Economist: Μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οι προϋποθέσεις για έξοδο από τα μνημόνια - iefimerida.gr

Economist: Μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οι προϋποθέσεις για έξοδο από τα μνημόνια

Η εκδήλωση του Economist/Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης είναι οι προϋποθέσεις για έξοδο από τα μνημόνια σύμφωνα με τους ομιλητές σε ειδική εκδήλωση του Economist στο Καβούρι.

Στην ειδική εκδήλωση του Economist ομιλητές ήταν o πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Μυτιληναίος» Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, καθώς και στον αντίκτυπο του Brexit στη διεθνή οικονομία.

Παράλληλα, διερευνήθηκε η δυναμική στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, εξετάζοντας επιπλέον τη νέα εποχή στις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις.

Φωτογραφία: Sooc/Nikos Libertas

Μυτιληναίος: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεις και μείωση χρέους

Ενα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μείωση χρέους σε συνδυασμό με απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις είναι η συνταγή για την έξοδο από την κρίση σύμφωνα με τον Ευ. Μυτιληναίο.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Μυτιληναίος» μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο Καβούρι, η Ελλάδα χρειάζεται μια μείωση χρέους που θα πρέπει να συνδεθεί ευθέως, με συγκεκριμένα βήματα, με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως έτσι θα γίνουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες του προγράμματος.

Με τον τρόπο αυτόν θα δούμε αποτελέσματα σε μήνες, όχι σε χρόνια, πρόσθεσε ο Ευ. Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα υπόλοιπα έχουν αποτύχει.

Επιπλέον ανέφερε ότι χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότηση από τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο κατά τον Ευ. Μυτιληναίο, θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και fast track διαδικασίες για μεγάλες επενδύσεις.

Λιού: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερηλιτότητα

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αλλά μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων για ένα πιο αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, και ελάφρυνση χρέους, δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Economist, ο κ. Λιου ανέφερε ότι είναι θετικό πως το Grexit δεν είναι πλέον στο τραπέζι, καθώς όπως εξήγησε, θα ήταν ένα πείραμα «που δεν θα θέλαμε να μάθουμε τα αποτελέσματά του».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενδεχόμενο Grexit θα υπονόμευε το κοινό νόμισμα και θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη διεθνή οικονομία.

Χουλιαράκης: Το 2018 θα πιάσουμε πλεόνασμα 3,5%

Μιλώντας στην εκδήλωση του Economist, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει στο 2,2% του ΑΕΠ και ότι το 2018 «θα πιάσουμε το φιλόδοξο 3,5%».

Πάντως επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Όπως διευκρίνισε προέχει η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης πριν από τέλος του έτους, ώστε να υπάρχει περίοδος με καθαρό αέρα από τον Ιανουάριο και «να κτίσουμε ένα αποθεματικό ασφαλείας για την έξοδο στις αγορές και να μπορέσουμε στη συνέχεια να προσδιορίσουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Εκτίμησε ότι η ανεργία θα κλείσει το 2017 περίπου στο 20%, ενώ για το 2018 η εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από 19%.

Έκανε λόγο για εξαιρετικές δημοσιονομικές επιδόσεις υποστηρίζοντας ότι «τα δίδυμα ελλείμματα που οδήγησαν στην κρίση έχουν αντιμετωπιστεί».

Ντάισελμπλουμ: «Να κάνουμε όλοι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε»

Πρόοδο αλλά και προκλήσεις για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής διαπίστωσε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας, με στόχο μια «καθαρή έξοδο» στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της, τονίζοντας ότι οι όποιες νέες παρεμβάσεις θα εξεταστούν στο τέλος του προγράμματος. «Στην περίπτωση που η ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική, θα φροντίσουμε η Ελλάδα να είναι ικανή να σηκώνει το βάρος του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι γερμανικές θέσεις είναι αρκετά σταθερές στη γερμανική κοινωνία.

Ο κ. Νταισελμπλουμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η όποια περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη σύγκλιση ανάμεσα στις χώρες - μέλη της. Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσο είναι τώρα η κατάλληλη χρονική στιγμή για περαιτέρω μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ