Κάντε τη διαφορά: Η Vodafone δίνει τη δυνατότητα σε νέους να εργαστούν στον ΜΚΟ της επιλογής τους - iefimerida.gr

Κάντε τη διαφορά: Η Vodafone δίνει τη δυνατότητα σε νέους να εργαστούν στον ΜΚΟ της επιλογής τους

ADVERTORIAL
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέοι και νέες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά και να εργαστούν για ένα εξάμηνο στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, επιτελώντας σημαντικό κοινωνικό έργο, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα «World of Difference» του Ιδρύματος Vodafone.

Μετά τη μεγάλη περσινή ανταπόκριση, το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone “World of Difference” επιστρέφει για 8η συνεχή χρονιά, αυξάνοντας τις θέσεις συμμετοχής σε 15, από 10, και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους από όλη την Ελλάδα να εργαστούν για ένα εξάμηνο στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, επιτελώντας σημαντικό κοινωνικό έργο, ενώ ο μισθός και η ασφάλειά τους καλύπτεται πλήρως από το Ίδρυμα Vodafone.

Κάντε τη διαφορά: Η Vodafone δίνει τη δυνατότητα σε νέους να εργαστούν στον ΜΚΟ της επιλογής τους | iefimerida.gr 0

Η υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone, για το Πρόγραμμα “World of Difference”, Ρούλη Χριστοπούλου εξηγεί:

«Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone “World of Difference” ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010 και μέχρι σήμερα έχει αναδείξει 54 άτομα τα οποία εργάστηκαν σε 49 Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς της επιλογής τους. Οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εργάστηκαν σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας, συγκεκριμένα, σε 11 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πάρος, Πρέσπες), προσφέροντας σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία.

Τα άτομα που έχουν επιλεγεί ως νικητές έχουν προσφέρει έργο -μεταξύ άλλων- σε οργανισμούς όπως η Κιβωτός του Κόσμου, ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΕΛΕΠΑΠ, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Equal Society, το Make a Wish Ελλάδας και σε άλλους φορείς».

Σε ερώτηση γιατί το Ίδρυμα Vodafone αυξάνει φέτος τις θέσεις του προγράμματος “World of Difference” από 10 σε 15, την εποχή μάλιστα που η επιβίωση είναι δύσκολη για πολλούς νέους στην Ελλάδα και ο χρόνος (και η διάθεση) για εθελοντισμό μάλλον φθίνουν, η κυρία Χριστοπούλου απαντά:

«Για δύο λόγους.

Αφενός ως Ίδρυμα Vodafone, θέλουμε να επενδύουμε με ένταση στους νέους ανθρώπους και να δημιουργούμε ευκαιρίες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, καθώς αναγνωρίζουμε τον μοναδικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γνώσεις, οι ιδέες και το όραμα των νέων ανθρώπων στην ελληνική πραγματικότητα. Το “World of Difference”, ένα από τα προγράμματα που υλοποιεί το Ίδρυμα Vodafone προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει διττό στόχο∙ δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το έργο Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, συμβάλλοντας στην ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Αφετέρου το έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, με τις αιτήσεις συμμετοχής συνεχώς αυξανόμενες, μας οδήγησε φέτος στην απόφαση να αυξήσουμε τον αριθμό των θέσεων απασχόλησης και να δώσουμε τη δυνατότητα σε 15 νέους -από 10- να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, ενώ το Ίδρυμα Vodafone θα καλύψει μισθό και εργοδοτικές εισφορές».

Όσον αφορά στην αξιοποίηση της εμπειρίας αυτής στη μελλοντική πορεία ενός νέου, η κυρία Χριστοπούλου τονίζει:

«Όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν έμπρακτα το έργο κοινωφελών οργανισμών, θα αμείβονται για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν και θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Όλα αυτά είναι πολύτιμα εφόδια για τη μελλοντική σταδιοδρομία των νέων.

Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα, οι οργανισμοί ωφελούνται από τις ικανότητες και την εμπειρία εκείνων των νέων που θέλουν να κάνουν τη διαφορά».

Τι έχει μείνει όμως χαραγμένο στη μνήμη της υπεύθυνης Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone από το περσινό πρόγραμμα;

«Το “World of Difference” είναι ένα πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα, με κάθε φάση της διαδικασίας επιλογής των νικητών, αλλά και την περίοδο που εργάζονται στους οργανισμούς που επέλεξαν, να είναι μοναδικές. Από τις αιτήσεις που διαβάζουμε και μας κάνουν να χαμογελάμε και να συγκινούμαστε, τις συνεντεύξεις, που ξαφνικά έχεις μπροστά σου τον άνθρωπο που έγραφε αυτά που διάβαζες και σου μεταδίδει το πάθος του και την αγωνία του, μέχρι τη μέρα που συναντιούνται όλοι οι νικητές και εξηγούν ο καθένας το έργο του και βρίσκουν αφορμές για νέες ιδέες και συνεργίες, όλα αυτά, κάθε χρόνο, μας μένουν ανεξίτηλα.

Επειδή τελικά τα κοινωνικά προγράμματα μετριούνται με τον αντίκτυπό τους, μπορώ να πω ότι από το “World of Difference” του 2017 δεν θα ξεχάσω τα 118 άτομα με κινητική αναπηρία και τους 542 φροντιστές που εκπαίδευσε ο Φάνης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, την εξέλιξη και την εργασιακή τους επανένταξη, τους 4.000 μαθητές δημοτικού που η Ειρήνη εκπαίδευσε και ευαισθητοποίησε για το θέμα της σπατάλης του φαγητού, τους 370 ελέγχους μνήμης που η Μικαέλα έκανε σε συνανθρώπους μας τρίτης ηλικίας για τη διάγνωση και αντιμετώπισης της άνοιας, τους 8 σπουδαστές με νοητική αναπηρία που η Ρόζμαρι εκπαίδευσε με σκοπό την κοινωνική και επαγγελματική τους ενσωμάτωση και αυτονομία, τα 1.354 κουτιά φαρμάκων που ο Ηλίας εξοικονόμησε για μηνιαία φαρμακευτική περίθαλψη σε 450 άτομα, τους 3000 μαθητές και τους 500 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ειρήνης για τις προσφυγικές ροές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα 330 παιδιά και ενήλικες που επωφελήθηκαν από το Mobile School σε περιοχές της Δράμας που υλοποίησε η Ελένη, τους 2.100 πρόσφυγες που ενημέρωσε ο Παύλος για θέματα ασφάλειας και ατομικής υγιεινής, τα 12.000 άτομα που επωφελήθηκαν από τα παιχνίδια για τυφλούς και δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε η Αντιγόνη, τις δράσεις που συντόνισε ο Κώστας για τη βελτίωση της ζωής των οροθετικών ατόμων».

Όσον αφορά στις άλλες δράσεις του Ιδρύματος Vodafone, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια, η κυρία Χριστοπούλου αναφέρει:

«Στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Vodafone δραστηριοποιείται από το 2002, υποστηρίζοντας δράσεις και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνίας. Στα 15 χρόνια δραστηριοποίησής του, έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 70 φορείς και οργανισμούς, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ωφελήσει περισσότερους από 536.000 πολίτες. Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο, είναι: το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, τα Εργαστήρια STEMpowering Youth στην περιφέρεια, το Επίκεντρο της ActionAid, τα Εργαστήρια Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και τα προγράμματα Instant Network & Instant Classroom για την υποστήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων».

Κάντε τη διαφορά: Η Vodafone δίνει τη δυνατότητα σε νέους να εργαστούν στον ΜΚΟ της επιλογής τους | iefimerida.gr 1

Πώς μπορεί όμως ένας ενδιαφερόμενος να δηλώσει συμμετοχή στο Πρόγραμμα «World of Difference»; Την απάντηση δίνει η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone Ελλάδας, Αλεξάνδρα Παπανικολάου:

«Προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πρώτα να έχουν έρθει σε επαφή με τον οργανισμό στον οποίο θέλουν να εργαστούν και να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο έργο για την περίοδο απασχόλησής τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Vodafone στο www.vodafone.gr/worldofdifference μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου».

Όσον αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής και το πώς καταλήγουν στους τελικούς «νικητές» η κυρία Παπανικολάου εξηγεί:

«Αναζητούμε άτομα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Που θα επιδείξουν πάθος, παρακίνηση και δέσμευση. Που θα δείξουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες, την εμπειρία και τη γνώση που απαιτεί το έργο που έχουν επιλέξει και ο συγκεκριμένος ρόλος που θα αναλάβουν.

Όλες οι αιτήσεις που λαμβάνουμε περνούν από μία συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους οργανισμούς, προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους κ.λπ. Εκτός από τους υποψήφιους και τους οργανισμούς, αξιολογούνται και τα προτεινόμενα έργα με τα οποία θα ασχοληθούν με βασικό κριτήριο την ανθρωπιστική και κοινωφελή αξία τους, το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών και τα μετρήσιμα αποτελέσματα για τον ίδιο τον οργανισμό και για την κοινωνία».

Το πρόγραμμα «World of Difference» πραγματοποιείται την Ελλάδα εδώ και 8 χρόνια. Σε αυτά υπήρξαν συμμετοχές σε ΜΚΟ εντελώς ετερόκλητες μεταξύ τους και μάλιστα σε όλη την Ελλάδα. Με ποια όμως έχει συνδεθεί προσωπικά η κυρία Παπανικολάου και θα ήθελε να δει έργο του « World of Difference» εκεί;

«Το δύσκολο αλλά και μαζί υπέροχο με αυτό το πρόγραμμα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετοχών που λαμβάνουμε αφορούν άτομα, οργανισμούς και έργα που έχουν τη δική τους βαρύτητα και σημασία στην κοινωνία των πολιτών. Είναι υπέροχο να βλέπεις τόσους νέους ανθρώπους να παθιάζονται με κάτι που αφορά τον συνάνθρωπό τους, την κοινωνία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον, και οργανισμούς που αφοσιώνονται στους σκοπούς και στις αξίες τους με πείσμα και σοβαρότητα. Κι εκεί έγκειται η δυσκολία που ανέφερα, όταν στη διαδικασία αξιολόγησης πρέπει από εκατοντάδες κάθε χρόνο αιτήσεις να επιλέξεις μόνο δέκα. Άρα στ’ αλήθεια δεν θα μπορούσα ποτέ να διαλέξω έναν ΜΚΟ, οι περισσότεροι άλλωστε έχουν δηλώσει συμμετοχή με κάποιον υποψήφιό τους. Σεβόμαστε την προσπάθειά τους και χαιρόμαστε όσο οι ίδιοι, αν όχι περισσότερο, όταν καταφέρνουμε να υποστηρίξουμε κάποιες δράσεις τους με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο. Γι’ αυτό και φέτος, είμαι λίγο περισσότερο χαρούμενη που τις δέκα θέσεις εργασίας που υποστηρίζαμε κάθε χρόνο, τις κάναμε δεκαπέντε».

Ποιο όμως θα μπορούσε να είναι το μέλλον του προγράμματος;

«Ως Ίδρυμα Vodafone δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια με δράσεις και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνίας. Στόχος μας είναι να συνδέουμε την κοινωνική συνεισφορά με τις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αυτές για το κοινό καλό, όπως π.χ. κάνουμε με το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone. Το “World of Difference” είναι ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα μας, στο οποίο φέτος δώσαμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, αυξάνοντας για πρώτη φορά τις θέσεις εργασίας που υποστηρίζουμε από δέκα σε δεκαπέντε. Αυτό που θα βλέπαμε για το μέλλον είναι, μέσω του “World of Difference”, να μπορούμε να υποστηρίξουμε έργα και φορείς που αξιοποιούν την τεχνολογία για να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους, για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά τους, να ενδυναμώσουν τους επωφελούμενούς τους και να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία. Εκεί, η δική μας φιλοσοφία που συνοψίζεται στη φράση “Connecting for Good” θα έβρισκε την ουσιαστική έκφρασή της» απαντά η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone Ελλάδας, Αλεξάνδρα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VODAFONE World of Difference
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ