Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής - iefimerida.gr

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πίσω από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής κρύβεται πρωτίστως η αγάπη για τα βιβλία και τα λογοτεχνικά κείμενα. Τα εργαστήρια δεν απευθύνονται μόνο σε εκείνους που ονειρεύονται να δουν μια μέρα το έργο τους στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Αφορούν, επίσης, όλους τους αναγνώστες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα λογοτεχνικά κείμενα και να ανακαλύψουν τα μυστικά της γραφής. Μπορεί να μη γίνουμε όλοι συγγραφείς, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες!

Πολυχώρος Μεταίχμιο, Σχόλη στις εκδόσεις Πατάκη, Μικρό Πολυτεχνείο, Artens και Ιανός περιμένουν και φέτος τους μαθητές τους για να τους οδηγήσουν στα μονοπάτια της συγγραφικής τέχνης. Στα εργαστήρια διδάσκουν καταξιωμένοι συγγραφείς και επαγγελματίες με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία και διάθεση να μεταδώσουν την εμπειρία και την τέχνη τους.

Στον Πολυχώρο Μεταίχμιο
Ο Πολυχώρος των εκδόσεων Μεταίχμιο είναι πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1) και διοργανώνει από το 2006 σεμινάρια εκπαιδευτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα αφιερωμένα στον κόσμο του βιβλίου. Το φετινό πρόγραμμα του Πολυχώρου περιλαμβάνει:

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής  | iefimerida.gr 0

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Μυθιστόρημα/Διήγημα
Στις οκτώ συναντήσεις του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια του γνωστού συγγραφέα Κωνσταντίνου Τζαμιώτη θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές που απαιτεί η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου. Κάθε Τρίτη, ώρα 17:00-20:00. Έναρξη: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017.

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής Παιδικού Βιβλίου
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ιωάννα Μπαμπέτα προσκαλεί όσους έχουν αγάπη για το παιδικό βιβλίο να διαβάσουν, να γράψουν, αλλά και να σβήσουν και πάνω απ’ όλα να απαντήσουν στα Τι, τα Πώς και τα Γιατί που θα προκύψουν. Κάθε Δευτέρα, ώρα 17:30-20:00. Έναρξη: Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017.

Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας
Το πεντάωρο σεμινάριο της συγγραφέα και φιλολόγου Σοφίας Νικολαΐδου απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να εντάξουν τη δημιουργική γραφή στη διδασκαλία τους. Στόχος είναι να δοθεί μια πρώτη γεύση, ένα αλφαβητάριο τεχνικής, και να παρουσιαστούν ασκήσεις και δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή γραπτού λόγου στη σχολική τάξη. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18:30-21:00 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 12:30-15:00.

Εντατικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: «Πώς έρχονται οι λέξεις, Η αρχή της ιστορίας»
Ό,τι και να έχει στο μυαλό του ο συγγραφέας, το γράψιμο έρχεται γράφοντας. Η Σοφία Νικολαΐδου καταπιάνεται με ζητήματα τεχνικής που αφορούν τη συγγραφή πεζού λόγου: Αφηγηματική φωνή, επιλογή οπτικής γωνίας, μυθιστορηματικός ήρωας, αφήγηση και διάλογος, σχέσεις εμπειρίας και γραφής, αφηγηματικός χρόνος. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 16:00-20:00 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 10:00-14:00.

«Πώς “ζωντανεύουμε” ένα παιδικό βιβλίο»: Σεμινάριο εμψύχωσης και διασκευής λογοτεχνικού κειμένου για παιδιά
Η παιδαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής και συγγραφέας Κατερίνα Ανωγιαννάκη μοιράζεται μερικά μυστικά της τέχνης της σε εννέα συναντήσεις, φέρνοντας τους συμμετέχοντες σε επαφή με το παραμύθι, τις τεχνικές του και με τη διαδικασία που χρειάζεται να προηγηθεί από τον ηθοποιό/παιδαγωγό/εμψυχωτή πριν από την αφήγηση ενός παραμυθιού ή μιας ιστορίας.
Κάθε Τετάρτη, 16:15-18:45 μ.μ. Έναρξη: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017.

Εργαστήρια Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων
Η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Άννα Ιορδανίδου στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων παρουσιάζει εφαρμογές διόρθωσης κειμένων έντυπης αλλά και ηλεκτρονικής μορφής. Οι συμμετέχοντες στο τέλος του σεμιναρίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν έμπρακτα τις γνώσεις που αποκόμισαν. Κάθε Πέμπτη, ώρα 16:00-18:30 και Παρασκευή, 16:00-19:15. Έναρξη: 19 Οκτωβρίου 2017

Σεμινάριο Εκδοτικής Διαδικασίας: «Από το χειρόγραφο στο βιβλίο»
Η υπεύθυνη της σειράς Ελληνικής Πεζογραφίας των εκδόσεων Μεταίχμιο και επιμελήτρια Ελένη Μπούρα και η υπεύθυνη έκδοσης λογοτεχνικών βιβλίων και επιμελήτρια Ειρήνη Χριστοπούλου, μαζί με εκλεκτούς προσκεκλημένους από όλο το φάσμα της εκδοτικής δημιουργίας, ξεκλειδώνουν τα μυστικά της εκδοτικής διαδικασίας από το πώς ένα χειρόγραφο γίνεται βιβλίο έως την τοποθέτησή του στα ράφια του βιβλιοπωλείου. Κάθε Τρίτη, ώρα 17:30-20:00. Έναρξη: Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μέσω του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,45%.

*Ανοιχτή συνάντηση με τους εισηγητές των σεμιναρίων την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, στις 6 το απόγευμα. Μόνο για εκείνη την ημέρα θα ισχύει για την εγγραφή έκπτωση 10% στα δίδακτρα κάθε σεμιναρίου.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής  | iefimerida.gr 1


Σχόλη στις Εκδόσεις Πατάκη
Σκοπός των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής της Σχόλης δεν είναι να δώσουν, ταχύρρυθμα και στερεότυπα, συνταγές γραφής, αλλά να βοηθήσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο να πλησιάσει την ανάγκη του για έκφραση μέσα από εμβληματικά κείμενα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και της κριτικής και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Όλα τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε δέκα τρίωρες συναντήσεις.

Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής
Διήγημα
Πώς γράφουμε ένα διήγημα; Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους και διδάσκει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις. Κάθε Παρασκευή, ώρα 17:00-20:00.

Διήγημα για προχωρημένους
Πώς γράφουμε μια συλλογή διηγημάτων; Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τον πρώτο κύκλο. Διδάσκει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις. Κάθε Τρίτη, ώρα 17:00-20:00.

Μυθιστόρημα
Στόχος του σεμιναρίου του είναι να βοηθήσει τον «πελαγωμένο πρωτάρη της γραφής» να φτάσει στον στόχο του με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες. Διδάσκει ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας. Κάθε Τρίτη, ώρα 17:00-20:00.

Θεατρική Γραφή
Το εργαστήριο της Θεατρικής Γραφής βασίζεται στη μεθοδολογία του Royal Court Theatre και του Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το εργαστήριο έχει ως στόχο να εισάγει τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας θεατρικών χαρακτήρων και κειμένων. Διδάσκει ο Ανδρέας Φλουράκης. Κάθε Πέμπτη, ώρα 17:00-20:00.

Παιδική Λογοτεχνία
Πώς απευθύνεται κανείς στα παιδιά; Πώς μπορεί να γράφει ένας ενήλικος ιστορίες για να τις διαβάσουν παιδιά, χωρίς να είναι παιδιάστικες; Έχει τελικά δικούς της κανόνες η παιδική λογοτεχνία; Στόχος του σεμιναρίου είναι να μπορέσει ο κάθε δημιουργός, μέσα από τις ασκήσεις και τη συγγραφή, να κατανοήσει τους δρόμους που ακολουθεί ένα κείμενο για να κερδίσει έναν μικρό αναγνώστη. Διδάσκει ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Κάθε Τρίτη, 17:00-20:00.

Οι εκδόσεις Πατάκη έχουν προγραμματίσει επίσης ένα εργαστήριο Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων με εισηγητή τον Κώστα Σταμάτη, καθώς κι ένα εργαστήριο Εικονογράφησης με την καταξιωμένη εικονογράφο Έφη Λαδά.

Στο φετινό πρόγραμμα προστίθεται ένα διήμερο εργαστήριο Συγγραφής Παραμυθιού και Κατασκευής Χειροποίητου Βιβλίου με εισηγήτριες την Αλεξάνδρα Σέλελη και την Έλενα Φραγκάκη. Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2017.

Όλα τα σεμινάρια διεξάγονται στο κτίριο των εκδόσεων Πατάκη (Παναγή Τσαλδάρη 38, Αθήνα). Όσοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια από κοντά, μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-learning).

* Η παρουσίαση των θεματικών κύκλων της Σχόλης Πατάκη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα). Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και ισχύουν μειωμένες τιμές μέχρι και την ημέρα της παρουσίασης των σεμιναρίων.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής  | iefimerida.gr 2


Στο Μικρό Πολυτεχνείο
Το Μικρό Πολυτεχνείο είναι ένας δραστήριος χώρος καλλιτεχνικής επιμόρφωσης όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας συναντιούνται, συνομιλούν, δημιουργούν. Στο φετινό πρόγραμμα του Μικρού Πολυτεχνείου εκείνοι που ενδιαφέρονται για την τέχνη της γραφής μπορούν να παρακολουθήσουν:

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής
Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους και πρωτόπειρους ποιητές και πεζογράφους και θα μελετηθούν διαδοχικά διάφορες μορφές του γραπτού λόγου, όπως το διήγημα, το παραμύθι, το ελεύθερο αφήγημα, το κριτικό κείμενο, το άρθρο, το δοκίμιο, το ποίημα και ο στίχος. Οι μαθητές θα γράψουν κείμενα, θα τα μοιραστούν με άλλους, θα ανακαλύψουν και θα βελτιώσουν την προσωπική τους διαδρομή στο γραπτό λόγο. Διδάσκει η Χριστίνα Οικονομίδου. Κάθε Πέμπτη, ώρα 18:00-20:30. Έναρξη: Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017.

Κυριακάτικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής
Η Κυριακή μπορεί να γίνει η πιο δημιουργική μέρα της εβδομάδας στο Μικρό Πολυτεχνείο. Ο Κώστας Φασουλάς και οι μαθητές του μέσα από Μικρές Αφορμές στήνουν το σκηνικό μιας καινούριας ποιητικής και στιχουργικής διαδρομής, με σταθμό το λόγο, όπως αυτός ξέρει να «συνομιλεί» με το ίδιο το τραγούδι. Κάθε δεύτερη Κυριακή σημαντικοί εκπρόσωποι του λόγου και της μουσικής, γίνονται αποδέκτες των εργασιών των μαθητών και συζητούν μαζί τους. Θα πραγματοποιηθούν 21 συναντήσεις. Κάθε Κυριακή, ώρα 19:00-23:00. Έναρξη: Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017.

Βιωματική Γραφή: Ο Κόσμος των Συναισθημάτων
Η Μαριανίκη Δορμπαράκη ανιχνεύει τα βιώματα που μπορούν να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν στην παραγωγή λογοτεχνικού λόγου. Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσει ο κάθε συγγραφέας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του, να καλλιεργήσει τη δική του έκφραση και τελικά να βρει τη δική του «φωνή». Κάθε Δευτέρα, ώρα 17:00-20:00 και 20:00-23:00. Έναρξη: Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Εργαστήριο Συγγραφής και Αφήγησης Παραμυθιού
Η ανάπτυξη της φαντασίας, τα σύμβολα και τα είδη των παραμυθιών, η προφορική και γραπτή ανάπτυξη εικόνων, οι μυθική σκέψη και οι τεχνικές αφήγησης είναι μόνο μερικές από τις θεματικές που θα αναπτυχθούν στο εργαστήριο από τον Γιώργο Φλουράκη στη διάρκεια των δώδεκα συναντήσεων. Κάθε Τρίτη, ώρα 18:00-21:00. Έναρξη: Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017.

«Μια στάση Μετά»: Παιχνίδια Αυτοματικής Γραφής
Ένα εργαστήριο με παιχνίδια αυτόματης γραφής με την ποιήτρια και στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Συνεργάζονται οι δάσκαλοι μυθοπλασίας Φώτης Βλαστός και Θράσος Καμινάκης. Κάθε Τρίτη, ώρα 21:00-23:30. Έναρξη Νοέμβριος 2017.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής  | iefimerida.gr 3

Όλα τα εργαστήρια διεξάγονται στους χώρους του Μικρού Πολυτεχνείου (Πλατεία Αγ, Ασωμάτων 7, Θησείο) Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


Στην Artens
Η Artens είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός στο κέντρο της Αθήνας που διοργανώνει σεμινάρια, εκδηλώσεις και διάφορες άλλες δραστηριότητες με επίκεντρο τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια σχετικά με τα εικαστικά, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τον χορό αλλά και την ιστορία και τη φιλοσοφία.

Δημιουργική Γραφή
Στόχος του σεμιναρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τους χρυσούς κανόνες της συγγραφής, την πλοκή της ιστορίας, την αφήγηση, τη δομή, τον ρυθμό, τον τόπο, τον χρόνο, την οπτική γωνία αλλά και την πρόθεση του συγγραφέα. Και όταν όλα αυτά γίνουν κατανοητά, θα πρέπει όλα να ξεχαστούν ώστε ο κάθε δημιουργός να αυτοσχεδιάσει και να βρει τον δικό του μοναδικό τρόπο αφήγησης. Διδάσκει η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου. Κάθε Τετάρτη, ώρα 18:00-20:00. Διάρκεια 11 εβδομάδες.

Δημιουργική Γραφή: «Από το Βίωμα στο Χαρτί»
Το εργαστήριο έχει ως στόχο την απελευθέρωση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και των «μπλοκαρισμένων» δυνατοτήτων. Οι επίδοξοι συγγραφείς θα μάθουν να «αναγνωρίζουν» το πολύτιμο υλικό που αντικρίζουν στην καθημερινότητά τους και να το «αξιοποιούν» ώστε να κατακτήσουν την δίκη τους «φωνή». Διδάσκει η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου. Κάθε Σάββατο, ώρας 12:00-14:00. Διάρκεια 11 εβδομάδες.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής  | iefimerida.gr 4


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ στον Ιανό
Τα σεμινάρια που διοργανώνει κάθε χρόνο η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός προσφέρουν αρκετές επιλογές που καλύπτουν την τέχνη της γραφής και τον χώρο του βιβλίου γενικότερα. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε δέκα τρίωρες συναντήσεις.

Μυθιστόρημα: «Κλειδιά και αντικλείδια» με τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη.

Διήγημα και Νουβέλα: «Ξεκλειδώνοντας τη μικρή φόρμα» με τον συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου.

Διήγημα και Νουβέλα: «Το επόμενο βήμα» με τον συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου

«Ποιητική Συνάντηση» με τον ποιητή Στρατή Πασχάλη.

Εργαστήρι δημιουργικής προσέγγισης της παιδικής λογοτεχνίας: «Ο Κοντορεβυθούλης της λογοτεχνίας» με τις συγγραφείς Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου.

Συγγραφή Θεατρικού Έργου με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη

«Διαβάζω και Κρίνω» με τον συγγραφέα Μάνο Κοντολέων

Ο Ιανός διοργανώνει επίσης σεμινάρια διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων (2 κύκλοι, 4 επίπεδα) με τον Δημήτρη Θάνα και την Πελαγία Μαρκέτου, καθώς και ένα εργαστήριο εικονογράφησης με τον γνωστό εικονογράφο Σβετλίν .

Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον χώρο του Ιανού (Σταδίου 24, Αθήνα).
Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των σεμιναρίων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-learning).

*Η παρουσίαση των θεματικών κύκλων των Εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στις 8 το βράδυ, στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σεμινάρια δημιουργικής γραφής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ