Ο επόμενος(;) πρωθυπουργός της Τσεχίας «την πέφτει» στον Μακρόν: Ας ασχοληθεί με τη χώρα του

Να φροντίσει τη δική του χώρα αντί να βαθαίνει τις διαφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινδυνεύοντας έτσι να προκαλέσει «πολλά Βrexit», συνιστά ένας Tσέχος δισεκατομμυριούχος -φαβορί για να αναδειχθεί νέος πρωθυπουργός της χώρας στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος ξετύλιγε στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης το όραμά του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος ANO Αντρέι Μπάμπις, μιλώντας στο Bloomberg, καλούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αφήσουν τα... οράματα και να ασχοληθούν με την προσφυγική κρίση προσφέροντας πρακτικές λύσεις.

Το κόμμα του Μπάμπις προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, δίνοντάς του πολλές πιθανότητες να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας.

«Ο Μακρόν μιλάει πολύ για την Ευρώπη, ενώ θα έπρεπε να μιλάει για τη Γαλλία και τα προβλήματά της», λέει ο 63χρονος εκατομμυριούχος, ενώνοντας τη φωνή του με τους ευρωσκεπτικιστές.

Πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, είχε κριθεί ύποπτος για φορολογική απάτη σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει την παραίτηση και του πρωθυπουργού της χώρας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα. Ο Μπάμπις, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τις εναντίον του κατηγορίες, μιλώντας στο Bloomberg επιμένει ότι αν πάρει το χρίσμα δεν θα βάλει τη χώρα στο ευρώ, ενώ κατηγορεί ευθέως την «πολιτική ανοικτών θυρών» της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στους μετανάστες ως «τρομοκρατία».

Επιπλέον, τάσσεται ενάντια στην πρόταση Μακρόν και Γιουνκέρ για έναν κοινό ευρω-προϋπολογισμό και υπουργείο οικονομικω, κρίνοντας πως αυτό θα δημιουργούσε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων: αυτή που χρησιμοποιεί το ευρώ και αυτή που χρησιμοποιεί το εθνικό της νόμισμα.

«Πείτε μου, η Ελλάδα σε ποια ταχύτητα ανήκει;», αναρωτιέται.

Ο Τσέχος επιχειρηματίας, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ, συστήνει επίσης στον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κομισιόν να σκεφτούν τι οδήγησε στο Brexit.

«Αν θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη, πρέπει να πουν: “Είμαστε η καλύτερη Ευρώπη και οι υπόλοιποι είναι η χειρότερη”. Έτσι, θα έχουμε περισσότερα Brexits. Πολλά Brexits».

Εκτίμησε, τέλος, πως αν γινόταν δημοψήφισμα στην Τσεχία, οι 10,6 εκατομμύρια Τσέχοι θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, κάτι που ίδιος ωστόσο θα θεωρούσε «καταστροφή», προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να διεξαχθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσεχία μακρον ΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ