Γιατρέ, φοβάμαι την αναισθησία... - iefimerida.gr

Γιατρέ, φοβάμαι την αναισθησία...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Γιατρέ φοβάμαι πιο πολύ την αναισθησία παρά το χειρουργείο».

Είναι μία από τις συνηθέστερες φράσεις που ακούμε εμείς οι αναισθησιολόγοι όταν συναντάμε έναν ασθενή που πρόκειται να χειρουργηθεί. Το ξέρουμε καλά, το βλέπουμε στο βλέμμα του, το ακούμε στη φωνή του και είναι ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μας να τον καθησυχάσουμε, να συζητήσουμε μαζί του και να του εξηγήσουμε γιατί η αναισθησία και γενικότερα η φροντίδα από τον αναισθησιολόγο, είναι μία από τις πιο ασφαλείς περιόδους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Ο ασθενής φοβάται το άγνωστο, την απώλεια συνείδησης και ελέγχου του σώματός του, το πώς ή αν θα ξυπνήσει αφού ο χειρουργός παρέμβει δραστικά πάνω ή μέσα στο κορμί του. Ταυτόχρονα όμως επιθυμεί να μη βλέπει, να μην ακούει, κυρίως να μην πονάει και γενικά να μην υποφέρει στο διαστημα που αντιμετωπίζει την περιπέτεια της υγείας του.

Ο αναισθησιολόγος είναι ο γιατρός που μπορεί να διασφαλίσει όλα τα παραπάνω. Εκτιμώντας προεγχειρητικά τον ασθενή εντοπίζει ενδεχόμενους κινδύνους, ευάλωτα όργανα ή συστήματα και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Συζητά με τον ασθενή και του εξηγεί τις επιλογές αναισθησίας, γενικής ή μη, αλλα και τις μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου. Σχεδιάζει το πλάνο περιεγχειρητικής φροντίδας σε συνεργασία με το χειρουργό και σε ορισμένες περιπτώσεις και με άλλο ειδικό (π.χ. καρδιολόγο, αιματολόγο κλπ) ώστε να προστατεύσει τη γενική υγεία του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει το χειρουργό στο έργο του. Είναι ο φύλακας – άγγελος των ζωτικών λειτουργιών την ώρα που ο χειρουργός είναι προσηλωμένος στην επέμβαση, παραμένοντας αδιάκοπα κοντά στον ασθενή. Και είναι εκείνος που θα καθοδηγήσει την αφύπνιση, την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση του πόνου, ενώ θα διασφαλίσει την ομαλή επάνοδο στον αυτοέλεγχο και στην αποκατάσταση των φυσιολογικών λειτουργιών.

Χάρη στη σημαντική εξέλιξη της επιστήμης, στην πρόοδο της τεχνολογίας αλλά, πάνω από όλα χάρη, στην προσήλωση στην ασφάλεια και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, τα νέα για τους χειρουργικούς ασθενείς είναι ευχάριστα: Οι επιπλοκές και οι κίνδυνοι από την αναισθησία έχουν πλέον ελαχιστοποιηθεί.

Κάθε ασθενής που μπορεί να χειρουργηθεί μπορεί να λάβει και κάποιο είδος αναισθησίας, κατάλληλο για την περίπτωσή του και προσαρμοσμένο στη γενική κατάσταση της υγείας του. Είμαστε έτσι στην ευχάριστη θέση να μπορούμε υπεύθυνα να πουμε στους ασθενείς λίγο πριν αποκοιμηθούν στο χειρουργικό τραπεζι: κοιμηθείτε ήσυχοι!

Της Φωτεινής Ντάνου

Διευθύντριας Αναισθησιολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Γιατρέ, φοβάμαι την αναισθησία... | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ντανου αναισθησιολόγος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ