Πράσινοι: Θα αναζητήσουμε κοινό έδαφος για τη συμμετοχή στο συνασπισμό - iefimerida.gr

Πράσινοι: Θα αναζητήσουμε κοινό έδαφος για τη συμμετοχή στο συνασπισμό

H αντιπρόεδρος της Βουλής και ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση ενός συνασπισμό «Τζαμάικα» δηλώνει η ηγεσία των Πρασίνων.

«Είναι αυτονόητο ότι θα αποδεχθούμε την πρόσκληση για διαβουλεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Τζεμ Εζντεμίρ. «Το θέμα είναι να αναλάβουμε ευθύνες για τη χώρα μας», είπε βάζοντας, ωστόσο, όρους: «Θέλουμε να κυβερνήσουμε για να φέρουμε αλλαγές. Αλλά χωρίς μέτρα για την προστασία του κλίματος δεν μπορώ να υπογράψω καμιά συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού» τόνισε. Και ανέφερε ως πρόσθετες προϋποθέσεις μια ισχυρή φωνή για τη δικαιοσύνη και μάχη κατά του ρατσισμού.

Πράσινοι: Θα αναζητήσουμε κοινό έδαφος για τη συμμετοχή στο συνασπισμό | iefimerida.gr 0

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ

«Δεν θα είμαστε εύκολοι εταίροι», πρόσθεσε η συνυποψήφιά του, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ. Και αναφερόμενη στις πιθανές διαπραγματεύσεις προειδοποίησε: «θα είναι δύσκολες οι συνομιλίες.»

Ο πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, που ηγείται στη Στουτγάρδη μιας πρασινό-μαυρης (Πράσινοι-CDU) κυβέρνησης εμφανίστηκε ανοικτός στην προοπτική έναρξης συνομιλιών. Αν προτείνει κάτι τέτοιο η καγκελάριος Μέρκελ, είπε, τότε οι Πράσινοι «θα τις διεξάγουν με πάσα σοβαρότητα».

Συγκρατημένος ως προς τις προοπτικές επιτυχίες ενός συνασπισμού «Τζαμάικα» εμφανίστηκε, ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλσταϊν, Ρόμπερτ Χάμπεγκ. «Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι στο τέλος αυτό θα λειτουργήσει», είπε.

Αντικρουόμενες φωνές στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης

Αισιόδοξη από την άλλη πλευρά στο στρατόπεδο των Χρτιστιανοδημοκρατών εμφανίστηκε η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ -μια από τις λίγες πολιτικούς της κεντροδεξιάς που έχει εμπειρία συνασπισμού «Τζαμάικα» αφού ηγήθηκε στο παρελθόν μιας τέτοιας συμμαχίας στο Ζάαρλαντ.

«Ξέρω ότι είναι μεγάλη πρόκληση και για τη σταθερότητα των εταίρων», είπε, «αλλά είναι εφικτό». Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι ανέθεσαν στα κόμματα μια αποστολή. «Ψήφισαν ώστε να κυβερνήσει κάποιος τη χώρα και να μη λένε όλοι ότι προτιμούν να είναι στην αντιπολίτευση», τόνισε.

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος επεσήμανε και ένα από τα κορυφαία στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που εγείρουν τις περισσότερες ενστάσεις σε μια τέτοια προοπτική, ο Γιόαχιμ Χέρμαν. «Δεν θα είναι εύκολο», επεσήμανε.

Οι Φιλελεύθεροι έτοιμοι να αναλάβουν τη «μεγάλη ευθύνη»

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αναφέρθηκε άμεσα σε συμμετοχή του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση. Τόνισε, ωστόσο, ότι το κόμμα του έχει μια «μεγάλη ευθύνη» και την αναλαμβάνει. «Δεν μας ψήφισαν οι άνθρωποι για να μας πουν ευχαριστώ, αλλά από την επιθυμία να μη χάσει άλλο χρόνο η Γερμανία σε καιρούς αλλαγών, για να αλλάξει κάτι», τόνισε.

Ενώ η αντιπρόεδρος Κάτια Σούντινγκ εμφανίστηκε ανοικτή στο ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς και τους Πράσινους. «Είμαστε έτοιμο για διάλογο, αν μας προσκαλέσουν», είπε. «Θεωρητικά πολλά είναι δυνατά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ