το 1996, λίγο μετά την ένταξή της στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Τότε, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα, η χώρα είχε 40.000 τόνους χημικά όπλα, ενώ ανάλογη ποσότητα κατείχαν οι ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον επικύρωσε την συνθήκη για τα χημικά όπλα το 1997 και συμφώνησε να καταστρέψει τα αποθέματά της έως τις 29 Απριλίου 2012. Μέχρι την προθεσμία το είχε πράξει για το 90% των αποθεμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χημικά όπλα σε δύο σημεία στις ΗΠΑ, το Pueblo Chemical Depot στο Κολοράντο αναμένεται να ολοκληρώσει την καταστροφή τους έως το 2019 και το Blue Grass Army Depot στο Κεντάκι είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία το 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βλάντιμιρ Πούτιν χημικά όπλα ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ