«Εκοψαν» 12 γελοιογραφίες Ελλήνων σκιτσογράφων από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου [εικόνες] - iefimerida.gr

«Εκοψαν» 12 γελοιογραφίες Ελλήνων σκιτσογράφων από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας των έργων Ελλήνων γελοιογράφων από το Ευρωκοινόβουλιο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανίδα ευρωβουλευτής και κοσμήτορας, Κάθριν Μπέρντερ, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην έκθεση γελοιογραφίας «Γλυκιά Ευρώπη» αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης.
Ευρωβουλευτές, εργαζόμενοι του Ευρωκοινοβουλίου και πολίτες συναντήθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, κρατώντας όλα τα σκίτσα στα χέρια τους και φορώντας μπλούζες με τα λογοκριμένα έργα.
Το σύνθημα ήταν: «Γυρίζουμε την πλάτη στη λογοκρισία».

«Εκοψαν» 12 γελοιογραφίες Ελλήνων σκιτσογράφων από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κοσμήτορες γιατί έκαναν τα σκίτσα διάσημα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσαν την δημιουργία νέων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, εξέφρασε την ελπίδα «οι διαστάσεις που έλαβε το γεγονός να φρονιματίσουν τους κοσμήτορες και στο μέλλον να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος».

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου σχολίασε ότι «εάν δεν γνώριζα προσωπικά τον Στέλιο, δεν θα πίστευα ότι συνέβη ένα τέτοιο περιστατικό λογοκρισίας.
Πραγματικά είναι χειρότερο από όσα διατρέχουν τις ίδιες τις γελοιογραφίες και δείχνει ότι τα προβλήματά μας είναι υπαρκτά».

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν επίσης οι Έλληνες σκιτσογράφοι Παναγιώτης Μήλας και Αντώνης Νικολόπουλος.
Σχολιάζοντας το γεγονός, είπαν πως «αυτό εάν επαναληφθεί θα σημαίνει πως δεν είναι γλυκιά, αλλά πικρή η Ευρώπη» και ότι «όπως είχε δηλώσει ο Ντάριο Φο, το χιούμορ και η σάτιρα είναι ο φόβος της εξουσίας.
Συνεπώς, μια γελοιογραφία που κόπηκε, είναι μια καλή γελοιογραφία».

Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Μαραγκού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ.

«Εκοψαν» 12 γελοιογραφίες Ελλήνων σκιτσογράφων από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου [εικόνες]  | iefimerida.gr 1
«Εκοψαν» 12 γελοιογραφίες Ελλήνων σκιτσογράφων από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου [εικόνες]  | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ