Ποιοι «πάγωσαν» με το αποτέλεσμα στη Γερμανία -Αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα και στις τραπεζικές μετοχές - iefimerida.gr

Ποιοι «πάγωσαν» με το αποτέλεσμα στη Γερμανία -Αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα και στις τραπεζικές μετοχές

Μεγάλες αναταράξεις από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ως το χειρότερο αποτέλεσμα για το ελληνικό ζήτημα -και όχι μόνο- χαρακτηρίζεται από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία.

Πολύ περισσότερο, δε, η διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία της Άνγκελα Μέρκελ με τους συντηρητικούς Φιλελεύθερους.

«Αν πάει κάτι στραβά, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωζώνης» εκτίμησε ανώτατη τραπεζική πηγή κάνοντας στο iefimerida μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία. Στην ίδια ακριβώς εκτίμηση συγκλίνουν και ευρωπαϊκές πηγές, αν και παραδέχονται ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας CDU- FDP δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Αυτό που «πάγωσε» Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι κυρίως το εύρος των απωλειών της Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών και αντιστρόφως η μεγάλη εκλογική άνοδος των συντηρητικών Φιλελευθέρων και του ακραίου AfD, συνδυασμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο σε συντηρητική στροφή όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό ζήτημα αλλά και όσον αφορά στην επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης.

Οι έντονες αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα αναμφίβολα αποτυπώνουν τον προβληματισμό για την προοπτική του ελληνικού ζητήματος. Το 10ετές έφτασε να διαπραγματεύεται στο 5,654% (5,586% το προηγούμενο «κλείσιμο»), ενώ το 2ετές, που αντανακλά το βραχυπρόθεσμο ρίσκο, «παίζει» μεταξύ 2,857% και 2,985%. Έντονες πιέσεις δέχεται στο Χρηματιστήριο και ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος αυτή την ώρα καταγράφει απώλειες κοντά στο 4%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ