Κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις εκλογές -Τι είναι το σενάριο «Τζαμάικα» - iefimerida.gr

Κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις εκλογές -Τι είναι το σενάριο «Τζαμάικα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κάλπες στη Γερμανία έκλεισαν και τα exit poll έδειξαν νίκη της Ανγκελα Μέρκελ (CDU) με 32,5%, «ναυάγιο» για τον Μάρτιν Σουλτς (SPD) με 20% και πολιτικό σεισμό με την άνοδο της ακροδεξιάς στο 10,5% και είσοδο στο κοινοβούλιο.

Ηδη έχουν αρχίσει τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Τα πιθανά σενάρια είναι δύο με επικρατέστερο αυτό του συνασπισμού της... «Τζαμάικα».

1ο σενάριο -Ο συνασπισμός Τζαμάικα
Η Ανγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αναζητήσει συναίνεση σε φιλελεύθερους και πράσινους, είναι το σενάριο Τζαμάικα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνεργαστούν Χριστιανοδημοκράτες και χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), οι ελεύθεροι δημοκράτες (φιλελεύθεροι) και οι πράσινοι.

Κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις εκλογές -Τι είναι το σενάριο «Τζαμάικα» | iefimerida.gr 0
Κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις εκλογές -Τι είναι το σενάριο «Τζαμάικα» | iefimerida.gr 1



2ο σενάριο διακυβέρνησης
Το δεύτερο σενάριο θα μπορέσει να ισχύσει στην περίπτωση που αλλάξει άποψη ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετά το ναυάγιο απέρριψε το σενάριο συνεργασίας. Ωστόσο το σενάριο θέλει συνεργασία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με τους σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Τι θα σημάνει ένας συνασπισμός Τζαμάικα για την Ελλάδα

Η ευθυγράμμιση των απόψεων αναφορικά με την Ελλάδα σε μια σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων θα είναι δύσκολη υπόθεση. Το κόμμα της Μέρκελ,όπως εξάλλου και οι Πράσινοι δεν συζητούν πλέον ενδεχόμενο Grexit , ενώ οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ δεν το αποκλείουν «για το καλό της Ελλάδας» σε περίπτωση που η Αθήνα δεν εφαρμόσει – ή δεν μπορέσει να εφαρμόσει- τα συμπεφωνημένα. Ανάλογα σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας τηρεί και το αδελφό κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Βέβαια, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν πιστέψουμε πρόσφατες δηλώσεις του αρχαιότερου ευρωβουλευτή της CDU, Έλμαρ Μπροκ, ενώ κάποια στελέχη τους λένε ότι θα πείσουν τους Φιλελεύθερους να μην επιμείνουν, κι ότι οι κορώνες τους είχαν μάλλον ψηφοθηρικό χαρακτήρα στην προεκλογική περίοδο.

Αγκάθια ενδεχομένως να προκύψουν και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους καθώς διίστανται οι απόψεις των τριών κομμάτων. Οι μεν Χριστιανοδημοκράτες -και ο Σόιμπλε – παραπέμπουν την εξέταση του θέματος μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου το 2018. Οι Φιλελεύθεροι ούτε καν το συζητούν, ενώ υπέρ είναι οι Πράσινοι, η ενδεχόμενη παρουσία των οποίων στη νέα γερμανική κυβέρνηση ίσως λειτουργήσει – όπως εύχεται η Αθήνα – ευνοϊκά για τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανικές εκλογές σενάρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ