Αποκλειστικό: Ο Νίκος Αλιβιζάτος μιλά στο iefimerida -Τι λέει για το άδειασμα Γεννηματά - iefimerida.gr

Αποκλειστικό: Ο Νίκος Αλιβιζάτος μιλά στο iefimerida -Τι λέει για το άδειασμα Γεννηματά

Νίκος Αλιβιζάτος /Φωτογραφία: Intime News
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Νέοι πονοκέφαλοι για το εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς σηματοδοτεί η αρνητική απάντηση της Φώφης Γεννηματά στην επιστολή Αλιβιζάτου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ αδειάζει μεγαλοπρεπώς τον καθηγητή, επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας ο οποίος - μετά την επιστολή της Wind - ζήτησε συνάντηση με τους υποψηφίους υπό την προεδρία του και αναβολή των εκλογών για ένα μήνα (από 5 Νοεμβρίου στις 4 Δεκεμβρίου).

Η Φώφη Γεννηματά αντέδρασε δηλώνοντας επί της ουσίας ότι δεν αναγνωρίζει στον κ. Αλιβιζάτο αρμοδιότητα να προεδρεύσει του συμβουλίου υποψηφίων, ούτε αναγνωρίζει ότι υπάρχει λόγος αναβολής των εκλογών, ενώ ξεκόβει κάθε συζήτηση για εξ απστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η επιστολή Γεννηματά φέρνει νέα δεδομένα και αναμφίβολα σε δύσκολη θέση τον Ν. Αλιβιζάτο.

Αντιθέτως οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την αντίδραση Γεννηματά.

“Δεν είναι επιστολή αυτή που έστειλε” σχολίαζαν συνεργάτες υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς σημειώνοντας ότι ακυρώνει τον ρόλο του προέδρου της επιτροπής.

Δύο είναι πλέον τα ερωτήματα που τίθενται:

  • Το πρώτο, αν ο Ν. Αλιβιζάτος θεωρήσει εαυτόν θιγμένο μετά το άδειασμα Γεννηματά να αποφασίσει να παραιτηθεί της επιτροπής. 
  • Το δεύτερο, αν κάποιοι υποψήφιοι για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς, ενοχλημένοι από τις εξελίξεις θεωρήσουν ότι η αντίδραση της Χ. Τρικούπη γίνεται για να ελεγχθεί η ψηφοφορία και αποφασίσουν να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. 

Και στα δύο ερωτήματα οι περισσότεροι υποψήφιοι απαντούν αρνητικά: Δεν πρόκειται να παραιτηθεί ο κ. Αλιβιζάτος, ούτε να αποσυρθεί κάποιος εκ των υποψηφίων από την κούρσα. Ωστόσο μένει να αποδειχθεί στην πράξη τι θα γίνει καθώς και η αντίδραση του ίδιου του κ. Αλιβιζάτου.

Αλιβιζάτος: Δεν παίρνω εν θερμώ αποφάσεις

Το iefimerida επικοινώνησε με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο για να πάρει την άποψή του για το θέμα.

"Δεν έχω κάτι να σας πω ακόμη. Θέλω να ξελαμπικάρει το μυαλό για να πάρω αποφάσεις". Σε ερώτηση αν στις αποφάσεις αυτές περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο κ. Αλιβιζάτος απάντησε: "Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που παίρνει εν θερμώ αποφάσεις. Ζυγίζω ψύχραιμα πάντα τα δεδομένα" .

Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για Αλιβιζάτο

Από την Χ. Τρικούπη διευκρινίζουν ότι “στηρίζουν” τον καθηγηγή αλλά ταυτόχρονα αφήνουν εκ νέου σαφείς αιχμές εναντίον του.

Οπως έλεγαν στο iefimerida.gr στελέχη του ΠΑΣΟΚ “εμείς υποδεικνύουμε να φέρει εις πέρας το έργο που έχει αναλάβει".

Είναι προφανές ότι η Χ. Τρικούπη παρότι είχει προτείνει το 2015 μαζί με το Ποτάμι τον κ. Αλιβιζάτο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει συγκεκριμένες ενστάσεις για το έργο του στην επιτροπή Δεοντολογίας της Κεντροαριστεράς. Του καταλογίζουν αργοπορία στην αναζήτηση λύσεων ως προς το διαδικαστικό-τεχνικό κομμάτι. Ενώ απορρίπτουν διαρρήδην την πρόταση Αλιβιζάτου για συνάντηση με όλους τους υποψηφίους και κάθε σκέψη να μετατραπεί η επιτροπή Δεοντολογίας με τον ίδιο επικεφαλής σε "συμβούλιο υποψηφίων αρχηγών".

Από την πλευρά τους, υποψήφιοι για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, μιλώντας στο iefimerida.gr διαμηνύουν: “Αν στη Χ. Τρικούπη πιστεύουν ότι μια παραίτηση Αλιβιζάτου δεν θα είχε επιπτώσεις, είναι μακριά νυχτωμένοι”.

Οι συνυποψήφιοι της προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνονται να τάσσονται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης και της λογικής ότι δεν χρειάζεται να τραβήξουν τα σχοινιά. Χαρακτηριστικά του κλίματος είναι τα λεγόμενα υποψηφίου ο οποίος μιλώντας στο iefimerida.gr επεσήμανε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση μεταθέτοντας για λίγο τις εκλογές (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) και μειώνοντας τον αριθμό των καλπών σε 1.000 ώστε να μειωθεί και το κόστος αλλά και το διαδικαστικό κομμάτι.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Ε” επανέλαβε ότι αν χρειαστεί ας μετατεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα η ημερομηνία, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να ψηφίσουν όλοι:

«Υπάρχει μία άλλη Ελλάδα εντός της Ελλάδας, των φίλων μας, της γενιάς μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Δεν έχουν φύγει πριν από 50 χρόνια. Τώρα έφυγαν, πριν από 5-6 χρόνια. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, όσο γίνεται, αυτοί οι άνθρωποι να συμμετέχουν. Εγώ πιστεύω και στηρίζω τον κ. Αλιβιζάτο, άλλωστε είναι αυτός που προτείναμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, τα θέματα της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να τα λύσει η επιτροπή, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να ασχολούνται πολύ μ’ αυτά. Ας μετατεθεί η ημερομηνία εκλογών για κάποιο διάστημα. Το στοίχημα είναι η πολιτικοποίηση της διαδικασίας».

Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του σε συνέντευξή του στο Βήμα στηρίζει τον Ν. Αλιβιζάτο και είναι ανοικτός σε αναβολή της ημερομηνίας:

«Η 5η Νοέμβρη ήταν μια ενδεικτική ημερομηνία. Δεν θα θυσιάσουμε την ουσία κυνηγώντας μια ημερομηνία. Ήταν δύσκολο να τα προλάβει όλα ο κ.Αλιβιζάτος μέσα σε δύο μήνες. Μην ξεχνάτε ότι στη ΝΔ έκαναν τέσσερις μήνες για να φτάσουν τελικά στις κάλπες». Οσο για το ενδεχόμενο να ματαιωθεί το εγχείρημα απαντά: “Να μην φοβάστε καθόλου. Η ζωή δεν γυρίζει πίσω. Το νέο προοδευτικό Κίνημα θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά. Προσπαθούμε όμως να δημιουργήσουμε όλες τις συνθήκες ώστε να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Οι καθυστερήσεις και οι τεχνικές δυσκολίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όλοι οι τοκετοί έχουν τις ωδίνες τους”.

Γιώργος Καμίνης

Και ο Γ. Καμίνης στηρίζει Αλιβιζάτο και αποδέχεται την πρόσκλησή του, ενώ αφήνει αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά τονίζοντας ότι πρέπει να πειστούν οι πολίτες πως “αυτό που συμβαίνει είναι μία δική τους μεγάλη δημοκρατική διαδικασία και όχι μία διαδικασία που αφορά λίγους, οι οποίοι, με διαφορά προσχήματα, επιδιώκουν να καθηλώσουν την προσπάθεια στα μέτρα τους”.

Η δήλωση Καμίνη

«Κάθε μέρα παντού, με κάθε τρόπο, οι πολίτες, μας ζητούν να προχωρήσουμε. Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους. Να τους πείσουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι μία δική τους μεγάλη δημοκρατική διαδικασία και όχι μία διαδικασία που αφορά λίγους, οι οποίοι, με διαφορά προσχήματα, επιδιώκουν να καθηλώσουν την προσπάθεια στα μέτρα τους.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να συνδράμουμε την επιτροπή Αλιβιζάτου, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες στα επιμέρους ζητήματα.

Με χθεσινή επιστολή του ο κ. Αλιβιζάτος ζητά συνάντηση των υποψηφίων για να σταθμισθούν τα νέα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για τις ημερομηνίες των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιλύσουμε τα θέματα αυτά. Θέση μας είναι ότι, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αδιάβλητης και ανοιχτής διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων. Πιστεύουμε επίσης ότι θα είναι χρήσιμη η συμβολή και εκείνων, κομμάτων η πολιτικών κινήσεων, που συμμετέχουν εξαρχής στο εγχείρημα.

Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα του κ. Αλιβιζάτου, χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσκόμματα. Δεν γίνεται παρά να πετύχουμε και θα πετύχουμε».

Γιάννης Μανιάτης

Ο Γιάννης Μανιάτης αφού εξέφρασε και πάλι την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο και την επιτροπή Αλιβιζάτου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη ή την ερχόμενη Πέμπτη.

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τα εμπόδια των μηχανισμών θα ξεπερνιόνται απ' όπου κι αν προέρχονται», σημείωσε.

Αναλυτικά η δήλωση Μανιάτη

"Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει την εμπιστοσύνη μου στον πρόεδρο και την επιτροπή Αλιβιζάτου. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν. Η καθυστέρηση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης είναι προφανώς δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την αξιοπιστία του εγχειρήματος. Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη ή την ερχόμενη Πέμπτη. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τα εμπόδια των μηχανισμών θα ξεπερνιόνται απ’ όπου κι αν προέρχονται".

Η επιστολή Γεννηματά

Στην επιστολή της η κ. Γεννηματά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πρώτον ότι δεν τεκμαίρεται λόγος αναβολής ενός μήνα της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Δεύτερον, ότι είναι ανάγκη να συνεδριάσει άμεσα- αν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα- η επιτροπή Αλιβιζάτου με τους εκπροσώπους των κομμάτων, για να δώσουν λύση στο τεχνικό θέμα που αφορά την αναζήτηση εταιρείας λογισμικού, η οποία θα συνεργαστεί με την WIND.

Τρίτον, η Φώφη Γεννηματά δεν αναγνωρίζει συμβούλιο υποψήφιων αρχηγών υπό τον Αλιβιζάτο, προαναγγέλοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σε αυτό.

Αναλυτικά η απάντηση της κ. Γεννηματά στον κ. Αλιβιζάτο:

"Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες το βράδυ, μου προκάλεσε έκπληξη η επιστολή σας, η οποία δυστυχώς πήρε δημοσιότητα. Η δημόσια συζήτηση γύρω από τα διαδικαστικά δεν βοηθάει στην ευόδωση του εγχειρήματος της δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η ορθή ανάγνωση των επιστολών των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς και οι μέχρι σήμερα συζητήσεις και αποφάσεις σας στην επιτροπή δεν οδηγούν στην τεκμηρίωση μερικών από των προτάσεων σας.

1. Θέμα αναβολής των εκλογών έχει θέσει μόνο η Vodafone που η προσφορά της σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτική. Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αναβολής των εκλογών. Αντίθετα, πολιτικά η παράταση της εσωστρέφειας δημιουργεί κινδύνους. Δεν επιτρέπει την αφοσίωση του συνόλου των δυνάμεων του χώρου στην αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων που βασανίζουν τη χώρα. Αυτό αναζητά και περιμένει από εμάς ο λαός μας και αυτό, ως πρώτο μέλημα, απαιτούν οι δυνάμεις που έχουν ήδη αγκαλιάσει το εγχείρημα.

2. Απαιτείται άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ενεργειών και πρωτοβουλιών και να διερευνηθούν οι πρόσφορες και αναγκαίες λύσεις. Αυτό είναι, άλλωστε, το αντικείμενο της Επιτροπής.

3. Αναφέρεστε σε ορισμένες εταιρείες της πληροφορικής οι οποίες έχουν εμπειρία στο σχηματισμό και ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Ο κατάλογος, είμαι βέβαιη, είναι ενδεικτικός. Νομίζω ότι θα μπορείτε να συμπληρώσετε τον κατάλογο αυτό μετά από διαβούλευση με τα μέλη της Επιτροπής. Οι σχετικές επιστολές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να αποσταλούν άμεσα. Έτσι, ώστε, μέχρι την Τρίτη να έχει καταλήξει η Επιτροπή εν ολομελεία σε λύσεις που θα αποτρέπουν ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο από τις συνεχείς παρατάσεις και επιπλοκές.

4. Επαναφέρετε το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Οι απαντήσεις και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν καταδείξει ότι μια τέτοια διαδικασία δεν παρέχει τα εχέγγυα του αδιάβλητου. Ως εκ τούτου δεν είναι παραδεκτή η οποιαδήποτε ανακίνηση του θέματος αυτού.

5. Φυσικά και έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε διαβουλεύσεις για όλα τα τεχνικά ζητήματα, όσα ανακύπτουν, με τον κάθε ένα από τους υποψηφίους. Αρμόδια να πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις για τα διαδικαστικά είναι η επιτροπή υπό την προεδρία σας , όπως πρότεινα και απεδέχθη το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα. Δεν τίθεται θέμα όμως συνεδρίασης των υποψηφίων, δεν αποτελούν όργανο καθώς πέρα από τα άλλα , δεν υπάρχουν υποψήφιοι από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα. Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε με την δική μου πρωτοβουλία και πρόταση ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γι αυτό και αισθάνομαι και έχω ιδιαίτερη ευθύνη για την επιτυχία του. Σε αυτή την προσπάθεια εσείς και η επιτροπή σας είστε πολύτιμος αρωγός".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ