Τρίζει η καρέκλα του Ζεεχόφερ στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας - iefimerida.gr

Τρίζει η καρέκλα του Ζεεχόφερ στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας

Ο ηγέτης της CSU
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφασισμένος να ηγηθεί των Χριστιανοκοινωνιστών στις εκλογές του ερχόμενου έτους στη Βαυαρία εμφανίστηκε ο ηγέτης τους, Χορστ Ζεεχόφερ παρά το χθεσινό καταστροφικό αποτέλεσμα.

«Αν θέλει κανείς κάτι άλλο, να το πει», είπε το πρωί στη συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του κόμματος στο Μόναχο. Και προανήγγειλε σκληρή γραμμή της CSU στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Χωρίς τους Χριστιανοκοινωνιστές δεν είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, τόνισε, για να προσθέσει πάντως ότι η παράταξή του θα κινηθεί με υπευθυνότητα. «Για μας εκείνο που προέχει είναι μια ξεκάθαρη κεντροδεξιά πορεία για το μέλλον. Θα επιμείνουμε σ’ όλα όσα υποσχεθήκαμε στους ψηφοφόρους», υπογράμμισε θυμίζοντας ότι μια βασική δέσμευση του κόμματός του είναι να μπει πλαφόν οροφής στην εισδοχή προσφύγων.

Ανοικτός διάλογος για το πώς θα πορευθούν οι Χριστιανοκοινωνιστές με το αδελφό κόμμα της CDU

Ο Ζεεχόφερ έθεσε σε ψηφοφορία κατά πόσον τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU – CSU) θα συγκροτήσουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι τελικά που έγινε αποδεκτό χωρίς να ψηφίσει κανείς κατά. Ενώ προτίθεται μετά από μια ανοικτή δημόσια συζήτηση να κάνει ψηφοφορία το επιτελείο της CSU για το πώς θα πορευθεί μελλοντικά με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

Άρχισαν τα όργανα

Όμως, όσο κι αν ο Ζεεχόφερ θέλει να γαντζωθεί στην καρέκλα του, τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει στο κόμμα. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ απαίτησε μια ενδελεχή ανάλυση των αιτίων που οδήγησαν στο στραπάτσο. Το αποτέλεσμα, είπε, είναι τέτοιο «που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι απλά με την ημερήσια διάταξη, πόσω μάλλον που βρισκόμαστε ενώπιον εκλογών [στη Βαυαρία] του χρόνου». Γι’ αυτό και τάχθηκε κατά των «βιαστικών αναλύσεων». «Πρέπει να αφουγκραστούμε τι θέλει η βάση του κόμματος», επεσήμανε. «Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα άλλαξε τη Γερμανία και τη Βαυαρία, αλλά και την CSU. Δυστυχώς, είμαστε τώρα το μικρότερο κόμμα στη Γερμανική Βουλή. Η CSU βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια πρόκληση λόγω και της ενίσχυσης της AfD. Πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εξελιχθεί η AfD σε αυτό που συνιστά το Αριστερό Κόμμα για τους Σοσιαλδημοκράτες: μια διαρκής δομική αλλαγή του κομματικού τοπίου», επεσήμανε.

Η δεξιά στροφή των Χριστιανοκοινωνιστών δεν απέτρεψε την άνοδο της AfD

Μετά την καταστροφική ήττα στις εκλογές του 2008, η 24η Σεπτεμβρίου 2017 θα περάσει στην ιστορία της CSU ως δεύτερη «μαύρη Κυριακή». Τότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα ηνία του ηγετικό δίδυμο των Έρβιν Χούμπερ και Γκύντερ Μπέκσταϊν. Κι αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την ίδια πορεία ο «σωτήρας» του 2008, Ζεεχόφερ.

Η απώλεια δέκα ποσοστιαίων μονάδων στις χθεσινές εκλογές βρήκε απροετοίμαστο τον ίδιο και το κόμμα του. Η CSU αυτοπροβαλλόταν την τελευταία διετία ως σωτήρας της Κεντροδεξιάς με την επιμονή της για μια περιοριστική πολιτική στο μεταναστευτικό. Αλλά τόσο ο Ζεεχόφερ, όσο και ο Ζέντερ και άλλα στελέχη απέτυχαν οικτρά μ’ αυτή τη στρατηγική.

Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ενισχύθηκε όχι μόνον σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και στη Βαυαρία. Η δεξιά στροφή της CSU όχι μόνον δεν απέτρεψε την άνοδο της AfD, αλλά απομάκρυνε και ψηφοφόρους που διέρρευσαν προς τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ενώ ακόμη και το Αριστερό Κόμμα βγήκε ενισχυμένο.

Επιταχύνεται η επιστροφή του Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ;

Ως εκ τούτου εκφράζονται έντονες αμφιβολίες ως προς το αν ο Ζεεχόφερ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να επιβάλει τις απαιτήσεις του κόμματος στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση συνασπισμού στο Βερολίνο. Πιο πιθανό είναι το σενάριο να αναγκαστεί ο πρόεδρος της CSU να περάσει σ’ ένα διάδοχο τη σκυτάλη... Αλλά η αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα και την τοπική κυβέρνηση ποτέ ως τώρα δεν έγινε συντεταγμένα...

Ποιος όμως θα οδηγήσει την CSU στις εκλογές του 2018, σε περίπτωση απομάκρυνσης του Ζεεχόφερ; Ο έμπιστός του, Γιόαχιμ Χέρμαν, ο Μάρκους Ζέντερ ή μήπως επισπευσθεί η επιστροφή του πρώην υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ